Çocuk bakmak zor iş ancak birisinin bunu yapması gerekiyor. Japon araştırmacılar, bu işlevi gerçekleştirebilecek robotlar geliştirerek, çocuk bakma yükünü ailelerin üzerinden almayı amaçlıyor. RoHo Care adı verilen sistem, Japonya’da ciddi bir kriz haline gelen, çocuk bakıcısı bulma sorununu ortadan kaldırmak istiyor.

Ekibin lideri Makoto Hara perşembe günü gerçekleştirilen etkinlikte, sistemin temel parçası olarak tasarlanan Or-B robotları tanıttı. Bu yaz denenecek robotların 2018’den itibaren faaliyete geçebileceği belirtildi.


RoHo Care bakım merkezlerinde bir yetişkin ve dört Or-B robot bulunacak. Bu ekip 60 çocuğa bakıcılık yapabilecek. Hara Or-B’nin insanlar gibi yorulup acıkmadığını ve psikolojisinin bu gibi durumlardan etkilenmesi şeklinde bir sorunu bulunmadığını belirterek, robotların aynı hikayeleri sıkılmadan tekrar tekrar anlatabileceğini söyledi. Ayrıca robotlar geniş çizgi film arşivleriyle çocuklara her zaman ilginç içerikler sunup sinirlenmelerini engelleyebilecek.

Kişiye özel hizmet

Sesi kadın, erkek ya da cinsiyetsiz olarak ayarlanabilen robotlar, yüz tanıma teknolojisi sayesinde her çocuğu tek tek algılayıp onların bireysel ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor. Japonya’da geleneksel olarak aile ve bakım merkezi arasında iletişim kurmak için kullanılan ‘renrakucho’ adı verilen günlük tutma yöntemi, robotlar sayesinde dijital ortama aktarılabilecek. Aileler hem bu günlüklerden hem de robotlar üzerinde bulunan kameralardan çocuklarının durumlarını kontrol edebilecek.
Bu günlüklerde tutulan veriler, çocukların gelişimi konusunda da önemli bilgiler sağlayacak. Sistemdeki veriler kullanılarak oluşturulan istatistikler, çocuk gelişimi alanında bilimsel çalışma niteliği de taşıyacak. Ayrıca büyük veri ile ilgilenen şirketlerin bu verilere sahip olabilmek için projeye maddi destekte bulunması bekleniyor.
Or-B’nin işletim sistemi, SoftBank’ın Pepper adlı robotlarında da kullandığı NaNa adlı sistem. Duruma göre renk değiştirebilen Or-B, uyku vakti geldiğinde rahatlatıcı mavi bir ışık yayarken, disiplin gerektiğinde alev kırmızısına dönüşebiliyor.
Drone’lar eşlik edecek

Proje sayesinde hem kadınların iş gücüne kazandırılması hem de Japonya’nın ürettiği robotların daha fazla bilinirlik kazanması amaçlanıyor. Projenin ortaklarından birisi de otonom drone’lar üreten Furaimi şirketi. Or-B’lere eşlik edecek drone’lar acil durumlarda hızlı hareket edebilmesi bakımından oldukça işlevsel birer yardımcı görevini üstlenecek. Furaimi ayrıca drone’lara koku algılama özelliği yerleştirerek olağan dışı durumlarda merkezdeki görevli kişinin uyarılmasını sağlamayı da amaçlıyor.