Araçlarda kullanılan yakıtlara bir yenisi daha ekleniyor. Bugüne kadar motorin, benzin ve LPG ile çalışan araçlar hayatımızda yer alıyordu. Artık bu yakıtlara alternatif bir yakıt daha var: CNG. LPG'nin alternatifi olan CNG, sıkıştırılmış doğalgaz olarak biliniyor. Sıkıştırılmış doğalgazın LPG yakıtı gibi yaygınlaştırılması için doğalgaz iletim hatlarına uzak kalan istasyonlara karayoluyla taşınarak satılması amacıyla yapılan mevzuat çalışmaları tamamlandı.
CNG yakıtlarının araçlarda kullanılmasının yaygınlaşması için harekete geçen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bu amaçla, 'Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek, yönetmelikte değişiklik yapıldı.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile CNG lisansına sahip olan şirketler, hali hazırda doğalgaz iletim şebekesini kullanarak temin ettikleri CNG'yi şebekeye uzak istasyonlara da gönderme hakkına sahip olacak. CNG, büyük tüpler içinde karayolu ile taşınacak. Gerekli mevzuat hükümlerini gerçekleştiren akaryakıt istasyonları, alternatif bir yakıt olarak CNG'yi satabilecek.
Halen CNG satışı lisansına sahip olan istasyon sahipleri, lisanslarını CNG otogaz lisansına dönüştürmeyi isterse, lisans tarihinde ve süresinde bir değişiklik yapmadan ve herhangi bir ödeme yapmadan bu dönüşümü sağlayabilecek.
Halihazır uygulamada ise CNG'nin araçlara ikmal edilmesi CNG satış lisansı kapsamında yapılıyordu. Bu durum da, karayolları üzerinde bulunan tesislere iletim veya dağıtım şebekesi aracılığı ile doğalgaz temin etmeyi zorunlu kılıyordu.
EPDK tarafından yapılan değişiklik, merkez istasyonunda sıkıştırılan CNG'nin, basınçlı kaplar içinde taşınarak ara istasyonlara götürülmesini ve araçlara satışının yapılmasına olanak veriyor. Yeni düzenleme yürürlüğe girdiği anda, araçlara yapılacak ikmalin dışında CNG dolumu yapılması konusuna güvenlik nedeniyle izin verilmeyecek.

ÇEVRECİ YAKIT
CNG, çevreci bir yakıt türü. CNG'nin kullanımının artmasıyla, doğalgaz kullanımının genişlemesi ve karayolunda seyreden araçların neden olduğu emisyon oranlarının da düşürülmesi hedefleniyor.
CNG kullanımına uygun araçların bu yakıtı kullanması halinde, Türkiye'deki doğalgaz pazarında yaklaşık yüzde 50 büyüme yaşanacağı tahmin ediliyor. CNG, diğer akaryakıt türlerine nazaran daha ekonomik ve daha temiz. CNG ayrıca motor ömrünü uzatırken, LPG'ye göre patlama riski daha düşük.