Kiraz Sapının Yararları
Kirazın, B ve C vitaminleri açısından zengin olduğu, antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kanı sulandırdığı, kaynatılan sapının ise idrar söktürücü özelliği bulunduğu bildirildi.
Kirazın meyve ve sapının ayrı ayrı yararlı olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi Diyetisyeni Özgen Arı, B ve C vitaminleri ile magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan meyvesi, bu vitaminler ve antioksidan etkisiyle soğuk algınlığına iyi geliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tüm kanser türlerine karşı direnç sağlıyor. Ayrıca kanı sulandırıcı etkisi var’’ dedi.
DAMARLARI KORUYOR
Kirazın sapının kurutulduktan sonra kaynatılmasıyla elde edilen çayın da içildiğini ifade eden Arı, şu bilgileri verdi: “30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlanabilecek bu çayın, yani idrar söktürücü ve bağırsak düzenleyici özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırarak, ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Böylece romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğine karşı olumlu etki yapıyor.’’
UYGUN DOZ ÖNEMLİ
Bitkilerin ilaçların ham maddesi olduğuna dikkati çeken Arı, “Bu nedenle her meyve ve bitki ile bunlardan yapılan çay gibi ürünlerin, ilaçlarda olduğu gibi uygun dozlarda tüketilmesi gerekli. Aksi halde fayda yerine zarar getirebilir. Kirazı ve çayını da böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi önemlidir.
Kiraz; sapıyla, çekirdeğiyle ve meyvesiyle çok kullanımlı bir meyve. Kiraza rengini kırmızı pigmentler, iyi bir antioksidan olmasının yanısıra, vücudu hastalıklara karşı koruyucu özelliğedde sahip. Bu yazımızda kiraz sapının faydalarından bahsetmek istiyorum.
* İdrar azlığı etkilidir,
* Böbrek yetersizliği,
* İdrar yolları enfeksiyonlarında kullanılır ,
* Sistitte faydalıdır ,
* Ödem söktürücüdür,
* Vücutta su toplanmasında faydalıdır,
* Böbreklerde kum ve taş şikayetlerinde etkilidir.
* Yüksek tansiyonda faydalıdır.
* Ürenin Bitkisel Tedavisinde kullanılabilir.
KİRAZ SAPIYLA ZAYIFLAMA
Yarım litre kaynar suya 30 gr kiraz sapı eklenip 10 dakika kadar demlenir ve günde 3 fincan aç karnına içilir. Özellikle menapoz dönemindeki kadınların şikayetlerine de çok faydalıdır.
Kiraz sapı ile hazırlanabilen bir diğer tarifimiz daha var ; Aslında bu karışık bir bitki çayı. Küçük bir tutam kiraz sapı ve mısır püskülü, Bir su bardağı için 1-2 adet avakado yaprağı, 1 çay kaşığı yeşil çay, 1 çay kaşığı rezene tohumu sadece 1-2 dakika kaynatılacak ve hafifçe fokurdadıktan sonra 3-4 dakika demlenmeye bırakılacak. Sonrasında şeker veya tatlandırıcı eklenmeyecek sadece çok ince bir dilim limonla içilecek. Yemeklerden biraz sonra da içebilirsiniz.