Tarçının zararları, tarçın daha çok soğuk havalarda tüketilen bir baharat türüdür. Tatlılar başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Daha çok soğuk nedeni ile oluşum gösteren hastalıkların tedavisinde tarçından yararlanılabilir. Kurutularak kullanılabileceği gibi tüm yıl tarçın kullanmak mümkün olmaktadır. Vitamin, mineral ve uçucu yağlar bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Tarçın ağacın kabuk kısmından elde edilen bir baharattır.Tarçının Zararları
- Tarçın vücut için her hangi bir zarar teşkil etmemektedir. Ancak diğer baharatlarda olduğu gibi fazla tüketimlerde bazı yan etkiler oluşturabilir. Tarçının faydalarından yararlanmak için belli ölçülerde kullanılması gerekir. Tarçın uzun süre kullanıldığı zaman kabızlık sorununa neden olabilir. Kabuk tarçın kullanılarak çay hazırlanılıyorsa günde 1 fincandan fazla tüketilmemesi gerekir.
- Yüksek tansiyon nedeni ile devamlı ilaç kullanan kişilerde tarçın tüketimi kullanılan ilacın etkisini arttırabilir. Dolayısı ile kan şekerinin düşmesine neden olur.
- Tarçın ve tarçın çayının gebelik döneminde bir zararının olup olmadığına dair gerekli araştırma bulunmamaktadır. Gebelik döneminde her hangi bir sorun yaşamamak için tarçın tüketiminden önce doktora danışmak gerekir.
- Çin tarçını olarak bilinen tarçının bazı bünyelerde karaciğeri zorlayıcı özelliği olabilir. Bu nedenle karaciğer ile alakalı sorun yaşayan kişiler tarçın tüketmemeye başlamadan önce doktora danışmalıdır.
- Kan şekerini düşürücü etki yarattığı için ameliyat öncesi ve sonrası kan şekerinin dengesini zorlayabilir. Bu nedenle cerrahi operasyon geçirecek kişilerin tarçın tüketimini operasyondan en az 15 gün önce bırakmalıdır.
- Tarçın yağı direkt vücuda uygulandığında ciltte tahrişe yol açabilir. Bu nedenle diğer taşıyıcı yağlar ile inceltilerek kullanılmalıdır.
Tarçının Faydaları
- Tarçın kokusunun hafızayı kuvvetlendirici etkisi vardır.
- Kan pıhtılaşmasını engelleyici özellik taşır.
- Günlük yarım çay kaşığı tarçın tüketerek kötü kolesterol seviyesi düzenlenebilir.
- Tip2 diyabet hastaları için faydalı bir baharattır.
- Tarçın lösemi ve lenfoma gibi kanser hastalıklarında kanser hücrelerinin yayılmasını engeller.
- Stres nedeni ile oluşan baş ağrısı ve migrene karşı iyi gelir.
- Hazımsızlık ve reflüye karşı iyi gelir.
- Soğuk algınlığı nedeni ile oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
- Tarçın yağının kokuya yol açan bakterileri etkisiz hale getirme gibi bir özelliği vardır.
- Tarçın yağı huzursuz bağırsak sendromuna karşı kullanılabilir. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır.
- Ağız hijyeni tarçın ile sağlanabilir. Bu özelliği ile diş çürüklerini önleyici etki yaratır.
- Kas ağrılarına karşı iyi gelir.
- Tarçın yağı mutfaklarda oluşan ufak karıncalar için kullanılabilir.
- Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi vardır.
- Boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı faydalıdır.
- Adet krampları ve adet öncesi sendroma karşı tarçın kullanılabilir.
- Tarçın ve tarçın çayı diyetlere destek amacı ile kullanılabilir.
Tarçın Nasıl Kullanılır?
Tarçın toz, kabuk ya da yağ versiyonu ile yılın her anı kullanılabilir. Besin takviyesi olarak tarçın kapsüllerinden yararlanmak mümkündür. Tarçın yemekler için kullanılacaksa şeker ya da tuzun yerine kullanılabilir. Soğuk algınlığına bağlı hastalıkların tedavisi için tarçın çayı tüketilebilir.Tarçın çayı hazırlamak için, yarım çay kaşığı toz tarçın ya da yarım kabuk tarçın 1 su bardağı kaynar suya atılır. İçine 1 çay kaşığı organik bal eklenerek, 20 dakika kadar demlenir. Karışım sabah aç karnına ve akşam yatmadan önce bir fincan olacak şekilde içilebilir.