Türkiye güne ve haftaya Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik operasyon haberiyle başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gazete yöneticisi ve yazarı 16 isim hakkında gözaltı kararı verildiği aktarılıyor. Gözaltına alınanlar arasında Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin yazarlarından Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ve Güray Öz ile çizer Musa Kart da bulunuyor. Operasyonun gerekçesi, ‘FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ olarak açıklandı...

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu İstanbul'da, yazar Güray Öz ise Ankara’daki evinde gözaltına alındı.

Cumhuriyet Gazetesi bu sabah saatlerinde, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve gazete yazarı Güray Öz'ün evlerinin basılarak gözaltına alındığını aktardı.

Aydın Engin, gazetecilerin "Neden gözaltına alındınız" sorusunu "Cumhuriyet'te çalışıyorum, yetmez mi?" diye yanıtladı.

İlerleyen saatlerde ise Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Hakan Kara, Musa Kart ve Turhan Günay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay için de gözaltı kararı bulunduğu ancak Atalay’ın yurt dışında olduğu belirtiliyor.
Gözaltına alınan yazar ve yöneticilere beş gün boyunca avukat kısıtlaması getirildi.
Bu süre boyunca avukatlarıyla görüştürülmeyecekler.

Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler kim?

• Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu - Gözaltında
  • Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay - Gözaltında
  • Yazar Hikmet Çetinkaya - Gözaltında
  • Yazar Aydın Engin - Gözaltında
  • Yazar Güray Öz - Güray Öz
  • Yazar Hakan Kara - Gözaltında
  • Gazeteci Nebil Özgentürk - Yurt dışında
  • Karikatürist Musa Kart - Gözaltında
  • Avukat Akın Atalay Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı - Yurt dışında
  • Avukat Bülent Utku Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında
  • Avukat Mustafa Kemal Güngör Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında
  • Önder Çelik Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında
  • Bülent Yener Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul eski üyesi - Gözaltında
  • Mali Müşavir Eser Sevinç Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurul Üyesi - Gözaltında
  • Eski genel yayın yönetmeni Can Dündar - Yurt dışında

IPI yönetim kurulu üyesi, Cumhuriyet gazetesi danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel ile muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Karikatürist Musa Kart: 'Şu an kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum'

Cumhuriyet gazetesine dönük operasyonu protesto etmek için İstanbul ve Ankara büroları önünde toplanmalar olduğu kaydediliyor.

Operasyonun gerekçesini ilk olarak Sabah duyurmuştu

Sabah gazetesi haberi şöyle verdi:
"Operasyonun Cumhuriyet Gazetesi hakkında Ağustos ayı içerisinde başlatılan ve gazetenin terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işledikleri iddiasıyla yürütülen bir soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği, bu suç kapsamında kuvvet şüphe ve delillere ulaşıldığı öğrenildi."

Ayrıca gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtildi

Sabah Gazetesi ayrıca dosyadaki toplam şüpheli sayısının 15 olduğunu, Orhan Erinç'in yaşlı olması sebebiyle sadece evinde arama yapılacağını, Can Dündar'ın ise yurt dışında firari olduğu bilindiğinden hakkında yakalama kararı çıkarıldığını duyurdu.

Dündar, Twitter hesabından paylaştığı mesajda gözaltı kararlarına tepki göstererek "'Son kale'ye saldırıyorlar." dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticilerine yönelik operasyon hakkında açıklama yaptı.