Tuz buzu eritir; çünkü kristal halindeki buz, tuzun erimiş olarak bulunduğu ince bir su tabakası ile çevrilidir. Ve suyun içinde eritilen herhangi bir madde, suyun sıfır olan donma noktasını düşürür. Sıcaklık düştükçe, sıvının içindeki moleküllerin hareketi yavaşlar ve birbirine yaklaşır. Giderek moleküllerin hareketi o kadar yavaşlar ki aralarındaki kuvvet hareketlerinin yarattığı enerjiyi yok eder. Sonuçta hareketsiz hale gelip katılaşır. Bu olay donma noktasında oluşur ve su, buz haline gelir. Suya tuz katılınca, su moleküllerinin düzeni bozulur. Iowa State Üniversitesi’nden kimya profesörü Edward Yeung bu olguyu şöyle açıklıyor: “Su moleküllerinin arasındaki kuvvet tuz nedeni ile bozulur. Bu da suyun katılaşmasını engeller. Kısaca tuz, su moleküllerinin bir araya gelip buz oluşturma sürecini kırar.” Tuz ve su karışımının donma noktası tuzun yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Kar fırtınası nedeni ile sıcaklık donma noktasının altına indiği zaman yerleşim bölgelerindeki yollara sodyum klorür dökülür. Sıcaklık –6 derece altına indiği zaman kalsiyum klorür kullanılır. Kalsiyum klorür su ile karıştığı zaman, donma noktasını sodyum klorürden daha fazla düşürür. Dolayısı ile aşırı soğuklarda kalsiyum klorür kullanılır. ABD’de yılda on milyon ton tuz bu amaçla kullanılır. Kaymayı önlemek için yollara tuz dökülmeden önce kum ile karıştırılır.