Oturma Banyosu Nedir?
Oturma banyosu, makat bölgesi hastalıklarında ve daha önce bu bölgeden operasyon geçirmiş, müdahale yapılmış hastaların takibinde kullanılan bir yöntem olarak tanımlanır. İltihap akıntıları, makatta gelişen kirleri, gaz ya da dışkıları temizleme mantığına dayanan oturma banyosundaki asıl amaç, eğer hasta müdahale olmuş ve operasyon geçirmiş ise o bölgenin temiz kalmasını sağlamak yönündedir.
Oturma banyosu genellikle makat çatlağı, makat fistülü, hemoroid (basur), makat apsesi, makat bezleri iltihabı gibi sorunlar sırasında ağrıyı azaltmak için ve yaraların hızla iyileşebilmesi adına önerilir.
Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?
Hastalar, küvet veya leğen içinde oturarak, dirseklerini yakmayacak derece ılık suyun içinde 10-20 dakika arası, günde 3-5 sefer oturma banyosunu gerçekleştirmelidir. Makat bölgesi ya da müdahale olan bölge iyice açılarak oturma banyosu yapılmalıdır. Böylece o bölge doğru bir biçimde temizlenmiş olur.
Oturma Banyosu Yanlış Yapılırsa Ne Olur?
Bunun yanı sıra makat bölgesi rahatsızlıklarda ve akut alevlenmelerinde (hemoroid, anal fistül ve anal fissürgibi) oturma banyosu hastaların ağrı ve şişliğini gidermek için kullanılan başlıca yöntemlerden biridir. Fakat ne olursa olsun bir doktor muayenesi sonrasında oturma banyosuna karar verilmesi gerekmektedir. Bilinçsizce yapılan oturma banyoları yarardan çok zarara sebebiyet verebilir. Öyle ki, oturma banyolarının çok sıcak yapılması ağrıyı geçirebilir ancak makat bölgesindeki şişliği arttırarak ödem de oluşturabilir. Aynı zamanda Herpes iltihabına da yol açabilen yanlış oturma banyosu, aşırı soğuk su ile yapıldığı takdirde makat bölgesinde kas spazmına da yol açabilir.
Bu sebepten dolayı oturma banyosunun sıcaklık derecesi de önemli konular arasındadır. Şayet, makat bölgesinde bir ağrı ya da şişlik durumu söz konusu ise olayın akut (aniden) olup olmadığı değerlendirilmeli ve değerlendirme sonrası duruma göre sıcaklık ve oturma banyosu süresi belirlenmelidir.
Oturma Banyosu Sırasında Faydalı Doğal Yöntemler Var Mıdır?
İşlem sırasında bir parça pamuğa sürülen az bir zeytinyağının makat bölgesine sürülmesi de iyileşme sürecine faydalı olacaktır. Makat problemlerinde kullanılan oturma banyosunda en doğal yöntem özellikle papatya suyu, deniz suyu ve kaynatılmış kuru incir kullanmaktır.
Oturma Banyosu Tamamlanınca Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Makat bölgesini sabah ve akşam olmak üzere en az iki defa yıkamak gereklidir. Böylece dışkı artıkları ve ter sorunundan bölge arındırılır. Oturma banyosu tamamlandıktan sonra makat bölgesinde pişik oluşumunu engellemek adına hafif nemli bir havlu veya bez ile söz konusu bölgeyi kurutmak oldukça faydalıdır. Her oturma banyosundan sonra işlem bittiğinde oluşabilecek iltihaplardan korunmak adına işlem yapılan küvetin veya leğenin içi doğru bir biçimde temizlenmelidir.