Dundee Üniversitesi ve Londra Üniversitesi Akademisi, İngiltere’deki binlerce kadının tıbbi kayıtlarını inceledi. Apandisi alınan kadınların %54,4’ünden fazlasının, bademcikleri alınan kadınların %53,4’ü ve iki ameliyatı da olanların neredeyse %60’ının hamile kaldığı gözlemlendi. Bu veriler geri kalan toplumun çocuk sahibi olan %43,7’si ile karşılaştırıldı.
Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kıdemli Klinik Öğretim Görevlisi Sami Shimi, bir basın toplantısında, “Yıllarca tıp öğrencilerine apandisi aldırmanın üreme üzerine negatif bir etkisi olduğu öğretildi ve genç kadınlar apandisini aldırmanın ileride hamile kalma şansını azaltacağından korktular” dedi.
Araştırmacılar arada bir ilişki bulsa daha nedenini tam olarak bulamadılar, iltihabi mi? Yoksa davranışsal mı? Shimi BBC’ye, “Bu çalışma şüphesiz gösteriyor ki, iltihaplanmış organ veya organların alınması, tekrarlanan iltihap olasılığını arttırıyor, bu da kadınlarda hamilelik şansını arttırıyor” dedi.
Araştırmacılar bunun biyolojik olmadığını, davranışsal olabileceğini belirtiyor. Dundee ekibi “özgür cinsel aktivite” teorisine yöneliyor. Bu teoriye göre pelvik iltihabi hastalıklar apandis veya bademcik iltihaplarına katkıda bulunabiliyor. Bu da daha çılgın bir cinsel hayatı olan kadınların cinsel hayatı daha durgun olan diğer kadınlara göre daha sık hamile kaldığının daha hafif bir ifadesi oluyor. Ancak tam olarak nedeni bulmak için daha fazla çalışma gerekiyor.
Araştırmacılar sağlıklı bademcik veya apandisin alınmasının hamilelik şansına katkıda bulunmadığını ancak iltihaplanan organın alınmasının da hamilelik şansını düşürmediğini özellikle belirtiyorlar. Yılda 300,000 Amerikalının ve on binlerce İngilizin apandislerini aldırdığını göz önünde bulundurduğumuzda bu çalışma yaygın bir hurafenin tersinin kanıtlanmasında önemli bir yere sahip.