Karpuzun zararları nelerdir? Hepimiz karpuzun faydaları konusunda genel de olsa bir bilgiye sahibiz. Peki nedir bu yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun zararları?
Karpuzun ZararlarıYaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir karpuz. Sıcaklarda serinlemek ve susuzluğu gidermek için mükemmel atıştırmalık olan karpuz, aynı zamanda A, C, B6 ve potasyum gibi vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin bir meyvedir. Fakat her şey gibi fazla tüketildiğinde, karpuzun zararları vardır.
Karpuzun zararları nelerdir?
İçeriğinde bulunan sorbitol ishale neden olur.
- Bağırsak bozukluklarına neden olur: Karpuz likopen bakımından zengindir. Fazla miktarda karpuz tüketmek içeriğindeki likopen nedeni ile mide bulantısı, şişkinlik, ishal, kusma, hazımsızlık ve gaz oluşumu gibi sorunlara yol açabilmektedir. Karpuz şekeri, fazla miktarda sorbitol içermektedir. Sorbitol ise ishale ve gaz oluşumuna neden olabilir. Sindirim sistemi yaş ilerledikçe zayıflamaktadır. Bu nedenle yaşlılarda bu etkiler daha şiddetli bir şekilde görülebilir.
- Kalp hastalıklarına neden olabilir: Karpuzlar yüksek miktarlarda potasyum içermektedirler. Potasyum bakımından zengin yiyeceklerin fazlaca tüketilmesi, kalp hastalıklarına neden olabilir. Bunlar nabızda düşüş veya zayıflık, düzensiz kalp atışları, kalp durması gibi tehlikeli hastalıklardır. Ayrıca sinir sistemini etkilemesi de karpuzun zararları arasındadır.
- Karpuzun diyabet hastalarına zararları: İnsülin direnci bulunan kişilerde, kan şekeri kan içerisinde kalır. Vücut hücreleri içine girmezler. Hücrelerde bir eksiklik söz konusu olursa, insülin üretimi artmaktadır. Kan ve şeker böylece vücuttaki trigliserid seviyelerini etkileyebilir. Yani doğal şeker ile dolu karpuzu tüketmeniz kan şekerinizde ani yükselmelere neden olarak diyabet hastaları için büyük risk oluşturmaktadır.
- Tansiyonda düşüşe neden olur: Eğer düşük tansiyonunuz varsa karpuzun tansiyon düşürücü etkisini göz önünde bulundurarak, tüketiminden kaçınmanız gerekmektedir.
- Alerjik reaksiyonlar: Karpuz tüketimi bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Belirtileri genellikle deri üzerinde döküntüler ve yüzde şişme olmasıdır. Havuç, lateks ve salatalığa karşı alerjisi bulunanlarda, rahatlıkla karpuza karşı alerji gelişebilmektedir.
- Karpuzun gebelikte zararları: Gestasyonel diyabet, birçok hamile kadında rastlanılan yaygın bir hastalıktır. Karpuzu çok tüketmek, kan şekeri seviyesini yükseltir ve bu hastalığın ilerlemesine neden olur. Bu nedenle hamile kadınların karpuzu az tüketmeleri gerekmektedir.
- Kas, böbrek ve iktidarsızlık sorunları: Fazla karpuz tüketmek, insanlarda kas, böbrek ve sinir hastalığı problemlerine yol açabilmektedir. Karpuz içeriğindeki yüksek su miktarı kan hacminin artmasına neden olur ve yorgunluk hissi verir. Ereksiyon ve iktidarsızlık gibi sorunların oluşması da karpuzun zararları arasındadır.