Tasarruflu ampullerde gaz halinde civa bulunuyor. Ampul kırıldığı takdirde bu zehirli madde ortamın havasına karışıyor.
Nükleer tıp uzmanı Dr. Cem Kınacı, civanın solunarak vücuda girmemesi için mekânın derhal havalandırılması, kırık parçaların da el değmeden toplanması gerektiğini söyledi. Ampuller kurşun da içeriyor.
Elektrik faturalarını biraz olsun düşürmek için enerji tasarruflu ampullerin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Ancak, hayatımıza yeni giren birçok şeyde olduğu gibi bu ampullerin de zararlı yönlerinin bulunduğu ortaya çıkıyor. En son, tasarruflu ampullerin bir metreden daha yakın mesafede ultraviyole ışınları yayarak cilde ve gözlere zarar verdiği tespit edilmişti.
Bu yüzden uzmanlar bu ampullerin çalışma masası ve yatak odasındaki abajurlarda kullanılmamasını, tavan aydınlatmalarına takılabileceğini duyurmuşlardı. Tasarruflu ampullerde gaz halinde bulunan civaya dikkat çeken nükleer tıp uzmanı Dr. Cem Kınacı ise ampulün kırılması halinde havaya karışan civanın solunmasının çok tehlikeli olduğunu söyledi.
Dr. Kınacı, ampul kırıldığında bulunulan yerin havalandırılmasını ve kırık parçaların el değmeden toplanmasını önerdi. Bu ampullerin civanın yanı sıra kurşun da içerdiğini belirten Dr. Kınacı, "Her iki madde de zehirleyici etkilere sahip ağır metallerdir. Ancak bu ampullerin zararları bununla da sınırlı değildir. Tasarruflu ampuller elektriğin formunu ve kalitesini de bozmaktadır. Tasarruflu ampulün yaydığı radyasyon cep telefonları kadar olmasa da buna yakın düzeydedir." dedi.
Enerji tasarruflu ampuller açık ve kapsüllü (yani ikinci bir koruma katmanına sahip) olarak satışa sunuluyor. Bu ampullerden yayılan zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalan kişilerde egzama ve benzer hastalıklar görülebiliyor.
Dr. Kınacı'nın verdiği bilgilere göre, cilde çok yakın tutulan ve 'açık' olarak nitelendirilen ampullerin bir tanesi, yaz aylarında günün en sıcak saatinde güneşin verdiği zarar kadar etkili. Bu nedenle 'açık' ampullerden çıkan ışığın insan vücuduna bir metreden daha yakın bir mesafeden temas etmemesi gerekiyor. Kapsüllü modeller ise 'açık' olanlar kadar zarar vermiyor.
Tasarruflu ampuller yerine akkorlu ampullerin kullanılmasını tavsiye eden Dr. Cem Kınacı şöyle konuştu: "Sağlık Bakanlığı'nın cıvalı termometreleri yasaklaması çok yerinde bir karar. Aynı hassasiyet ve çabanın insan hayatını tehdit eden diğer cıva kaynaklarının yasaklanması hususunda da gösterileceğine inanıyorum. Ağır metaller son yıllarda katlanarak artan bir oranda geleceğimiz olan çocukları tehdit etmektedir. Kanserler, otizm ve pek çok nörolojik hastalıkların artışından ağır metaller sorumludur."
Tasarruflu ampullerin içinde bulunan bazı maddelerin son derece zararlı ve ciddi çevre kirliliğine sebep olduğuna dikkat çeken Dr. Cem Kınacı, ampullerin imha edilmek üzere ayrı toplanması gerektiğini söyledi.