Mide kanseri oluşumunda tuz tüketiminin önemli bir neden olabileceği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir ve günlük tuz tüketimi fazla olan bireylerin, az tuzlu beslenen bireylerden 2-3 kat daha fazla mide kanserine yakalandıkları belirlenmiştir. 1966-2010 yılları arasında yapılan 10 bilimsel çalışmanın sonuçlarının birlikte değerlendirildiği bir meta analiz çalışmasında; tuz tüketimi yüksek olan bireylerin, düşük olan bireylere göre mide kanserine yakalanma risklerinin çok daha yüksek olduğu saptanmıştır. Tuz kullanımının yaygın olduğu Japon kültüründe, daha yüksek oranda mide kanseri görülmesi de bu bilgiyi desteklemektedir.
Fazla tuz tüketiminin; kan basıncının artışı ile birlikte kalp hastalıkları ve felç görülme riskinde artışa neden olduğu bilinmektedir. Tuz tüketiminin mide kanseri riskini artırması farklı nedenlerle açıklanabilmektedir. Tuzun; mide iç dokusuna zarar verip inflamasyona sebep olarak mide kanseri riskini artırabileceği veya mide iç dokusunun nitratlar gibi kanser yapıcılara karşı daha hassas hale gelmesine neden olarak mide kanseri riskini yükseltebileceği düşünülmektedir. Tuz ayrıca hem mide ülseri hem de mide kanserine neden olan Helikobakter Pilori olarak bilinen mide bakterisi ile de etkileşim göstermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yetişkinler için günlük tuz tüketimi önerisi 5 gramdır. Ülkemizde 2008 yılında yapılan bir çalışmada, toplumun günlük tuz tüketiminin ortalama 18 gram olduğu tespit edilmiştir. 2012 yılında tekrarlanan çalışmada ise Türkiye’de günlük tuz tüketiminin ortalama 15 gram olduğu bulunmuştur. Ülkemizde tuz tüketimi biraz azalmış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü önerilerinin hala çok üzerindedir. Ülkemizde tuz tüketiminin fazla olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” başlatılmıştır.