Moğolistan’da, Altay Dağları’nın 2,803 metre yüksekliğinde, milattan sonra altıncı yüzyıldan kaldığı düşünülen bir Türk mezarı keşfedildi. Ceset tamamen keçe ile sarılı durumda ancak mezardaki ilk buluntulara göre mezarın bir Türk’e ait olduğu kesin gibi. Uzmanlar bu buluntunun Orta Asya’daki ilk Türk mezarı olduğunu ve eski Türk geleneklerine dair pek çok şey gösterebileceğini belirtiyor.

Khovd Müzesi’nden araştırmacı B. Sukhbataar mezarın üst kesimden bir bireye ait olmadığını, ayrıca mezarda hiç yay bulunmamasından dolayı kadın olduğunu düşündüklerini belirtiyor. Şimdiki aşamada uzmanlar cesedi dikkatle keçeden ayırarak yaşı ve cinsiyetiyle ilgili çalışmalar yürütmeyi deneyecek.
Mezarda ayrıca, bir eğer, kil vazo, tahta kase, yalak, demir tencere, bir at kalıntıları, bir adet dizgin ve dört farklı adet kıyafet bulundu. Araştırmacılar mezardaki atın , muhtemelen sahibiyle beraber gömülen, 8-10 yaşlarında bir kısrak olduğunu ve kutsanmış bir şekilde gömüldüğünü düşündüklerini belirtiyor.


Ayrıca mezardan bir adet yastık, bir koyun kafası, keçi kemikleri ve bir adet de seyahat çantası bulundu. İlginç bir nokta olarak, buluntularda kullanılan yünün sadece koyun yünü olmadığı deve yününün de kullanıldığı araştırmacılar tarafından belirtiliyor.
Yorum notu: Antik Türk geleneklerini, özellikle inancını anlamak adına yapılmış çok önemli bir çalışma. Ayrıca bugüne kadar Orta Asya’dan çıkan en önemli Türk kalıntılarından birisi. Gömülen kişinin bir yolculuğa hazırlanır gibi gömülmesi, ayrıca atının da kendisiyle gömülmesi Türklerin gömü geleneğinin çok köklü olduğunu gösteriyor.