Spordan Sonra Kuru Kuru Tavuk Yemek Yerine Yedeklerde Bekleyen Bol Proteinli 12 Tarif
İnsan bazen spordan sonra o haşlanmış kuru tavuğa ve yağsız tuzsuz bulgur pilavına bakakalıyor :(
Biz de diyoruz ki bakakalmayın ve gelin elinizin tadıyla bol proteinli tarifler nasıl yapılırmış hiç zorlanmadan öğrenin!
1. Kim demişti hamburger sağlıksız diye?
Tavuklu Burger Tarifi:
- 2 adet tavuk göğsü
- 2 yemek kaşığı hardal
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 hamburger ekmeği
- Marul
- Salatalık turşusu
Tavuk göğsünü temizleyip robottan geçiriyoruz. Kıyma kıvamı aldığında içine sarımsakları atıp tekrar robotu açıyoruz. Sarımsakları da ezilince yoğurma kabına alıp hardalı, tuzu ve karabiberi atıp yoğuruyoruz. Kıvamı tam köfte gibi olmayabilir ama hiç sorun olmuyor. Avuç içi büyüklüğünde 2 cm kalınlığın köfteler yapıyoruz. Önce yumurtaya sonra çıtır pane harcına bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz. çok çabuk pişiyor, yanından ayrılmayın. Hepsini kızarttıktan sonra hamburger ekmeğine biraz hardal, bir parça marul ve isteğe göre salatalık turşusu koyup servis ediyoruz.
2. Dolmanında hepsi kıymalı olmasın diyenlere alternatif var!
Kıymalı Kinoalı Biber Dolma Tarifi:
- 4 adet orta boy Kaliforniya biber
- 4 adet dolmalık yeşil biber
- 350 g. orta dolmalık kıyma
- 1 su bardağı beyaz kinoa
- 3 çorba kaşığı domates salçası
- 1/3 demet taze nane, ince doğranmış
- 1/3 demet taze maydanoz, ince doğranmış
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Taze çekilmiş karabiber
- 2 su bardağı sıcak su
Biberleri yıkayın; saplı kısımlarını düzgünce keserek çıkartın. Sapları, daha sonra kapak olarak kullanmak üzere ayırın. Biberlerin içindeki çekirdekleri çıkartarak temizleyin. Biberlerin iç yüzeyini hafifçe tuzlayın. Kinoayı soğuk suyla yıkayıp, suyunu tamamen süzün. Soğanı rendeleyin ya da küçük küpler şeklinde doğrayın. Dolma iç malzemesini hazırlamak için, derince bir kasede kıyma ile soğanı karıştırın. Kinoa, 2 yemek kaşığı salça, nane, maydanoz ve sıvı yağı ekleyin. Karışımı tuz ve karabiberle tatlandırıp iyice karıştırın. İç malzemesini hazırladığınız biberleri kaşık yardımıyla, biberlerin üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Ayırdığınız sap kısımlarını dolmaların üzerine kapatın. Dolmaları, orta boy bir tencereye, dik olarak yerleştirin. Bir kasede kalan 1 yemek kaşığı domates salçasını 2 bardak su ile karıştırıp tencereye ilave edin. Dolmayı orta yüksek ateşte kaynama noktasına ulaşana kadar pişirin. Kaynama noktasına ulaştıktan sonra kısık ateşte 30-40 dakika pişirmeye devam edin.
3. Her zaman tavukla, etle olmaz, biraz da Omega-3 lazım diyenlere duyrulur...
Somon Köfte Tarifi:
- 2 dilim somon fileto
- 1 küçük soğan
- 1 kaşık yulaf kepeği
- 1 tutam taze nane
- 1 tutam maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- tuz-karabiber
Tüm malzeme robotta çekilir ve elle köfte şekli verilerek kızdırılımış yağsız tavada pişirilir.
4. Küçücük bir baldan zarar gelmez orası aramızda!
Ballı Soya Soslu Tavuk
- 15 adet kemiksiz tavuk but ve kanat
- 1 su bardağı soya sos
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 2 çorba kaşığı bal
- 1 çorba kaşığı kahverengi şeker
- Bir tutam tuz
- Bir tutam karabiber
- İsteğe göre sarımsak eklenebilir
Tavuk etleri jülyen doğranır.1 saat kadar soya sos, zencefil, bal, kahverengi şeker, tuz ve karabiberde marine edilir.
Daha sonra yüksek ateşte sosu ile birlikte şeker karamelize olana ve etler pişene dek pişirilir.
5. Kaşık kaşık humus yiyin, hiiiiiç bişeycikler olmaz o kadardan da yahu!
Humus Tarifi:
- 2 çay bardağı tahin
- 2 adet limonun suyu
- 250 gram nohut
- 3 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Pul biber
- Kimyon
Humusu yapmaya başlamadan önce bir gün öncesinden nohutları ıslatın. Ertesi gün ıslatılmış nohutları bir tencerede iyice haşlayın ve suyunu süzün. Suyunu süzdükten sonra nohutları ince delikli süzgeçten iki kere geçirin. Bir kaba püre haline getirdiğiniz nohutları, tahini , limonlarını suyunu, dövülmüş sarımsakları ilave edin ve bir güzel harmanlayın, üzerine tuzunu serpip tekrar karıştırın. Harmanladığınız bu karışımı bir tabağa yerleştirin ve üzerine kimyon,pul biber serpin üstüne zeytinyağı gezdirin.
6. Protein ihtiyacınızı mercimekle, karbonhidrat ihtiyacını ise bulgurla karşılayan harika bir tarif.
Bulgulu Mercimekli Pilav Tarifi:
- 2 çay bardağı pilavlık bulgur
- 2 adet büyükçe kuru soğan
- 1,5 çay bardağı yeşil mercimek
- 1 çay bardağı mısır özü yağ
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Tuz
Mercimeğinizi yıkayarak,hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzerek,haşlama suyunu kenara alın. İnce yemeklik doğranmış soğanı sıvı yağ ile pişirme tencerenize alın.Kavurun.
Bulgurunuzu ekleyin,kavurmaya devam edin, ardından süzülmüş yeşil mercimeği ekleyin. 2 dakika kadar daha kavurun.Yeşil mercimeğin suyunu ölçerek gerekiyorsa sıcak su ekleyerek 4 çay bardağı sıcak su elde edin.Kavrulmuş mercimekli soğanlı pilava ekleyin,tuzunu ayarlayın.Kapağını kapatarak önce harlı sonra, yavaş ateşte pilavınızı pişirin.
Ateşten aldığınız pilava tereyağını ekleyin,karıştırın. Demlenmesi için mutfak bezinizle bohçalayarak 15 dakika bekletin.
İster soğuk ister sıcak servis edin.