Yeşil çekirdeğin serüveni, kimyasal ve fiziksel olarak uğradığı değişim süreciyle başladı...Kavurma işlemi sonrası, yeşil çekirdek kahveye özgü aromasına ulaştı.
Kavrulmamış çekirdek her ne kadar kafein, asit, protein ve şekerler içerse de, ancak kavrulma sonrası 'single-origin' olarak bilinen aromaya ulaşır ve sadece 'nitelikli' kahve servisi yapan coffee shop'larda bu çekirdeği bulabilirsiniz..
​
Kahve kavurma işlemi ilk defa Osmanlı'da 15. yy'da kullanılmış bir tekniktir. 1950'lerde dünya genelinde 'instant' kahvenin popüler olmasıyla, çekirdek varyetesindeki çeşitlilik ticari anlamda ancak 1970'lerde mümkün olmuştur. Nihayet 1980 ve 90'larda gurme anlayış dünyaya hakim olmaya başlamıştır.
​