Aft Tedavisi
Bitkisel Tedavi
Evde Tedavi
1 bardak su ve yarım çay kaşığı tuz karışımıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
İşe yarayacak bir başka gargara da 1-2 çorba kaşığı sıvı antiiasit ve yarım çorba kaşığı sıvı difenhidramin karışımıdır.
Aft tedavisi için kalamin içeren, losyon halinde birçok ilaç reçetesiz alınabilir.
İçeriğinde benzokain gibi yarayı uyuşturan maddeler bulunan pomat şeklindeki ilaçlar aft ağrısında etkilidir.
Aftın tedavisinde değişik birçok gargara kullanılabilir.
Bunlar eczanelerde satılan ve ağrı kesici özelliği olan gargaralar olabildiği gibi, çok sık çıkan aftlarda doktor kontrolünde verilen gargaralar da olabilir.
Kalsiyum bikarbonat türleri ağız asit oranlarını azalttığı için yararlı olabilir. Fakat çok fazla tedavi edici özelliği yoktur. Kullanılmasının bir sakıncası da yoktur. Ama hastalara genellikle gliserin boraks içeren, tetrasiklinle karıştırılarak hazırlanan ya da anestezik maddeler içeren veya ağız hijyeni sağlayan gargaralar verilir. Bunlar hem tedavi edici özelliği sahiptir hem de ağrı şiddetini azaltabilir.
Tekrarlamasını Önlemek
Aftın tekrarlamasını azaltmak için ağız hijyenine dikkat etmek çok önemlidir.
Aftın tekrarlamasını azaltmak için ağız hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Mutlaka yumuşak diş fırçaları kullanılmalı, diş ve ağız temizliğine önem verilmelidir. Ağız ve diş temizliği sırasında dil temizliği de yapılmalıdır.
Ağır hijyenini sağlayan gargaralardan faydalanılabilir. Diş fırçası olarak çocukların kullandığı diş fırçalarını kullanmak daha iyi olabilir. Hatta çocuk diş macunları da tercih edilebilir. Çünkü çocuk diş macunları çok fazla katkı maddesi içermez. Erişkinler için olan diş macunlarının içindeki maddeler aftı tetikleyebilir.
Hastalar sert gıdalardan da kaçınmalıdır. Sert gıda yemek de aftın tetiklenmesine neden olabilir.