1 Eylül itibariyle balık avı yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar denize açıldı. Karadeniz ve Ege’de kötü hava şartları nedeniyle balıkçılar istedikleri verimi alamazken, Marmara’ya açılan balıkçılar kasa kasa hamsilerle geri döndü. Hamsinin kasası İstanbul Gürpınar’daki balık halinde 70 ile 100 lira arasında alıcı buldu. Hamsinin kilogramı 4.5 ile 7 lira arasında değişirken, palamut için beklemek gerekiyor.
09:342 Eylül 2016
Ekonomi
15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibariyle sona erdi. Yasağın sona ermesinin ardından denize açılan balıkçılar teknelerini balıklarla doldurdu. Karadeniz ve Ege'de havanın rüzgarlı olması sebebiyle balıkçılar istedikleri randımanı alamazken, Marmara'ya açılan balıkçılar kasa kasa hamsilerle geri döndü. Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan’ın haberine göre; İstanbul Gürpınar'daki balık haline yanaşan tekneleri dört gözle bekleyen balıkçı esnafı gelen balıkların en iyisini kapabilmek için birbiri ile yarıştı. 15 kiloluk kasalarda gelen hamsiler 70 ile 100 lira arasında alıcı buldu.
KARADENİZ'E ÇIKAMADIK
Denize açıldıkları ilk günde bolluklar karşılaştıklarını söyleyen bir tekne kaptanı, “Yasağın bitmesiyle biz de bayram ettik. Gece 12.00'de denize açıldık. Marmara denizinde avlandık. Karadenize çıkış yapamadık. Çünkü Karadeniz'de fazla rüzgar vardı. İlk gün sadece hamsi avladık. Palamut daha çıkmadı. Ancak 4-5 gün sonra denizde rüzgârın azalmasıyla Karadeniz'de de avlanmaya başlayabileceğiz. 4-5 gün sonra balık çeşidi de bir hayli artacak. Fiyatlar daha da aşağı inecek. Bu sene çok bereketli geçeceğe benziyor” dedi. Başka bir balıkçı teknesinde çalışan bir tayfa ise yasağın ardından çalışmaya başlamalarının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Bir gemide 40 kişi çalıştıklarını söyleyen tayfa, “Gece Marmara denizinde avladık. Yaklaşık 350 kasa hamsi ile dönüş yaptık. Artık havaların düzelmesini bekliyoruz” dedi.
ESNAF BİRBİRİYLE YARIŞTI
İstanbul Büyükçekmece Balık Hali'nde konuştuğumuz balıkçı esnafı da yasağın ardından ilk gün olmasına rağmen fiyatların makul seviyede olduğunu ifade etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren gelen teknelerin yolunu gözleyen esnaf, yanaşan teknelere ilk olarak çıkabilmek için birbiri ile yarıştı. Aldıkları balık kasalarını bir an önce araçlarına taşımak isteyen balıkçılar arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandığı görüldü. Sabah 5'ten itibaren balıkçı tekneleri balık haline gelirken, teknelerin hale gelişi saat 9'a kadar sürdü.
İZMİR: TEZGÂHLAR ÇEŞİTLENDİ
İZMİR'de Havra Sokağı'nda sardalya ve hamsinin kilosu 5 TL'ye satılırken fiyatların daha da düşeceği öğrenildi. İzmir'de1 Eylül'de başlayan balık sezonu fırtınayla başladı. Gırgır teknesi ile denize açılamayan balıkçılar, sabaha karşı fırtınaya rağmen trollerle balık avına çıktı. Av bereketli geçince Havra Sokağı'ndaki tezgahlar da çeşitlendi. Balıkçı Hasan Kalkan, “İzmirliler yasağın kalkması ile birlikte hem taze hemde ucuz almanın keyfini kaçırmasınlar” dedi. Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye genelinde 15 bin civarında balıkçı teknesinin denize çıkarak yeni av sezonunu açtığını belirtti. Öztürk, “Olumsuz hava koşullarından dolayı balık sürüleri toplanmayınca, balıkçı teknelerinin çoğu limana boş döndü. Geçen yıl olduğu gibi hamsi, palamut gibi balık türlerinin çok olmasını bekliyoruz” dedi.
TRABZON: PALAMUTUN TEKİ 10-12 TL
TRABZON balık halinden aldığımız bilgilere göre ise ilk av gününden istenilen randıman sağlanamadı. Karadeniz'den henüz hamsinin çıkmadığı belirten hal yetkilileri, “Çıkan palamut ve istavritin fiyatları da şimdilik yüksek. Palamutun tanesi de şu anda 10-12 lira seviyelerinde. İstavritin kilosu ise 10 liradan başlıyor. Ancak havaların düzelmesiyle birlikte balıklar artacaktır. Bununla beraber fiyatların daha da aşağı inmesini bekliyoruz” dedi. Bursa Belediyesi'nin resmi internet sitesinde ise istavritin kasasının 70-80 TL, palamutun çiftinin 20-25 TL, levreğin kilosunun 55-60 TL, uskumrunun kilosunun 13-16 TL, Marmara Denizi'nde çıkan hamsinin ise kasasının 120-150 TL kilosunun ise 8-8,5 TL olduğu belirtildi.
ORDU: HAVA MUHALEFETİ MORALLERİ BOZDU
ORDU Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir de “İlk gece birçok balıkçımız hava muhalefeti nedeniyle denize açılamadı. Denize açılan balıkçılarımızın bir kısmı az miktarda balıkla limanlara dönerken, bir kısmı ise balık bulamadığı için boş dönmek zorunda kaldı” dedi. Aydemir, ilk gece beklenen avı yapamayan balıkçıların morallerinin bozuk olduğunu belirtti.
ÇANAKKALE: BERERET ÖNCESİ FIRTINA ENGELİ
ÇANAKKALE Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal ise av sezonunun bitişinin ardından denize açılan balıkçıların fırtına nedeniyle bekledikleri kadar avlanamadığını söyledi. Uysal, bol ve bereketli bir sezon beklediklerini ancak denizdeki avcılığın hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade etti.
GİRESUN: HAVAYA RAĞMEN YİNE DE FENA DEĞİL
GİRESUN Çotanak Balık Pazarında balıkçılık yapan Taşkın Saka ise sezonun ilk gününün hava muhalefeti dolayısıyla beklendiği gibi olmadığını söyledi. Tezgahlarda az miktarda balık olmasının sezonun kötü geçeceği anlamına gelmediğine dikkati çeken Saka, “İlk gün tezgahlarda palamut ve istavrit var, havanın bozuk olmasına rağmen yine de fena değil. İlerleyen günlerde hava iyi olduğu sürece güzel bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz” dedi.
TEKİRDAĞ: RENKLİ SEZON AÇILIŞI YAPILDI
TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ‘Balık Avı Sezonu Açılış Programı' renkli görüntülere sahne oldu. Balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek denize açılırken, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak balıkçıları uğurladı.
YALOVA: EN ÇOK HAMSİ VAR
YALOVA Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da Yalova'daki balıkçıların çoğunun Karadeniz'de avlanmak için 25 Ağustos'ta yola çıktığını belirterek, “Onlardan aldığımız habere göre hava rüzgarlı olduğu için avlanmaya çıkmadılar. Marmara'da avlanan az sayıdaki balıkçılarımız da dönmeye başladı. Hamsi diğer balık türlerine göre daha bol” dedi.