Kurutulmuş Bezelyenin Yararları
Bir su bardağı pişmiş bezelye tanesi, günlük lif değerinin yüzde 65’ini sağlamaktadır.Taze bezelye bulunmadığında ya da daha nişastalı, daha sert aromalı bir baklagiller çeşidi istediğinizde, kurutulmuş bezelye en iyi seçenektir; yıl boyunca süpermarketlerde bulunmaktadır. Kuru bezelye, fasulye ve mercimekle birlikte aynı bakliyat ailesinden olmakla birlikte, hazırlanma şeklinden ötürü genellikle ayrı bir grup olarak kabul edilmektedir.
Baklagiller ailesinin küçük fakat besleyici değeri güçlü bir üyesi olan kurutulmuş bezelye, iyi bir
kolesterol düşürücü lif kaynağıdır. Kurutulmuş bezelye kolesterolü düşürmesinin yanında, yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri düzeyinin yemekten sonra aniden yükselmesini önlediği için, kan şekeri bozukluklarını yönetmede özellikle yararlıdır.
Bir su bardağı pişmiş bezelye tanesi, günlük lif değerinin yüzde 65’ini sağlamaktadır. Kurutulmuş bezelye aynı zamanda iyi bir B vitaminleri (folat ve tiyamin) ve magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller kaynağıdır.
Kurutulmuş bezelye protein içeriği açısından da zengindir. Hem de yağ içermez. Bunlar yetmezmiş gibi, kurutulmuş bezelye izoflavonlar da içermektedir (daidzein). İzoflavonlar, bedende zayıf östrojenler gibi hareket eden ve göğüs ve prostat kanseri dahil bazı sağlık sorunları riskini azaltabilen bitkisel besin maddeleridir.
Kurutulmuş Bezelye Kan Şekerini Stabilize Ederken Yakacak Enerji Sağlar
Medigold Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı UZ.Doktor Baha Aydoğ’a göre; Çözünebilir lif, sindirim sistemi ve kalbe yararlı etkilerine ilave olarak, kan şekeri düzeyini stabilize etmeye yardımcı olmaktadır. Aydoğ, lifli gıdalarla ilgili şu bilgileri verdi: “İnsülin direnciniz, hipoglisemi ya da diyabetiniz varsa, kurutulmuş bezelye ve mercimek gibi baklagiller istikrarlı, yavaş yanan enerji sağlarken, kan şekeri düzeyini dengelemenize de yardımcı olabilir. Yüksek lifli diyetler ve kan şekeri düzeyine ilişkin çalışmalar, bu yüksek lif içerikli gıdaların sağladığı önemli yararları göstermiştir.”
Araştırmacılar farklı miktarlarda lif içeriği yüksek gıdalarla beslenen tip 2 diyabetli iki grup insanı
karşılaştırdı. Bir grup günde 24 gram lif içeren standart Amerikan Diyabetik diyetindeyken, diğer grup
ise günde 50 gram lif içeren bir diyetteydi. Lif içeriği daha yüksek olan diyetteki kişilerde hem plazma
glikozu (kan şekeri) hem de insülin (kan şekerinin hücrelere girmesine yardım eden hormon) düzeyinin daha düşük olduğu görüldü. Yüksek lif grubu toplam kolesterolü neredeyse \%7 oranında, trigliserit düzeylerini \%10,2 ve VLDL’yi (çok düşük yoğunluklu lipoprotein – kolesterolün en tehlikeli biçimi) de \%12,5 oranında düşürdü.
Kalp Sağlığı için Kurutulmuş Bezelye
Beslenme alışkanlıklarını ve koroner kalp hastalığından ölüm riskini inceleyen bir çalışmada,
araştırmacılar ABD, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İtalya, eski Yugoslavya, Yunanistan ve Japonya’da
16.000’i aşkın orta yaşlı erkeği 25 yıl boyunca izledi. Tipik yeme alışkanlıkları şöyleydi: Kuzey Avrupa’da daha çok süt ürünleri tüketimi; ABD’de daha çok et tüketimi; Güney Avrupa’da daha çok sebze, baklagiller, balık ve şarap tüketimi ve Japonya’da daha çok tahıl, soya ürünleri ve balık tüketimi.
Araştırmacılar bu verileri kalp hastalığından ölüm riskiyle ilişkili olarak analiz ettiğinde, baklagillerin
riskte \%82 oranında düşüşe neden olduğu görüldü. Kurutulmuş bezelye, yüksek lif içeriğinin yanında, diğer sağlığa yararlı besin maddelerini de içermektedir.
İyi bir potasyum kaynağıdır ve potasyum kan damarı plaklarının büyümesi ve gelişimini azaltabilir
ve yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur. Bir su bardağı pişmiş bezelye, günlük potasyum
ihtiyacınızın \%20,3’ünü karşılamaktadır.