Genetik bilimi geliştikçe, bilimcilerin canlılar üzerinde yapabileceği değişikliklerin sayısı da artıyor. Bu değişiklikler insan yaşamını daha kolay hale getirme, diğer canlıları koruma ve genel olarak çevresel sorunları önleme gibi amaçlara hizmet ediyor. Ancak bu kadar büyük bir gücün denetim altına alınması şart. Yoksa istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bilim bu alanda hızla ilerlese de yönetimler bu teknolojileri nasıl denetleyecekleri konusunda çok fazla fikir sahibi değil. Yakın gelecekte devletlerin başını ağrıtabilecek beş önemli konu şu şekilde:
1. Genetiği değiştirilmiş bakteriler
Bakteri denince genellikle aklımıza kirlilik ya da hastalık geliyor. Ancak bilimciler, bakterileri bize karşı değil, bizim yararımıza kullanmanın yollarını araştırıyor. Bakteri, virüs, hastalık gibi konular arasındaki ilişkiyi tam olarak idrak edebilmiş değiliz ancak Synlogic gibi bazı şirketler için bakteriler, ilaç geliştirmek için yeni bir yöntem niteliği taşıyor.
Belirli bir amaç doğrultusunda üretilmiş bakteriler, vücutta tümörlerle ve iltihaplarla savaşmak için; kanser, şeker ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
2. Genetiği değiştirilmiş hayvanlar ve yiyecek
Genetik özellikleri istediğimiz gibi olan hayvanları çiftleştirerek, amaca uygun hayvanlar elde etmek insanların çok uzun zamandır yaptığı bir şey. Ancak hayvanların tam olarak istediğimiz genlerini düzenlemek, yakın zamana kadar mümkün değildi. Artık bilimciler, daha az metan salınımı yapan inekler, daha hızlı büyüyen somon balıkları gibi hayvanlar yetiştirebiliyor. Bu hayvanların kullanım alanları ve yiyecek olarak satılması ise üzerinde çalışılması ve düzenleme yapılması gereken bir alan.
3. Laboratuvarda üretilen etler
2013 yılında araştırmacılar 330 bin Dolar’a laboratuvarda geliştirdikleri et ile bir hamburger üretmeyi başarmıştı. Günümüzde bu ürünün maliyeti 11,36 Dolar’a kadar düştü. Hatta Impossible Burger adlı şirket laboratuvarda üretilmiş etlerle yapılan hamburgerleri satışa sunmaya başladı. Et üretmek için hayvan yetiştirmeye ihtiyaç duymayan bu yöntem heyecan yaratırken, konu hakkında ne gibi düzenlemeler yapılacağı merak konusu. Laboratuvar etini kasaplardan satın almamız mümkün olacak mı?
4. Karanlıkta parlayan bitkiler, parfümlü yosunlar, her zaman açan çiçekler
Bitkiler sadece besin değerlerinin ya da raf ömrünün artırılması için düzenlenmiyor. Green City Solutions şirketinin CityTree adlı ürünü, şehirlerdeki hava kalitesini artırmak için hoş kokulu yosunlar üretiyor. Parlayan bitkiler ya da uzun ömürlü çiçekler de geliştirilen diğer ürünler arasında. Bu ürünlerin insanlara karşı bir zararı olabileceği düşünülmüyor ancak doğal ekosistemi bozabilecekleri için denetlenmeleri gerekiyor.
5. Gen yönetimi
Genetik konusunda yapılan en kapsamlı çalışmalardan birisi de sadece bireysel olarak hayvanların değil, bir türün genlerini tamamen değiştirmek üzere, yeni nesillere aktarılacak genetik değişiklikler üretmek. Bu alanda yapılan çalışmalar özellikle sıtma, Zika, Lyme gibi hastalıkları yayan hayvanların genlerini değiştirerek hastalığın önüne geçmeye dayanıyor. Çok geniş çaplı olarak yürütülmesi planlanan bu çalışmaların ciddi bir denetim altında tutulması gerekiyor. Genetiği değiştirilen hayvanların daha zararsız hale geldiğinden emin olmazsak bu değişiklikler daha büyük felaketlere yol açabilir.