Bilimadamları, tedavisi en zor kanser türlerinden biri olarak bilinen meme kanserinde önemli bir başarıya imza attılar.

Bilimadamları, tedavisi en zor kanser türlerinden biri olarak bilinen meme kanserinde önemli bir başarıya imza attılar. İngiliz ve Kanadalı bilimadamlarının ortaklaşa yürüttükleri çalışma ile, meme kanserinin vücutta yayılmasına neden olan genin şifresi çözüldü.

"EMBO Molecular Medicine" isimli tıp dergisinin son sayısında yer alan araştırmaya göre, beş yıldır yürütülen araştırmalar sonucu ZNF703 adlı onkogenin, vücutta kanserin yayılmasına neden olduğu belirlendi. İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi'ne bağlı Cambridge Araştırma Enstitüsü ve Vancouver'daki British Colombia Kanser Ajansı bünyesindeki bilimadamlarının ortak çalışması, 1172 farklı meme tümörü üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmayla ilgili bilgi veren ekipteki bilimadamlarından Dr. Carlos Caldas, onkogenlere vücuttaki sağlıklı hücrelerin bölünmesinde ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "ancak tümörlere girdiklerinde, freni patlamış ve kontrolden çıkmış bir araç gibi kanserin vücutta hızla yayılmasına neden oluyorlar" dedi. Bundan sonraki adımın, BRCA 1 ve 2 gibi tümör baskılayıcı genleri de kullanarak, ZNF703 onkogenini durdurmak olabileceğini kaydeden Dr. Caldas, araştırmanın meme kanseri tedavisinde önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Önemli bölümü doğrudan veya dolaylı yollarla hücrelerin büyüme hızında etkili olan onkogenlerin bazı türlerinin kanserle ilişkili oldukları biliniyor.