Egzersiz Bileklikleri Kilo Vermeye Gerçekten Yardımcı Oluyor mu?
Pittsburgh Üniversitesi’nde konuyla ilgili yapılan çalışmaya 18-35 yaş arasındaki 470 kişinin katıldığı ve bu kişilerin iki ayrı gruba ayrıldığı belirtiliyor.
Gruplardan ilkine aktivite takip cihazı verilirken diğerine cihaz verilmediği ifade ediliyor. Ayrıca her iki gruba da sağlıklı beslenmeleri ve yediklerine dikkat etmeleri yönünde öneriler verildiği söyleniyor.
Cihaz kullanmayan grubun, kullanan gruba göre daha fazla kilo verdiği saptanmış
Bunun sonucunda cihaz kullanmayan grup ortalama 7 kilo verirken cihazı kullanan grubun sadece 3 kilo verdiğine dikkat çekiliyor.
Araştırmacıların söylediğine göre bu durumun iki olası nedeni var. Birincisi ve en muhtemeli, aktivite takip cihazı kullanıcılarının harcadığı kaloriyi görerek daha rahat yemek yemesi.
Örneğin 200 kalori kaybettiğini gören kullanıcı, 200 kalorilik bir yemek yiyebileceğini düşünüyor ve bu da kilo almasına neden oluyor. İkinci neden ise motivasyonla ilgili.
Günlük hedefine yaklaşamadığını gören cihaz kullanıcılarının demoralize olarak sporu bıraktığı düşünülüyor
Örneğin günlük hedefi 12 bin adım olan birinin saatler geçmesine rağmen yalnızca 2 bin adıma ulaşmış olması kişinin moralinin bozulmasına ve spora ilgisini kaybetmesine neden olabiliyor.
Aktivite takip cihazları günümüzde oldukça popüler durumda
Bu cihazların fiyatları 10-15 dolardan başlıyor ve yüzlerce dolara kadar yükselebiliyor. Kalp ritmi ölçümü, adım ve uyku takibi gibi özellikleri bünyesinde barındıran cihazlar, sportif bir yaşam süren kullanıcıların olmazsa olmazlarından biri haline gelmiş durumda.
Yapılan araştırmayı genele yaymak güç ancak yalnızca aktivite takip cihazına güvenerek kilo vermenin etkili olmadığını söylemek mümkün.
Aktivite takibini yalnızca bir yardımcı olarak düşünmek ve kilo vermek için doktor tavsiyesinde farklı diyetleri uygulamak gerektiğini de eklemek gerekiyor.