Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk yüz yüze görüşmelerini Çin'de yaptı. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, "temennimiz güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın" dedi. ABD Başkanı Obama da, Türkiye'nin güçlü bir NATO üyesi ve IŞİD karşıtı koalisyonda önemli bir müttefik olduğunu belirterek, "Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'e bir yenilgi yaşattık, buna devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve Gülen'in iadesi konusu da açıklamalarda yer aldı. Erdoğan, bu konuda ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek "İçişleri ve Adalet Bakanımız ABD'ye gidecekler ve orada da bu çalışmayı birlikte yapacaklardır" dedi. Başkan Obama da "korkunç" olarak nitelendirdiği darbe teşebbüsüne ilişkin "Hem darbe teşebbüsünün sona ermesi, hem de bu hareketin soruşturulması sırasında yardım edeceğimizi söyledim" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Eylül'de G20 Zirvesi'ne katılmak üzere Çin'in Hangzhou kentine gitti. Erdoğan'ın buradaki temaslarının ardından G20'ye katılacağı açıklanmıştı.
Erdoğan ile Obama'nın G20 öncesi bir araya gelecekleri açıklanmıştı. Beklenen görüşme gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmak için geldiği Çin'in Hangcou kentinde ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi.
Marriott Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.
Görüşmenin ardından iki lider açıklamalarda bulundu
Erdoğan: "Temennimiz güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın"
Görüşmenin ardından iki lider de açıklamalarda bulundu. Sözü ilk alan ABD Başkanı Obama oldu.
Başkan Obama Erdoğan ile 15 Temmuz'dan sonra ilk kez yüz yüze geldiklerini belirtti. 15 Temmuz'daki darbe girişimini "korkunç darbe teşebbüsü" olarak niteleyen Obama, "Hem darbe teşebbüsünün sona ermesi, hem de bu hareketin soruşturulması sırasında yardım edeceğimizi söyledim. Adalet Bakanlığı yetkililerimizin Türk yetkililerle birlikte çalışacağını söyledik. Biz Türkiye'nin kurumlarını ve Türk halkını destekliyoruz" dedi.
Terör saldırıları nedeniyle taziyesini iletti
Türkiye'deki terör saldırılarında ölenlere başsağlığı dileyen ve taziyelerini ileten Obama, "Bu olaylar son derece üzücüdür. Bu saldırılar karşısında Türk halkına taziyelerimi sunuyorum. Terörizmi yeneceğiz" diye konuştu.
'Türkiye IŞİD'e karşı kuvvetli bir müttefikimizdir'
Türkiye'nin güçlü bir NATO üyesi olduğunu ifade eden Obama, "Türkiye,IŞİD'e karşı kuvvetli bir müttefikimizdir. Özellikle Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'e bir yenilgi yaşattık, buna devam etmeliyiz. Bu konuda işbirliğimize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Suriye'de barışçıl geçiş, mülteciler için teşekkür
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede "Suriye'de barışçıl bir çözümden" bahsettiğini aktaran Obama, "Biz orada iç savaşı sonlandırmaya çalışacağız ve insani yardımda bulunarak Suriyeli sivillerin tekrar güvenlik içinde yaşamalarını sağlamaya çalışacağız" dedi.
Türkiye'nin Suriyeli mültecileri kabul etmesi nedeniyle teşekkür eden Obama, "Dünyadaki bütün ülkelerden fazla mülteci kabul ettiniz, onlara kapılarınızı açtınız. Suriye'den, Irak'tan mültecilere kapınızı açtınız. Biz BM Genel toplantısının yanı sıra mülteciler ilgili de toplantılar olacak. Türkiye mültecilerin yükünü yalnız olarak taşımamalıdır. Hepimiz buna destek olmalıyız" diye konuştu.
Obama'nın ardından sözü alan Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:
"15 Temmuz darbe girişiminden sonra telefonlarla yaptığımız görüşmeden sonra ilk kez yüz yüze bir araya geldik. Desteğinizden dolayı teşekkür ediyorum.
Bölgemizdeki terör eylemleriyle darbe girişiminin art arda gelmesi oldukça manidar. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Bunlara karşı takınmamız gereken tavır bellidir.
Temennimiz güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Güneyimizde bir terör koridoru oluşmaması için Türkiye koalisyon güçleriyle birlikte mücadele vermektedir.
Gülen'in iadesi
FETÖ terör örgütüyle ilgili de çalışmalarımız sürmektedir. Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosya gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da yine ABD'den gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. ABD Adalet Bakanlığından bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet aynı şekilde ABD'ye, hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız birlikte ABD'ye gidecekler orada da bu çalışmayı birlikte yapacaklardır."
Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile gerçekleştirdiği görüşme öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti. Basına kapalı kabul Grand Metropark Otel'de gerçekleşti ve yaklaşık 45 dakika sürdü.
Putin ile görüştü
Erdoğan, cumartesi günü Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. TSİ 18:00'da başlayan görüşme 20:00'da sona erdi.
Putin, "St. Petersburg'a yaptığınız ziyarette vardığımız mutabakatların nasıl hayata geçirildiğini bugün ele alacak olmaktan mutluluk duyuyorum. Son telefon görüşmemizde mutabakatların istenilen hızla yerine getirilmediğini ifade ettiniz. Özellikle telefon görüşmemizde charter uçuşlarının istenilen hızla yerine getirilmediğinden bahsetmiştiniz. Ama artık, görüyoruz ki 28 Ağustos'ta hükümetimiz ilgili kararı imzaladı ve 3 Eylül'de ilk charter uçuşu Türkiye'ye gelmiştir." diye konuştu.
Görüşmenin kapsamlı bir heyet eşliğinde gerçekleştiğine dikkati çeken ve başta Gazprom şirketi olmak üzere enerji şirketlerinin ve enerji bakanının da aralarında olduğunu vurgulayan Putin, heyetteki iki dışişleri bakanının "nasıl güzel konuşabilecekleri konusunda bir yarışma yapacaklarını" söyledi.
Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Ben de aynı şekilde gerek ekonomiden sorumlu başbakan yardımcım, dışişleri bakanım, ekonomi bakanım, enerji ve tabii kaynaklar bakanım, milli istihbarat müsteşarımla geniş bir ekiple burdayız." sözlerine karşılık, "Eğer gerçekten heyetinizde istihbarat müdürünüz varsa bizim için konuşacak hiçbir şey kalmamıştır, size zaten her şeyi aktarmıştır." esprisini yaptı.
Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini vurgulayan Putin, "Türkiye'de iç siyasi hayatın normalleşmesini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'nin zor dönemden geçtiğini görüyoruz. Terörle mücadele etmektedir ve önemli tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır bunu biliyoruz. Zaten terörle mücadeleyle ilgili pozisyonlarımızı daha önce anlatmıştık birbirimize. Türkiye'deki durumun normalleşmesi konusunda önemli başarılar var ama normalleşme tamamen sağlandıktan sonra daha hızlı bir şekilde ileriye gidebileceğiz." ifadelerini kullandı.
Çin'den FETÖ ile mücadelede Türkiye'ye destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşmesinin öncesinde Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.
Liderler, iki ülkenin heyetleri arasındaki toplantılara başkanlık etti ve heyetler arasında ikili anlaşmalar imzalandı.
Şi Cinping, görüşmede, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimini kınadıklarını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine desteklerini ifade etti.
FETÖ ile mücadele konusunda da Çin Halk Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin yanında yer aldığının ifade edildiği görüşmede iki lider, küresel bir sorun olan terörle mücadele konusunda iş birliği ve koordinasyonun önemine dikkat çekti.
Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban, Fırat Kalkanı operasyonunu görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de görüştü.
Görüşmede, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. Anılan iki ülkede başta IŞİD olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin üzerinde durulduğu görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili BM Genel Sekreteri Ban'a bilgi verdi.
Erdoğan-Ban görüşmesinde, Suriye'de ateşkesin sağlanması, Halep'e insani yardım ile iklim değişikliği başlıklarının da ele alınan konular arasında yer aldığı belirtildi.
Suriye'de insani durumun giderek kötüleştiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak BM'nin insani erişim sağlanmasına yönelik çabalarını desteklediklerini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban'ın da görüşmede 15 Temmuz darbe girişimini kınadıklarını tekrar ifade ettiği, Türkiye'de demokrasiye sahip çıkılmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdiği öğrenildi.