Tatlı ya da tuzlu yemek krizlerinin nedenleri


Hepimiz ara ara tatlı ya da tuzlu yiyecekler yeme krizlerine giriyoruz. Peki canımızın özellikle bir gıdayı (örneğin çikolata, cips) çekmesinin arkasındaki neden ne olabilir? Bunun elbette tek bir nedeni olmamakla birlikte genellikle duygusal nedenlerden, çevremizdeki reklamlar tarafınca teşvik edildiğimizden ya da belirli bir besin ögesi eksikliğimiz olduğundan olmaktadır. Bu yazıda besin eksikliğinden kaynaklanan yeme krizleri ele alınıp hangi gıdayı hangi besin ögesi eksikliğinden dolayı yemek istiyoruz ve bu durumu nasıl sağlıklı bir şekilde sonuçlandırabiliriz aşağıdaki tabloda anlatılmaktadır.


Canınız bunu çekiyorsa...
Vücudunuzun eksik olduğu muhtemel besin ögesi...

Sağlıklı alternatifleri...
Çikolata
Magnezyum
Sarı meyveler (muz, balkabağı, kayısı vb.) ve yemişler




Tatlı yiyecekler
Krom
Brokoli, uzum peynir, tavuk, baklagiller
Karbon
Taze meyve
Fosfor
Tavuk, et, balık, yumurta, sut, kuruyemiş, baklagiller
Sülfür
Turpgiller (hardal, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası), lahana
Triptofan
Peynir, ıspanak, hindi
Tuzlu yiyecekler
Klorür
Balık ve diğer deniz ürünleri, kereviz
Adet öncesi (premenstrüel) yeme krizi
Çinko
Kırmızı et, deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kök sebzeleri


Kahve
Fosfor
Tavuk, et, balık, yumurta, sut, kuruyemiş, baklagiller
Sülfür
Turpgiller (hardal, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası), lahana
Demir
Et, balık, kümes hayvanları, yeşil yapraklı sebzeler
Soda ve diğer asitli içecekler
Kalsiyum
Hardal, brokoli, baklagiller peynir, susam