Vücut Direncini Artıran Besinler
Havaların soğuması ile birlikte hastalıklar artmaya başlar. Özellikle solunum yolu hastalıkları, grip, nezle, öksürük, bronşit, faranşit gibi rahatsızlar daha çok görülür.

Peki soğuk havalarda, özellikle de soğuk kış günlerinde çabuk hastalanmamak için ne yapmalıyız? Hastalıklardan nasıl korunabiliriz? Vücut direnci nasıl artar?

Böyle bir durumun oluşmaması için savunma yani bağışıklık sistemini güçlendirmemiz gerekir. Peki, Bağışıklık nasıl güçlenir?

Soğuk havalarda, sağlıklı beslenilmeli, ideal ağırlığımızı korumalı, haftada en az 3 kez 30-45 dakikalık yürüyüşler yapmalı ve gün içinde aktif olmaya çalışmalıyız.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, kişilerin günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesini, vücutta mikrop ve virüslere karşı savaşma özelliği yüksek aktif maddeler içeren ıspanak, karnabahar, lahana, brokoli, brüksel lahanası, havuç ve turunçgillerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Vücut Direncini Artıran, Savunma Sistemini Güçlendiren Yiyecekler :

Protein, sarımsak ve soğan : Vücudun yapı taşı olan protein kaynakları, yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt tüketimimizi arttırmalıyız. Yoğun katkı maddesi içeren hazır besinleri çok sık tüketmemeliyiz. Bol sıvı, şekersiz bitki çayı ve en önemlisi de su tüketimimizi artırmalıyız. Günde yaklaşık 2,5–3 litre su tüketmeliyiz.

Sarımsağın, antimikrobiyal özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Soğanın da içerdiği allisin ve sülfür bağışıklık sistemini güçlendirir..

Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı : Soğuk havalarda sıvı tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmesi gerekir.

“Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı korur. İyice yıkandıktan sonra kabukları ile tüketilmesi daha sağlıklıdır. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.”

* Güne bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile başlamak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Sabah kahvaltısında protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesi,

* Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yenilmesi,

* Soğuk havalarda, kuru incir, fındık veya ceviz tüketilmesi de vücudu zinde tutar.

* Et yerine haftada 2 kez ızgara balık tüketilmesi, yine et yerine haftada 2 kez kuru fasulye, nohut veya barbunya gibi kuru baklagiller tüketilmesi de gerekli besin ihtiyacını karşılayabilir.