Vişne Ve Vişnenin İnanılmaz Faydaları
VİŞNE VE VİŞNENİN İNANILMAZ FAYDALARI: küçük kırmızı mucize
VİŞNE VE VİŞNENİN İNANILMAZ FAYDALARI
Dünyada “küçük kırmızı ikizler” olarak bilinen vişne bizim için ne ifade etmektedir? Vişne deyince aklımıza ne gelir?Bu lezzetli meyvelerin vücudumuzdaki etkileri nelerdir?
Dolgun, parlak renkli ekşimsi bir tat olarak bildiğimiz vişne aslında daha çok reçeli ile besin dünyamıza girmiştir. Türkiye vişne üretiminde dünyada ikinci sırada bulunmakta ve meyve suyu pazarında vişne, şeftalinin ardından en çok tüketilen tatlar arasında ikinci sırada yer almaktadır. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde, birçok hastalığa karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir. Kırmızı kahve kabuklu vişneler daha aromalı iken genelde ekşi tadıyla sevilen meyveler arasındadır. İçerisindeki A ve C vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri sayesinde vitamin ve mineral deposu özelliğini kazanmıştır. O zaman taze sıkılmış bir bardak vişne suyu aslında tam bir atom içeceğidir.
Yapılan araştırmalar, kırmızı meyvelerden vişnenin üstün özelliklerini ortaya koyuyor. Peki, vişnenin ne gibi faydaları vardır?
İçeriğinde bulunan ve meyveye kırmızı rengini veren “antosiyanin” vişneye hücre yenileme yani antioksidan özelliğini kazandırır. Antosiyanin hücre yaşlanmasını önleyici niteliktedir ve böylece kadınların korkulu rüyası olan yaşlanmayı geciktirir.
Vişnenin sahip olduğu özellikleri sayesinde sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Hava kirliliği, tarım ilaçları, bilgisayar ve cep telefonlarından alınan radyasyon, kızarmış yiyecekler, alkol, sigara gibi serbest radikallerin oluşumuna yol açan etkenlere karşı antioksidan özelliği sayesinde koruyucudur.
Vişnenin zeka açıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz? İçerisinde bulunan antosiyaninler beyin hücre duvarına etki ederek hafıza gelişiminde rol oynar…
Amerika da, Teksas’da yapılan bir araştırmaya göre antosiyanin kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesinde ve karaciğerde daha az yağ birikiminde rol oynamaktadır.
Bir avuç vişne kalp ve damar hastalıkları ile birçok kanser hastalığına karşı koruyucudur. Kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu etkisi vardır. Spor egzersizleri sonrasında oluşan geçici kas zedelenmelerinin iyileştirilmesinde vişne etkin rol oynar. Nasıl mı? Yaklaşık 100 – 120 vişnenin antosiyanin içeriğine sahip olan bir şişe vişne suyu, ağrı kesici yerine doğal ve keyifli bir alternatiftir. Yani aslında ağrı kesici ilaçların en doğal halidir…
İçerisinde bulunan melatonin sayesinde uykuyu düzenler.
İshali keser ve idrar söktürücü özelliği vardır. Vişne sapları vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlar.
Düşük kalorili olması, kilo dengelemeye yardımcı olur. Yazın diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir…
Düşük şeker içeriği ile bilinen vişne, diyabet hastalarında diğer meyvelere oranla daha az tehlikelidir.
Ferahlatıcı etkisiyle yazın karşı konulamayan meyvelerden biridir.
Bir bardak vişne suyu günlük antioksidan ihtiyacımızı karşılar.
Tıbbi açıdan kabukları ateş düşürücüdür. Bu yüzden ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silahtır.
Dondurulmuş tatlılar ve kekler üzerinde kullanılarak muhteşem tatlar oluşturulabilir…
Fakat vişnenin saydığımız bu faydalarından maksimum seviyede yararlanmak için taze olarak tüketilmesi gerekiyor. Kış aylarında taze olarak bulabilme imkânı olmadığı için kışa uygun en iyi tüketim şekli ise kuru vişne yemek… Konserveler, hazır satılan vişne suları ise pek tercih edilmemelidir. Taze sıkılmış meyvelerin vitamin ve mineral içeriği her zaman daha fazla olduğu unutulmamalıdır…
Vişne ile yapılabilecek çok sayıda yemek olduğunu biliyor muydunuz?Tatlılar zaten bilinir ve çokca tüketilir fakat ana yemeklerde vişnenin kullanımı hem çok sağlıklı hem de lezzetlidir. Vişne soslu tavuk kesinlikle denemeniz gereken tatlar arasında örneğin.