Acı balık Güney Amerika kıyılarında çok görülen ve güzel ülkemin Türkiye’de bulunan bir balık türüdür. Acı balık bazı zamanlar yenilebilir bu zamanlar gebe olmadığı zamanlardır çünkü gebe olduğu zamanlar vücudunda toksik maddeler üretir. Bu toksik maddeler ürüme zamanında çok yardımcı olur.Bu toksik maddeler yüzünden acı balık gebelik döneminde olan bir insan tarafından yenildiği zaman mide zehirlenmesi ve ateşli hastalıklara sebep olur ve toksik vermiş olduğu tesir bir iki hafta zor atılır vücudumuzdan.
Acı Balık Fiziksel Özelikleri
En fazla on en az yedi santimetre olup dişileri yaşına göre değişir. Otçul ve planktonlar ile beslenirler. Planktonlar nedir diye sorarsanız; planktonlar suyun içerisinde bulunan ve hareket kabiliyeti hiç olmayan bir mikroskobik canlıdır. Besin değeri düşük olması daha çok plankton yeme sıkıntısı ile birlikte getirmiştir.
Acı Balık Ürüme Dönemi
Diğer balıklara göre çok değişik bir üreme dönemi geçirir. Dişi on iki dakikalık bir ilişki sonucu on üçüncü dakikasında isteksiz olarak yumurta dökmeye başlar onun için yavrular midyelik bölgelerde bırakılır ve acı balıklar ürüme dönemini midyeliklerde geçirir. Neden midyeliklerde geçirirler diye sorarsak yavru larvalarını midyelerin azgına bırakırlar ve midyelerin larvalarına yapışırlar yani midye larvaları için parazitlerdir. Bu yüzden ilk çıkan birbirini yeme durumu olduğu için hem midye hem acı balık bu durumu benimsemiş ve izin vermiştir.
Annelik Dönemi
Annelik dönemi sadece çıkan yavrularına dört saat gibi bir sürede sahip olur bu dört saat de çok önemli şeyler olur. Yavrular yemek yemeği ve planktonların nasıl yenildiği nerde bulabileceğini hangi besini diyeceklerini öğretir ve sonra onları serbest bırakır. Bu olay kimine göre annelik doğasına aykırı bir şey olduğunu düşünse de anne yavruları için en iyisini yapmak annesi ile çok meydanda olup düşmanlar tarafından açık hedef olmakta ama serbest olduklarında mercanlarda çok saklanma yerleri olacaktır.