Ehliyetinizi kaybettiğinizde nüfus cüzdanınızı kaybetme durumlarında yapmanız gereken işlemler gibi yapmanız gereken işlemler vardır. Bu yazımızda ehliyetini kaybeden yada çaldıran kişilerin yapması gereken bütün detaylar anlatılmıştır.
Bu yazımızda aşağıda ki konu başlıklarından bahsedilecektir.
- Eski Tip Ehliyetini Kaybedenlerin Yapması Gerekenler Nedir?
- Kayıp Ehliyet İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
- Kayıp Ehliyet İçin İlan Vermek Zorunda mıyım?
- Ehliyetimi Kaybettim Ne Kadar Ceza Ödeyeceğim?
- Ehliyetimi Kaybettim Kaç Günde Çıkar?
- Yeni Ehliyetim Çıkana Kadar Geçici Ehliyet Alabilir miyim?
- Kayıp ehliyet çıkarmak için randevu almak zorunda mıyım?
- Çipli Ehliyetini Kaydebenler Ne Yapacak?
İnternet dünyasında kayıp ehliyet ve çalıntı ehliyet işlemleri üzerine yazılmış ve güncelliği kalmamış bir çok yazının olduğunu üzülerek gördüm. Ehliyetinizin kaybolması yada çalınması durumlarında yapmanız gereken bir takım iş ve işlemler vardır. Ayrıca eski uygulamalarda yapılması zorunlu olup, şuan yapılması gerekmeyen işlemler de vardır. Bu yazımızda bütün detaylarından bahsedicek ve en doğru şekilde bilgilendirileceksiniz.
ÇALINAN EHLİYET NASIL ÇIKARILIR? (2017 GÜNCEL)
Ehliyetini kaybeden kişilerin durumunu iki farklı başlık altında anlatmak zorundayız. Bunun sebebi, ehliyetlerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni ehliyetler ile değiştirilmeye başlanmasıdır. Halen eski ehliyet belgelerini kullanmaya devam edenler var. Yada yeni ehliyet belgesi alan kişiler var.
Eski Tip Ehliyetini Kaybedenlerin Yapması Gerekenler Nedir?
Henüz ehliyetini değiştirmeyip eski ehliyetlerini kullanmaya devam ederken bu ehliyetlerini kaybeden kişiler kayıp işleminden dolayı yeni ehliyet belgeleri çıkarmak istediklerinde çipli olan yeni ehliyet belgesi çıkaracaktır.
Yeni ehliyet belgesi çıkarma işleminde harç ücretleri indirimli olarak alınmaktadır. Bunun sebebi ehliyet yenileme işleminin zorunlu bir uygulama olmasından dolayı Devletimiz yenileme harç ücretini indirimli olarak almaktadır. Bu ücret 15 TL olarak tahsil edilmektedir.
Eski ehliyet belgesi kullananlarda henüz yeni ehliyetini almadıkları için bu haktan yararlanma hakkına sahiptir.
Kayıp Ehliyet İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Kaybettiğiniz ehliyetinizi yeniden çıkarmak istediğinizde istenen belgeler aşağıda başlıklar halinde sıralanmıştır. Bu başlıklar alt başlıklarda tek tek açıklanmıştır.
1- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
2- Sürücü Olur Sağlık Raporu
2-Biyometrik fotoğraf
3-Kart ücreti ödemeleri
4-Kan grubu kartı
5-Dilekçe ve parmak izi
1- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
- Sürücü belgesi çıkarmanız için istenen ilk belge Nüfus Cüzdanınızdır. Nüfus Cüzdanı yanında olmayan kişiler pasaport yada avukatlık kimliğini de ibraz edebilir.
- Ayrıca şuan bazı illerde dağıtı başlanan yeni kimlikleri aldıysanız eğer, nüfus cüzdan yerine bu kimlik kartlarını götürmeniz gerekli.
2-Sürücü olur sağlık raporu
- Kayıp ehliyeti yeniden çıkarmanız durumunda sürücü sağlık raporu almanız gereklidir. Sağlık raporu sizi en çok uğraştıracak olan belgedir.
- Öncelikle vecap verilmesi gereken konu bu sağlık raporunu nereden alacaksınız? Normal şartlarda bağlı olduğunuz aile hekimi bu raporu verebilir. Ancak genelde aile hekimleri bu belge için kişileri teşekküllü bir hastaneye yönlendirebilir.
- Burada bu konuyu açmak isterim. ASM'lerde bir aile hekiminin bir kişiyi muayene edip, sürücü olup olmamasına karar verme yetkisi vardır. Ancak bu hekimde dilerse sizi daha kapsamlı hastaneye yönlendirme hakkı da vardır. Açıkcası ben olsam böyle bir rapora imza atmaz teşekküllü bir kamu hastanesine yönlendirirdim. Çünkü bir çok tetkik ve tahlil yapma imkanı yoktur aile hekiminin.
- Delet hastanesine gitmeniz sizler için çok büyük zaman kaybedici olabilir. Bunun için benim tavsiyem özel bir hastaneye giderek bu belgeyi almanızdır. Ancak bu tavsiyem sadece vakti çok az olanlar için. Yoksa prensipte kamu dururken özele yönlendirmek prensibim asla değildir.
- Özel kurumlarda şuan için 30 TL ile 50 TL arasında bir ücret alınmaktadır.
- Bu raporu almaya giderken muhakkak yanınızda fotograf bulundurunuz. Düzenlenecek raporun resimli olması gereklidir.
3-Biyometrik fotoğraf
- Biyometrik fotograf kavramı yeni girmeye başladı düzenlenen belgelerde istenmeye. Yeni kimlik çıkarma işleminde de biyometrik fotoğraf istenmektedir. Önceki uygulamada vesikalık diye tabie edilen fotoğraflar istenmekteydi.
- Öncelikle fotoğrafçıya gittiğinizde biyometrik fotoğraf istediğinizi özellikle vurgulayın.Gerekisrse kabul edilmemesi durumuna karşı fotoğrafçıyı uyarın. Bunu dememin sebebi bazı fotoğrafçılar konuya vakıf olmayabilir.
- Biyometrik fotoğraflar için 15- 20 TL arasında bir ücret ödemesi alınır. Fakat gittiğinizde sakın ha aceleniz olduğu imajını vermeyin. Maalesef karaborsa misali bazıları sizden çok daha fazla ücret talep edebilir. Hatta önce ücretini sorup daha sonra çekim yaptırınız. Malum çok dürüst esnaflarımız var.
- Resmi olarak 2 biyometrik fotoğraf istenmektedir. Ancak her duruma karı siz daha fazla alınız yanınıza.
Biyometrik fotoğraf nedir?
3-Ehliyet Kartı Ücreti Ödemesi Makbuzu
- Bu ücreti Maliye Bakanlığı Veznelerine yani Vergi Dairelerinin veznelerine yada belirtilen bankalara yatıracaksınız. Daha önceden bu ücreti Emniyet Genel Müdürlüğünde işlem yaparken ödeme yapabilmekteydiniz. Bu uygulama şuan yok. İşleme giderken önceden ödemenizi kesinlikle yapmanız gereklidir.
- Benim araştırmalarıma göre bu ücreti en kolay bankalara yatırabilirsiniz. Vergi dairelerinde o günün iş yoğunluğu çok fazla olabilir. Bu durumda çok sıra beklersiniz. Dolayısı ile direk bankaya ödeme yapmanız en kolay yoldur.
- Ödemeniz gereken ücret toplamda 15 TL'dir. Ancak bunun 13 TL'si değerli kağıt, 2 TL'si ise himzet bedelidir.
- Ödemeleri Halk Bank, Ziraat Bankası yada Vakıfbanka yapabilirsiniz. Ancak ATM 'den bu ödemeleri yapamazsınız.
- Ödemenizi yaptırdıktan sonra dekont almayı sakın ha unutmayın. Ayrıca üzerine tahsil edilmiştir ibaresi olmazsa tekrar bankaya gitmek zorunda kalabilirsiniz.
5-Kan grubu kartı
- Bu işlem bence çok önemlidir. Zira herhangi olumsuz bir durum karşısında kan grubunuzun resmi olarak bilinmesi gerekli. Çünkü sağlık görevlileri en kısa sürede zaman kaybı yaşamadan size gerekli müdaheleyi yapabilsin.
- İşleminiz esnasında kan grubunu bilmeniz halinde sözel beyanınız da yeterli. Ancak bizim tavsiyemiz bir sağlık tesisinden kan grubunuzu öğrenerek belgelendirmenizdir. Kendiniz içinde iyice tetkik edin.
6- Dilekçe ve parmak izi
- Dilekçe örneğini internet yada başka bir yerden aramanıza gerek yok. Dilekçe örneğini Emniyetde müracaat aşamanızda size verecekler. Bu dilekçede hangi bilgilerin istendiği otomatik olarak yazmaktadır.
- Parmak izini de Emniyette vermek durumundasınız. Dolayısı ile yeni ehliyet çıkarmak için bizzat başvuru yapmanız gerekli. Başkası sizin adınıza başvuru yapamaz.
Kayıp Ehliyet İçin İlan Vermek Zorunda mıyım?
- Eski uygulamada nüfus cüzdanını yada ehliyet belgesini kaybedenler ilan vermekteydi. Yeni uygulamada bu şekilde bir mecburiyet yok. Ancak engel de yok. Yani dileyen ilan verebilir.
- Yeni ehliyet belgesini çıkarmanız için Emniyet birimleri sizden bu şekilde bir belgede istememektedir. Sadece yukarıda saydığımız belgeleri istemektedir.
- Ancak ehliyetini kaybeden yada çaldıranların en yakın trafik tescil şubelerine müracaat ederek kayıp ve çalıntı beyanı vermesinde yarar vardır.
- Böylelikle ilgili birimler ehliyet kartınıza zayi olmuştur bilgisi ilemektedir. Bu durum bence çok önemlidir.
Ehliyetimi Kaybettim Ne Kadar Ceza Ödeyeceğim?
- Ehliyetini kaybedenler herhangi bir ceza ücreti ödemez. Sadece ehliyet belgesi çıkarma ücreti ödersiniz.
- Burada bilinmesi gereken nokta ise: Eski ehliyet belgesini kaybedenler yeni ehliyet belgesi çıkarma hizmetinde yararlanacağı için 15 TL ödeyecektir.
- Yeni ehliyetini kaybedenler ise 137 TL ödeyecektir. Dolayısı ile yeni ehliyet aldıysanız bence kaybetmekten sakının. Ödemesi çok fazla bence..
Ehliyetimi Kaybettim Kaç Günde Çıkar?
- Artık bütün Türkiyede yeni tip ehliyetler dağıtılmaktadır. Bu kartlar çipli ehliyet belgeleridir. Bu ehliyetler tek bir merkezde basılmaktadır. Dolayısı ile kayıp yada çalıntı ehliyet için başvuru yaptığınız zaman talebiniz alıancak ve yeni ehliyetiniz tıpkı yeni kimlik işlemlerinde olduğu gibi adresinize gönderilecektir.
- Yani yeni ehliyet çıkarmak işlemi eskisi gibi bir günde sonuçlanmıyor. Yaklaşık 15 gün sürmektedir.
Yeni Ehliyetim Çıkana Kadar Geçici Eliyet Alabilir miyim?
Evet. Müracaatınızın ardından Emniyet Birimi size geçici ehliyet verir. Bu belgenin sadece 15 gün geçerliliği vardır.
Kayıp ehliyet çıkarmak için randevu almak zorunda mıyım?
Ehliyet çıkarma işşemi için randevu almanız zorunluluktur. Aksi takdirde işleminiz yapılmaz. Radnevuyu EGM resmi web sitesinden alacaksınız. Her il ve ilçe için ayrı randevu sistemi yoktur. Hepsi tek merkezden yapılmaktadır.
Çipli Ehliyetini Kaybedenler Ne Yapacak?
Yeni tip ehliyet belgesi olanların da ehliyetini kaybetmesi durumunda işlem tek bir konu hariç yukarıda ki başlıklarla aynıdır.
Aralarında ki tek fark ise, ödenen ücret konusudur. Çünkü bu şekilde olanlar yeni ehliyet belgesi çıkarma indiriminden artık yararlanamaz. Çünkü yeni ehliyet çıkarma yani eskisini yenisi ile değiştirme işlemi 15 TL dir.
Yeni ehliyet almış oldupda bu belgesini kaybeden yada çaldıranlar 137 TL ücret ödemek zorundadır.
Yeni Tip Kayıp/Zayi Sürücü Belgesi İçin İstenen Belgeler
1- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
2 - Sürücü Sağlık Raporu (Resmi ya da özel sağlık kuruluşlarından alınabilecektir. 2016 yılından sonra alınan raporlar bakanlıkça belirlenen yeni formatta olacaktır.)
3- 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)
4- Sürücü belgesi değerli kâğıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin (2017 yılı için 117+20=137 TL) vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz.
5- Dilekçe(Emniyette verilecektir)