Antep fıstığının zararları, Fıstık yıllardır alternatif tıpta bazı hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Kurutularak oldukça uzun süre saklanabilen ve yılın her ayı tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Fıstık içeriğinde A, C, E vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum gibi mineraller barındırmaktadır. Bu özelliği sayesinde sağlık için geniş bir yelpaze içinde faydaları vardır. İçeriği sayesinde başta mide kanserine yakalanma riskini azaltır. Ayrıca cilt sağlığı, kalp sağlığı için önemli bir besindir. Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler üzerinde oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
Antioksidan içeriği sayesinde iç organları koruyucu etki yaratır. Vücudu birçok hastalığa karşı koruma altına alır. Sindirim sistemine karşı çok faydalıdır. Bu özelliği nedeni ile sindirim sistemi ile alakalı gelişen kanser hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indidir.
Sağlığa ciddi anlamda katkı sağlayan Antep fıstığı aşırı tüketim nedeniyle sağlık için risk oluşturabilir. Antep fıstığının yaratacağı zararlar kişinin sağlık durumu ile yakından ilişkilidir.
- Özellikle kolesterol hastaları için uygun bir yemiş türü değildir. Bu nedenle kolesterol sorunu olanlar doktoruna danışarak ve minimum ölçülerde tüketmelidir.
- Tüm fıstık çeşitleri gibi Antep fıstığı da yağlı bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle kilo alımına, ciltte sivilceye ve daha farklı cilt sorunlarına yol açabilir.
- Gebelik döneminde aşırıya kaçılmadan tüketilebilecek bir besin kaynağıdır. Ancak aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.
- Özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir.
Antep Fıstığının Faydaları
- Antep fıstığı sinir sistemi üzerinde olumlu etki yaratır. Kişiye dinçlik ve zindelik katar.
- Mide problemlerine karşı faydalı olan Antep fıstığı mide asit oranını dengeleyici etkiye sahiptir.
- Böbrek sağlığı için faydalıdır. Böbreklerde oluşan ağrıları hafifletici etki yaratır.
- Cinsel isteği arttırarak cinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır.
- Akciğerlerde oluşan enfeksiyonlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Akciğerde oluşan enfeksiyon ve iltihaplar için alternatif olarak tüketilebilir.
- Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
- Felç riskini azaltır.
- Fertilite üzerinde olumlu etkiler yaratır. Gebelik öncesi tüketildiğinde döllenmeye yardımcı olur.
- Depresyona karşı iyi gelir.
- Safra kesesinde taş oluşma ihtimalini azaltır.
- Mide ve kolon kanserine karşı iyi gelir.