Reishi Mantarı
Reishi veya Lingzhi (Ganoderma Luciducum) geleneksel Çin tıbbında yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılan bir mantardır. Reishi son yıllarda akciğer kanseri, prostat kanseri, göğüs kanseri gibi çeşitli ciddi hastalık türlerinde de denenmiş ve diğer tedavilerin fazla umut vaad etmediği durumlarda bile kanseri iyileştirici etkisi gözlemlenmiştir. Bu yüzden özellikle Japonya, Çin ve Amerika’da pek çok doktor ve hasta tarafından kullanılmaya başlanmış ve etkileri araştırılmıştır. Bu araştırmaların sonucunda Reishi mantarının beyin tümörü hastalarına da yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır.

Tedavi edici özelliğinin keşfedilişi

Reishi mantarını özellikle Japonya’nın tanınmış doktorlarından Profesör Dr. Fukumi Morishige çeşitli hastalarında bu mantarı tedaviye destek veya alternatif olarak uygulamıştır. Dr. Morishige şu an Amerika’da Nobel ödülü kazanmış ünlü bilimadamı Linus Pauling tarafından kurulmuş Linus Pauling Bilim ve Tıp Enstitüsünde reishi mantarının kanser hastalarında tıbbi kullanımı alanında araştırma yapmaktadır.

Doktor Morishige reishi ile tanışması ile ilgili ilk anekdotlarını şöyle anlatıyor:

37 yıldır cerrah olarak çeşitli operasyonlar gerçekliştirdim. Cerrah olarak pek çok kanser vakası ile karşı karşıya geldim. Haziran 1986′da 39 yaşında bir bayan bana akciğer kanseri ve çeşitli akciğer problemleri ile geldi. Çeşitli hastanelere başvuran hastaya ameliyat dahi edilemeyeceği söylenmişti. Umutsuz bir durumda idi. Eve döndüğünde kocası hastaya reishi mantarı vermeye başlamış. Hastayı muayene ettiğimde gördüklerim beni çok şaşırttı. 6 ay önce kanserin yanısıra gögüs boşluğunda ödem vardı ve şimdi bu ödem tamamen kaybolmuştu. Çok yakında öleceği için cenaze defin işlemlerini yaptırmaya başlamış biri için bu inanılmaz umut verici bir haberdi. Röntgen filmleri ne göre hastada kanserden eser görünmüyordu. Hasta kesinlikle başka tedaviler uygulamadığını bunun eşinin verdiği reishi mantarının bir sonucu olduğunu söylüyordu. Hesabıma göre kocası ona günde yaklaşık 4 gram kadar reishi ekstresi veriyordu bu da oldukça fazla bir dozajdı. Durumu incelemek için bir operasyon yapıp akciğer zarından örnek aldık. Yaptığım biyopside gördümki alınan örnekte çok az miktarda kanserli hücre kalmıştı ve durum tamamen kontrol altında idi. Reishi hakkındaki ikinci ilginç vaka da bana gelen bir çocuktur. Hasta 5 yaşında ilen doğuştan karaciğer kanserine yakalanmış ve kanser bağırsaklarına kadar yayılmıştı. Doktorlar kanserli bağırsağın bir bölümünü almış ancak durumun umutsuz olduğunu söyleyip tedaviyi tamamen bırakmışlardı. Haberi alan anne baba çocuğu eve getirip boğazına takılı olan tüpten reishi vermeye başlamışlar. Hasta bana geldiğinde 9 yaşında idi! Ve bir doktor olarak ben yapılan çeşitli taramalara rağmen hiçbir hastalığa rastlamadım. Hastanın sadece bir kaç gram reishi ekstresi ile doğuştan olan ve ölümcül olan karaciğer kanserinden iyileşmesi beni şaşırtmıştı. Şayet bir kimse hiçbir tedavi uygulamayıp sadece reishi alarak ölümcül bir hastalıktan kurtulduysa bu madde ne olursa olsun araştırmalıdır ben de öyle yaptım.

Bundan sonra Doktor Morishige güvenilir bir Japon firmasından elde ettiği reishi ekstresini C vitamini ile birleştirerek hastalarına vermeye başlamış. İki gruba ayrılan çeşitli kanserlere sahip hastaların bir kısmına standard tedaviler uygulamış diğer kısmına ise ek olarak reishi ve C vitamini vermiş. Metastatik kanserlere sahip 140 hastanın tamamını uyguladığı bu yöntem ile iyileştirmiş. 1988 yılında tedaviyi test ettiği hastaların sayısı 300 olmuş.

Doktor Morishige’ye göre reishi’nin bu etkisi içerdiği polysakkaritler yüzünden imiş. Bunlar vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirip kanser hücrelerinin yok edilmesini sağlıyormuş. Kanser hastalarının pek çoğu zaten normal tedavileri sırasında çok zayıflayan bir bağışıklık sistemine sahip oluyorlar. Bu yüzden de basit hastalıklar dahi bu hastalarda ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Reishi sırf bu etkisi yüzünden dahi tümörlü hastalara bir umut olabilir.

Beyin tümörü üzerinde etkisi

Dr Morishige’nin reishi mantarı kullandığı hastalardan biri de 70 yaşın üstünde bir beyin tümörü hastası. Hastanın beyninde 5cm büyüklüğünde bir tümör bulunmaktaydı ve ameliyata rağmen hasta bilincini yitirmiş durumda idi. Reishi tedavisine Haziran ayında başlandı ve Eylül ayında hasta yeniden bilincine kavuştu ancak tümörün boyutlarında herhangi bir değişme gözlemlenememişti. Fakat Aralık ayına gelindiğinde nörologları bile şaşırtacak bir gelişme oldu ve tümör küçüldü. Hasta şu an kendini gayet iyi hissetmekte. Başlangıç olarak bilincini yitirmiş hastaya midesine bağlanan borudan 6gram reishi ekstresi verildi. Hasta yeniden bilincini kazandıktan sonra da ağızdan verilmeye başlanıldı. Hasta mantarın tadından hoşlanmadığı için mantarın dozu 3grama düşürüşdü. Dozaj düşürüldüğü halde bile tümör küçülmeye devam etti ve en sonunda 1cm boyuna indi. Hasta sağlığına kavuşması ile birlikte hastaneden ayrılarak ailesinin yanına döndü.

Kullanımı

Reishi mantarı tedavide buruk tadı yüzünden genellikle taze veya kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek kullanılır. İçine reishi ekstresi eklenen su bir çaydanlıkta yaklaşık 2 saat kadar kaynatılır ve hemen kullanılır. İçerdiği yüksek miktarda antioksidan sebebi ile hemen kullanılmazsa yaklaşık bir buçuk saat içinde özelliğini yitirir.

Reishi’yi FDA Yasakladı mı?

Reishi mantarı konusunda internette binlerce siteye ve bu mantarı içerdiği iddia edilen ürünlere rastlanmaktadır. Bu mucize ilaç satıcısı şarlatanların sattıkları ürünlerin içinde ne olduğu belli değildir. Bunlar herhangi bir kontrolden geçmeksizin kaçak veya beslenme destek ürünü olarak satıkmaktadır. Bazı sitelerde ise reishi mantarının son derece zehirli olduğu ve Amerika’da FDA tarafından yasaklandığı söylenmektedir. Ancak ilginç olan bunları söyleyen siteler de yine ticari amaçla hazırlanmış sitelerdir. Büyük ihtimalle hastaların güvenini kazanıp onlara başka ilaçlar satma amacı gütmektedirler. Çünkü FDA’in reishi mantarını yasakladığı haberi doğru değildir. Ancak FDA reishi mantarı içerdiği iddia edilen ve internet üzerinden satılan çeşitli ilaçları yasaklamıştır. Reishi mantarı özellikle Çin ve Japonya’da binlerce yıldır pek çok kişi tarafından yaygın olarak ilaç olarak kullanılmaktadır. Yaygın kullanıma karşın yine de az yetişen bir mantardır bu yüzden özellikle internette taklit veya sahte ürünlere rastlamak mümkündür. FDA bu sahte ilaçları yasaklamıştır. Reishi mantarı bir gıda ürünü olarak kabul edilmektedir ve gıda olarak kabul edilen hiçbirşey uluslarası kanunlara göre ilaç statüsünde satılamaz.

Bilimsel Çalışmalar

John ve Tina Chen tarafından 2004 yılında yayınlanmış Çin Tıbbi Herboloji ve Eczacılığı adlı kitapta da reishi mantarının çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanımı ve deneysel sonuçları geniş bir şekilde anlatılmıştır.

Son yıllarda ise reishi mantarı konusunda bilimsel çalışmalar artmıştır. 2009 yılı Aralık ayında saygın tıp mecmuası Bioscience dergisinde Taiwan Tıp Üniversitesinde yapılmış bir çalışma yayınlanmıştır. Yapılan çalışmada reishi (Ganoderma Luciducum) kan kanseri hücreleri üzerinde denenmiş ve bağışıklık sistemini tetikleyerek fagositoz yolu ile kanserli hücrelerin yok edildiği görülmüştür. 2010 yılı Mart ayında Madrid Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada Ganoderma Luciducumun insan lösemi hücrelerini yok edici özelliği bulunmuştur.

2009 Aralık ayında TG Pillai, M.John ve Sara Thomas tarafından yapılan bir başka çalışmada da reishi mantarı, deneklere kemoterapide kullanılan cisplatin adlı ilaçla beraber verilmiştir. Cisplatin kemoterapide oldukça sık kullanılan güçlü bir ilaçtır. Bu yüzden uzun süre kullanımda hastalarda böbrek yetmezliğine yol açmaktadır. Reishi mantarı verilen deneklerde cisplatinin böbrek üzerindeki yan etkilerini yok ettiği ve iyileştirici etkisi gözlemlenmiştir.

Uluslarası Farmakoloji Biyoteknoloji mecmuasının 2009 Aralık ayında yayınlanan sayısında da Ganoderma Luciducum’un çeşitli kanser hastalıkları ve AIDS gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında tedavi edici özelliklerinden genişçe bahsedilmiştir.

KAYNAKLAR
Ganoderma lucidum induced apoptosis in NB4 human leukemia cells: Involvement of Akt and Erk. Calviño E, Manjón JL, Sancho P, Tejedor MC, Herráez A, Diez JC.J Ethnopharmacol. 2010 Mar 2;128(1):71-78. Epub 2009 Dec 29.
Ganoderma lucidum extracts inhibited leukemia WEHI-3 cells in BALB/c mice and promoted an immune response in vivo. Chang YH, Yang JS, Yang JL, Wu CL, Chang SJ, Lu KW, Lin JJ, Hsia TC, Lin YT, Ho CC, Wood WG, Chung JG. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Dec;73(12):2589-94. Epub 2009 Dec 7.
Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macrofungus. Sanodiya BS, Thakur GS, Baghel RK, Prasad GB, Bisen PS. Curr Pharm Biotechnol. 2009 Dec;10(8):717-42.
Prevention of cisplatin induced nephrotoxicity by terpenes isolated from Ganoderma lucidum occurring in Southern Parts of India. Pillai TG, John M, Sara Thomas G. Exp Toxicol Pathol. 2009 Dec 2.