Günaşırı aç kalmak ağırlık kaybına alternatif bir yöntem olabilir mi?
Günümüz beslenme kılavuzları hafif kilolu ve şişman bireylerde günlük enerji alımının %20-30 azaltılması ve beraberinde aktif yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini bildirmektedir. Bu yöntem etkili olmasına karşın, ağırlık ortalama sonraki 6 ay korunabilmektedir.
Önceki çalışmada her gün aç kalmanın diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve açlığı düzenleyen hormonlar üzerine olumlu etkisinin olabileceğini göstermiştir. Ancak bu çalışmalar açlığın ağırlık kaybı için olan etkinliğini değerlendirmede yetersiz kalmıştır.
Çalışma detayları
Yaşları 18 ile 55 arasında değişen beden kütle indeksi 30 kg/m2 üzerinde olan yetişkinler çalışmaya dahil edilmiştir.
Katılımcılardan 14’ü 8 hafta boyunca aç kalırken, 12’si 8 hafta boyunca günlük 400 kkal enerjisi azaltılmış diyete devam etmiş, sonrasındaki 24 hafta boyunca hiçbir denetim olmaksızın diyetlerine devam etmişlerdir.
İlk sekiz hafta boyunca her öğün enstitü tarafından hazırlanmış ve her iki grubun da makro besin ögesi içeriğinin aynı olmasına dikkat edilmiştir (%55 karbonhidrat, %15 protein, %30 yağ) tüketilmeyen her besin enstitüye götürülerek ağırlığı tespit edilmiştir.
İlk sekiz haftanın sonunda ağırlık kaybında gruplar arası önemli bir farklılık oluşmazken, toplam kolesterol, HDL ve LDL kolesterol seviyesinde önemli düzeyde azalma tespit edilmiştir. Buna karşın aç kalan grupta trigliserit düzeyinde istatistiki açıdan önemli bir azalma tespit edilmiştir.
24 haftalık denetimsiz devam edilen diyet sonunda aç kalan grupta tekrar ağırlık kazanımı olmadığı gösterilmiştir.
Uzmanlar gün aşırı veya her gün aç kalmanın ağırlık kaybı üzerine etkisinin olumlu etkilerinin tüm soruları yanıtlamak konusunda yetersiz kaldığını, kanıta dayalı çalışmalara ihtiyaç olduğunu bildirmektedir.
Bu yöntem bazı insalarda işe yarayabilir, ancak öneriler "aç kalmadan" meyve, sebze, tam tahıl, yağsız proteini yüksek besinlerle beslenmeyi desteklemektedir.