Devedikeninin Yararları
Karaciğer hasatalıklarının tedavisi zor ve uzun zaman alan bir tedavidir. Pek çok ilaç kullanımı da karaciğeri yorar ve zarar verir. Ama doğa öyle şifalı bir yer ki sizlere bu hastalıkla ilgili olarak son derece şifalı bit birki sunuyor. Deve dikeni.
Halk arasında bilinen diğer isimleri ;Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu. Safrayı arttırır.Deve dikeni Özellikle karaciğerdeki zehirli maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak karaciğer hastalıkları ve zehirlenmelerinde faydalı olur. İştahı açar.
Mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Ateşi düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Kramp çözücüdür. Migrene karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur.
Deve dikeni nasıl kullanılır?
Bir tutam devedikeni suda haşlanarak yudum yudum içilirse ateşi düşürür. Sirkesi iştahı açar, mideye kuvvet verir ve hazmı kolaylaştırır. Kumları dökmeye yardımcı olur ve cinsel gücü arttırır.
1 yaprak, 1 küçük kök yada 3 tutam tohumu 1 litre suda birkaç dakika kaynatarak günde 3 defa yemeklerden önce 1’er çay bardağı içilir.Karaciğeri tüm zehirli ve zararlı maddelerden arındırır, karaciğer hücrelerinin yenilenmesini destekler, en ağır karaciğer hastalıklarında bile gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Kök, gövde ve yan sürgünler suda haşlanıp salata yapılarak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek yenir. Gövde tazeyken soyularak çiğ de yenebilir. Çiçek tomurcukları enginara benzer lezzetiyle tüketilir. Tohumlarından yağ çıkarılır ya da kavrularak kahve yerine içilir.
Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Kullanım biçimi: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı dolusu tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay, sabah aç karnına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce birer bardak olmak üzere, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.
Ak diken
Müsil: Ak diken meyvesinden 20-25 adet yenirse derhal ishal yapar. Bu meyveler kurutulup ya da marmelat, şurup yapılıp saklanır.
İdrar söktürücü: Ak diken meyvesi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse içeriğindeki flavonlar nedeniyle idrar söktürür.
Siğil: Meyvelerin suyu ile siğil pansuman yapılır.
Egzama: Meyvelerin suyu kaşınan yerlere sürülür.
Ak Diken Güçlü bir müshildir. Mide bulantısı yapabilir. Göven eriği, geyik dikeni olarak bilinir.