2017’nin başında birisi çıkıp “Bu yıl Dünya’da yeni kıtalar keşfedilecek” dese herkes şaka yaptığını düşünürdü. Ancak birkaç hafta önce Hint Okyanusu’nda keşfedilen Mauritia adlı kıtanın ardından şimdi de Büyük Okyanus’ta Avustralya’nın yaklaşık üçte ikisi büyüklüğünde yeni bir kıta keşfedildi. Zelandiya adı verilen dev kara parçasının en yüksek noktaları, kıtanın adından da anlaşılacağı gibi, Yeni Zelanda‘yı oluşturuyor. Aslında uzun süredir bir kıta olabileceğinden şüphelenilen kara parçasının kimliği konusunda ilk kez bu kadar detaylı bilgi toplandı ve artık ikna edici bir sonuca ulaşılabiliyor.
Yükseklik ve şekil, bölgede sular altında dev bir kara parçası bulunduğunun en belirgin kanıtları ancak başka faktörler de bulunuyor. Örneğin kıtanın kabuğu, okyanus tabanı ile karşılaştırıldığında bariz bir şekilde daha kalın. Ayrıca 20. yüzyılın başlarında bazı bilimciler, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda yakınlarındaki bazı adaların kıtasal benzerlikler gösterdiğini ortaya koymuştu. Bugünkü bulgular, bu adaların aynı kara parçasının farklı uçları olduğunu gösteriyor.
Kıta olarak tanınacak mı?
Şimdi akıllardaki soru şu: “Zelandiya yeni bir kıta olarak kabul edilecek mi?” Araştırmacılar ortaya bir iddia atmıyor, somut verilere dayanarak vardıkları sonucu ifade ediyorlar. Yine de kıta dendiğinde, çoğunluğu su yüzeyinde yer alan büyük kara parçaları düşünüldüğü için Zelandiya teknik olarak bir kıta olsa da genel kabul görmesi zor görünüyor. Araştırmacılar, Zelandiya’nın yaklaşık 80 milyon yıl önce Avustralya’dan ayrıldığını söylüyor. Görünüşe göre kıta fazla uzağa gitmemiş.