Herkes bir yerde sevmediği ve hatta nefret ettiği kişilerle bir şekilde çalışmak veya aynı ortamda bulunmak zorunda kalabilir. Bunu yaşadığınızda ilk hatırlamanız gereken şey, sizin başkaları hakkında düşündüğünüz şeyleri, başkaları da sizin hakkınızda düşünüyor olabilir.
Eğer birileriyle baş edebilmek için aşağıdaki başlıkları aklınızda tutarsanız onlarla beraber çalışmaktan öte onlardan fayda bile sağlayabilirsiniz. Sevmemeye devam edebilirsiniz.
1- Herkesi sevmek zorunda olmadığınızı kabul edin
Hayatınız boyunca tanıştığınız herkesi sevmek zorunda değilsiniz. Herkesi sevmemeniz ne sizi kötü biri yapar ne de onları çok kötü insanlar yapar. Bunu hatırlamak sizi ilk olarak rahatlatacaktır.
Bundan sonra yapmanız gereken şey ise herkesin her zaman sadece sevdiği kişilerle çalışması gibi bir durumun olmayacağıdır. Bir özelliğini sevmediğiniz ama işini yapan biriyle çalışmak zorundaysanız o kişiyi sadece “iş” olarak görüp onun diğer yönlerini yargılamaksızın çalışmaya odaklanmalısınız.
2- Duygularınızı kontrol edin
Sizi zorlayan bir kişi duygularınızı zorlayacaktır sizi sinirlendirecektir ama her zaman bu gibi durumlarda duygularınıza yeni düşemezsiniz. Sizi duygusal olarak zorladığınızı bildiğiniz anlarda sahte bir gülümseme veya bir baş sallamasıyla durumdan sıyrılın. Etkileşime geçmek zorunda bile değilsiniz. Sadece o anda, içinde bulunduğunuz zorlu ruh halinden kurtulmak için duygularınızı yönlendirin.
3- Öfke yerine, nabza göre şerbet verin
“Poker face” olmayı öğrenin. Her durumda sakin ve ortama uyumlu kalmak, o kişileri desteklediğiniz anlamına gelmez. Bu nedenle poker face olmayı öğrenmelisiniz. Kişilere karşı yumuşak olabilirsiniz ve böylece onların sinirlendiren yönleri sizi etkilemez. Konular üzerinde ise “iş” odaklı düşünerek ciddiyetinizi korumuş olursunuz.

4- Kişisel algılamayın
Çoğu zaman kişilerin bir olaya karşı verdikleri tepkiler kendileriyle ilgilidir. Tepki size gibi görünse de pek öyle değildir. Eğer sizi kışkırtacağını düşündüğünüz biri varsa o kişiye karşı taktik geliştirerek verdiği tepkiyi bir ping-pong oyununa dönüşmeden söndürmenin yollarını bulabilirsiniz. Bu da vereceğiniz cevapları detaylı seçerek mümkün olabilir.
5- Rasyonel olmayan kişilere karşı üste çıkabilirsiniz
Her zaman da sessiz kalmanız gerekmez. Karşınızdaki sinir bozucu kişi çok net akıl dışı şeylerden söz ediyorsa ve gerçekliğin tamamen dışına çıkmışsa duygularınızı karıştırmadan rasyonel bir şekilde olaya yaklaşabilir ve onu diplomatik olarak altedebilirsiniz.
6- Sakin bir şekilde duygularınızı ifade edin
Evet, artık belirli şeyleri aşmayı başardınız fakat karşınızdaki olağan sinir bozuculuğunu sürdürüyorsa artık açık sözlü olmanın zamanı gelmiştir. “Sen ….. yaptıkça ben ….. hissediyorum.” tadında duygularınızı net olarak paylaşın ve sizi neyin rahatsız ettiğini söyleyin. Belki de çözüm, ona sorunun net olarak ne olduğunu söylemektir.
Tabi siz kendinizi ifade ettiğinizde karşı taraftan gelebilecek cevaplara da hazırlıklı olun. Şanslıysanız neler yaparak çözümleyebileceğiniz bile bulabilirsiniz.
7- Ne yapacağınızı belirleyin
Bazı zamanlar iyi niyet ve sakin kalmak çözüm olmayabiliyor. Harcadığınız emek, yaptığınız fedakarlıklar size kazandırmasından daha azını kazandırıyorsa belki de hiç uğraşmaya değmez ve önceden savaşmayı, muhattap olmamayı seçebilirsiniz.
Eğer size faydası, zararından fazla oluyorsa o zaman uğraşmaya değebilir.
8- Kendi mutluluğunuzun efendisisiniz
Toksik bir insanın tek başına sizin mutluluğunuzu kontrol etmesine, hayat sevincinizi elinizden almasına müsade etmeyin. Yaptıklarınızı başkalarına kabul ettirmekle zaman harcamayın bu durum onların sizinle ilgili olumsuz şeyler söylemesine de fırsat verir. Sadece değer verdiğiniz kişilere karşı bu kadar açık olun.
Eğer birinde bir şeyden hoşlanmıyorsanız, bu belki de sizin kendi içinizde mücadele ettiğiniz bir şeydir. Bu nedenle durup bir dakika düşünün. Kendi duygularınız üzerinde tam kontrole sahip olursanız karşılaştırma ve başkalarını yorumlama konusunu da bir kenara atmış olursunuz.