Yeni bir araştırmaya göre, yeterli uyku uyuyamayanlar daha sık hastalanıyor. Uykusuzluk bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuz kalmanın vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığı sonucuna vardı. Araştırmanın sonuçları Sleep/Uyku adlı tıp dergisinde yayınlandı.

Tek yumurta ikizlerinin farklı uyku alışkanlıklarını inceleyen uzmanlar, geceleri daha az uyuyan ikizin bağışıklık sisteminin kardeşine göre daha zayıf olduğu sonucuna ulaştı. Uzmanlar, genetik özelliklerin, uyku süresini belirlemede yüzde 31 ile 55 oranında etkisi olduğunu, geriye kalan belirleyicilerin ise çevresel ve davranışsal etmenler olduğunu belirtiyor.

Yeterli uyku alındığında bağışıklık sisteminin en üst seviyede çalıştığını söyleyen uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için günde en az 7 saat uyku uyunmasını öneriyor.

Uzmanlar, laboratuvar ortamında incelenen kısa dönemli uykusuzluğun iltihaplanma risikini arttırdığını söylerken, uzun dönemli uykusuzluk sorununun yarattığı rahatsızlıklarla ilgili ayrıntılı bilgilere henüz sahip olmadıklarını vurguluyor.

‘Gerçek dünya’ koşullarının oluşturulduğu araştırmada, uzmanlara göre, kısa uyku süresinin, akyuvarların dolaşımını sağlayan bağışıklık sistemi düzenini durdurduğu, ilk kez ortaya çıkmış oldu.

Uzmanlar, araştırmada elde edilen uykusuzluğun bağışık sistemini zayıflattığı sonucunun, az uyuyan kişilere aşı yapıldığında yeteri kadar antikor üretemediklerini ortaya çıkaran araştırmayla tutarlı sonuçlar verdiğini belirtiyor.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin verilerine de değinen araştırmacılar, Amerikalılar’ın, ortalama olarak, ideal uyku süresinden 1,5 ile 2 saat daha az uyuduğunu ve her üç Amerikalı’dan birinin günde altı saatten az uyuduğunu da belirtiyor.

Uzmanlar, uyku sürelerinin azalmasında, teknolojiyle modern yaşam tarzlarının etkisini olduğunu savunuyor.