Gebelikte hemoroidler neden daha sık görülmektedir?

Hamilelikte hemoroid artışının ilk sebebi; gebelik hormonları ve özellikle progesteron hormonunun, damar civarındaki düz kaslara yaptığı gevşetici etkidir. Aynı sebepten dolayı gebelerde hemoroidin dışında ayak ve vulva-dış genital organda varisler oluşmaktadır. Diğer bir sebep ise gittikçe büyüyen rahmin; artmış olan kan hacminin de etkisiyle; kalça kemiği içinden geçen büyük damarlara baskı yaparak akımda yavaşlama, göllenme ve sonuç olarak varis ve hemoroidlere sebep olmasıdır. Hemoroid gebelikte en sık görülen varis şeklidir, bunu bacaklardaki varisler takip eder. Vulva varisleri ise ender görülürler.




Hamilelikte Hemoroid, Basur Olmaması İçin Önlem alın:

- Bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Aç karnına sabahları birkaç adet kayısı veya kabuğu ile birlikte yeşil elma yiyin.
- Günde en az 2 litre su için.
- Mayalı, ekşili ve acılı yemeklerden kaçının. Kahve ve çay içmeyin.
- Kabızlığı azaltmak için kepekli ekmek tüketin.
- Doktorunuzun önerdiği egzersizleri ve Kegel egzersizlerini yapın.
- Tuvaletinizi yaparken ıkınmayın. Tuvaletten sonra kesinlikle kuru tuvalet kağıdı kullanmayın, ıslak bebek mendillerini tercih edin.



Hemoroid (basur) normal doğuma engel midir?

Hayır, engel değildir. Eğer büyük hemoroid paketleri ile birlikte dış genital organda yaygın varisler var ise veya hemoroid fazla büyüyüp tromboze olup kan pıhtısı içinde birikmiş ise doktorunuz değerlendirip sezaryen kararı
verebilir. Basit hemoroidlerde doğumun normal yoldan gelişmesine engel yoktur. Doğum sonrası çoğunlukla hemoroide bağlı problemler azalacaktır. Doğum sonrası 3 ay beklenip gerileme olmazsa genel cerrahi uzmanıyla görüşmeniz önerilir. Kanamalar sık sık olabileceği gibi üç beş ayda bir de olabilir. Hemoroidin ileri dönemlerinde anüsten dışarı çıkan, kırmızı renkli, yumuşak doku sarkıntılarına halk arasında meme adı verilir. Memeler sadece kanamalı olan ilk dönemlerden sonra oluşur. Memeli basurlar hem kanama hem de memelerin sık sık iltihaplanıp şişmeleri ile hastayı rahatsız ederler. Şişen ve kanayan memeler hastayı bedensel olarak rahatsız ettikleri gibi, iş gücü kayıplarına da yol açarlar. Hemoroid hastalığı dönemler halinde gelişir. Gelişme dört devrede tamamlanır.
Gebelikte hemoroid belirtileri için ne gibi tedaviler uygulanabilir?


Hemoroid için temel olarak iki tedavi şekli vardır. Cerrahi tedaviyle hemoroidlerin çıkarılması ve ilaçla tedavi. İlaçla tedavi de ağızdan alınan uzun süreli tablet tedavisi şeklinde de olabilir.
Gebelikte belirtiler tedavi gerektirecek kadar şiddetli olduğunda ilk olarak lokal (bölgesel) tedavi tercih edilir. Bu tedaviye aşağıdaki önlemler de eklendiğinde tedavi genellikle başarılı olur.
Gebelikten sonra hemoroidlerde önemli derecede iyileşme meydana geldiğinden cerrahi, gebelikte hemoroid tedavisi için son seçenektir.

Gebelikte anne adayının hemoroid sorunlarını azaltmak için alabileceği önlemler nelerdir?


Kabızlığın önlenmesi: kabızlık dışkılama esnasında daha çok ıkınılması nedeniyle hemoroid belirtilerini kötüleştiren bir durumdur.
Lifli gıdalarla beslenerek, bol su içerek, düzenli egzersizlerle ve gerekli durumlarda ilaç kullanılarak kabızlık mutlaka önlenmelidir.
Kabızlık önlenmediği ve dışkılar yumuşatılmadığı sürece hiçbir hemoroid tedavisi başarılı olamaz.
Pakelerin içeri itilmesi: Pakeler (hemoroid "memeleri") bazen dışkılama sonrasında dışarı çıkar ve orada kalırlar.
Bu durumlarda parmağınızı vazelinle kayganlaştırdıktan sonra bu pakeleri tekrar içeriye ittirmelisiniz.
Dışarıda kalan pakeler içlerindeki damarların daha kolay tıkanmasına ve kuruma nedeniyle daha çok ağrı oluşmasına neden olur.
Kegel egzersizleri: bu egzersizler perine (perine vajina girişi ile makat arasında kalan bölgedir) kaslarını güçlendiren egzersizlerdir ve hemoroid tedavisinde ek bir önlem olarak uygulanabilir.
Günde en az 50-100 adet Kegel egzersizi yaparak bölge kan akımının hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kegel egzersizi yapmak çok basittir: bir parmağınızı vajinanın girişinden içeriye hafifçe yerleştirdikten sonra kaslarınızla parmağınızı sıkıştırmayı deneyin.
Bu sıkıştırma hareketi Kegel egzersizidir. Bu egzersiz esnasında perinede bulunan tüm kaslar bir bütün halinde çalışırlar