Patates Ve Faydaları
Güney Amerikalı yerlilerden, İspanyollar tarafından alınan patates Avrupa’ya gelmiştir. Fransızlar, çiçekleri için süs bitkisi olarak uzun süre patates yetiştirdiler. İçinde su, karbonhidrat, fosfor, demir, manganez, bakır, sodyum, kalsiyum bulunduğu gibi, B,K, PP vitamini de içermektedir.

Patatesin içinde bol miktarda bulunan madensel tuz ve vitamin nedeni ile vücudumuzun tuz ve mineral ihtiyacı karşılanmaktadır. B vitamini sayesinde, sinir sistemini düzenler ve enerji verir. Mide rahatsızlıklarında gazları giderir, gastrit ve ülsere iyi gelir. Safra kesesi ve karaciğere, basura karşı tedavi edicidir. Organizmanın su ihtiyacını karşılar ve susatmaz. Yapısında fosfor olduğundan, cinsel gücü arttırır. Kansere doğal ilaçtır ve patates kürleri yapılmaktadır. Hava kirliliği, radyasyon ve tarım ilaçlarının zehir etkisini azaltır. Cildi gerginleştirir ve sarkmaları engeller. Patatesin en etkili yenme türü, kabuğu ile tüketmektir. Ancak bu gün suda haşlanarak yenilmektedir. Oysa bütün vitaminleri su ile karışmaktadır. Bu nedenle, patatesi fırında kabuğu ile pişirmek veya suda fazla tutmamak gereklidir. Patates alırken, kabuğunu hafifçe kazıyın, içi sarı renkteyse alın. Makbul olan patates, içi sarı olandır. Ayrıca içindeki K vitamini ışığa ve dış ortama dayanıklı olmadığından bir torba içinde karanlık yerde saklanmalıdır.

Patates kızartmasını hepimiz çok seviyoruz. Patates kızartmasının daha sağlıklı olmasını istiyorsak, yağınız çok fazla ısınmadan patatesleri kızartın. Patatesler biraz kızarınca yağdan alın, biraz bekleyin bir daha yağa katın ve kızartın. Tavanın içine bir dal maydanoz atarsanız, patates kızarırken oluşan koku engellenir. Kızartmada kullandığınız yağı bir kez daha kullanmak istiyorsanız, içine bir havucu rendeleyin ve bekletin. Rendelenmiş havuç yağdaki kötü etkileri azaltacaktır. Patatesin içi hızlı yumuşasın istiyorsanız, kürdanla delik açın daha iyi ve hızlı pişecektir. Patates çok yaralı bir sebzedir, özellikle çocuklarda tüketimi yapılmalıdır.