Günümüzde taşınabilir video kayıt teknolojisi dendiğinde insanlar, avuç içine sığmadığında ya da bir cep telefonunun arkasında yer almadığı sürece o kameranın yüzüne bile bakmazlar. İngilizce’de camera ve recorder kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş , ya da Türkçe adı ile video kamera icat edilmeden önce hareket eden görselleri kayıt etmek isteyen herhangi birisi, son derecede hantal olan iki parçalı bir makine kullanmak zorundaydı. Daha da kötüsü kameranın kendisi o kadar büyüktü bir kişi onu anca taşıyabilirdi ve yanındaki diğer bir kişi video kaset kaydedicisini beraberinde taşımak zorunda kalırdı.


Eskiden üretilen video kamera üzerinde herhangi bir yeniden oynatma ekranı bulunmamaktaydı o yüzden kaydedilen görüntüleri yeniden izlemek isteyen birisi bir televizyon ekranı bulmalı ve video kaset kaydedicisini televizyona bağlayarak kasede kaydettiği görüntüleri izlemek zorunda kalırdı.


Bu taşınması zor ve hantal ekipmanı kullanmak, özellikle televizyon gazetecileri, film yapımcıları, öğrenciler ve sahada çalışan diğerleri için kolay bir iş değildi. Ancak teknolojideki ve tasarımdaki gelişmeler sayesinde pek yakında, video kayıt ekipmanı üreticilerinin liderleri, temel video kamera parçalarını küçülterek sadece bir parçadan oluşan kamera ve kayıt parçalarını bünyesinde barındırabilen bir video kamera üretebilecek konuma geleceklerdi.


Ticari olarak satışa sunulan ilk video kamera, Japonya’da bulunan SONY şirketi tarafından icat edildi. Betamax video teknolojisini kullanan ve Betamovie adı verilen bu kamera ilk kez 1983 yılının Mayıs ayında halka tanıtıldı. O zaman bile kamera üzerinde yeniden oynatma özelliği bulunmuyordu ve çekilen görüntüyü yeniden izlemek ya da kaseti başa sarmak isteyen birisi, kaseti video kameradan çıkarmak ve herhangi bir Betamax video oynatıcısına yerleştirmek zorundaydı. Çekilen görüntülerin izlenmesi sadece bu yolla mümkündü. Tüm bu olumsuz yanlarına rağmen kendisinden önce kullanılan yöntemlere kıyasla SONY’nin icat ettiği video kamera, özellikle televizyon gazetecilerinin hayatını büyük ölçüde kolaylaştırmış oldu.