Minerallerle dengeli bir yaşam!
Canlı varlıkların yaşamlarını sürdürebilmeleri için minerallere gereksinimleri vardır. Besinlerle birlikte yeterince alınabildiğinden, yeterli ve dengeli beslenen insanlarda eksikliği çok fazla görülmemektedir.
İnsan vücudunun % 4 - 5'i minerallerden oluşmaktadır. Vücudun fazla miktarda gereksinim duyduğu kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klor ve sülfür gibi mineraller makro mineraller, gereksinimin daha az olduğu demir, bakır, çinko, iyot, flor, manganez, selenyum, krom ve mobilden gibi mineraller ise mikro mineraller (eser elementler) diye adlandırılmaktadır.
Peki, bu tür maddelerin alınımında ve vücudumuzda tam olarak emildiğinden emin olmak için dikkat edilecek durumlar;
• İlaçları oda sıcaklığındaki taze bir bardak su yardımı ile alınız. Soğuk su ilaçların emilimini bozar ve yavaşlatır.
• İlaç alımından sonra en az 15–20 dakika kahve veya çay tüketmeyiniz. Bu durum ilaçların emilimi bozar.
Bu ilaçların yiyeceklerle kullanımına bakarsak;
Yiyeceklerle birlikte alınanlar:
Yağda eriyen vitaminler (ADE),C0-enzimQ–10, vb ilaçları günlük dozlarını öğünlerle birlikte alırsanız emilimleri daha fazla olur.
Öğünler dışında alınanlar:
1-Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimi ve bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel oluyorlar. Bu besinler ya sabah ilk iş olarak ya da gece yatarken alınmalıdır.
2-Aminoasitler; uzun zincirler oluşturarak proteinleri, proteinlerde karmaşık bir şekilde organize olarak hücreyi meydana getirir. En az yemeklerden 30 dakika önce veya sonra alınmalıdır.
Her iki türlü alınabilenler;
Bitkisel ilaçlar, bunları tüketirken mutlaka hekime danışmak gerekmektedir. Mineraller, özellikle mineraller yemeklerle birlikte alınmalıdır, fakat çinko boş mideye veya geçe geç vakit alınması yararlıdır.
İlaçların şekilleri nelerdir?
Bu tür ilaçlar tablet, kapsül, toz veya sıvı halde bulunabilirler.
• İlaçları yutmakta güçlük çekiyorsanız onları parçalayıp yutabilirsiniz.
• Kapsül kullanacaksanız jelatinli olmayanları terci ediniz
• toz ve sıvı ilaçların kullanımı ve emilimi daha kolaydır.
• İlaçları seçerken doğal olmalarına dikkat edin, yapay tatlandırılmış veya renklendirilmiş ilaçları tercih etmeyiniz.
Kullanım dozları ne olmalıdır?
Bu türlü ilaçların kullanımı sırasında günlük alınacak dozlar titizlikle hesaplanmalı ve ilaçların tüm uyarıları okunmalıdır. Yüksek dozlarda alınacak ilaçlar vücutta geri dönüşümü olmayan hasarlar yaratabilir. Bu tür ilaçlar besinlerle veya diğer ilaçlarla etkileşim içersine girebilir ve vücudumuza zararlı olabilirler.