İzmir’de dana bayramı coşkusu

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türkler'in kültür ve geleneklerini yaşatarak gelecek nesillere aktarmak amacı ile düzenlediği ‘Dana Bayramı Festivali’ bu yıl on birinci kez yapıldı. Festivalin kortej yürüyüşüne Afro-Türkler ile birlikte SÖZCÜ Yazarları Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil de katıldı.


Konak Belediyesi ile Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin işbirliğinde düzenlenen etkinlik bu yılda renkli görüntülere sahne oldu. Gün boyu devam eden etkinlik programı ilk olarak Konak Belediyesi Selahattin Akçicek Kültür Merkezi Sanat Galerisi'nde ABD'li ressam Michael Dixxon'un Afro-Türk Portreler Sergisi ile başladı.


FOTO:SÖZCÜ


MUSTAFA OLPAK UNUTULMADI

Ressamlığının yanı sıra Michigan'da bir sanat okulu olan Albion College'de doçent olarak da ders veren Dixxon'un 2011 yılında fotoğrafını çektiği Afro-Türkler’in bu fotoğraflarından yola çıkarak yaptığı yağlı boya tabloların yer aldığı serginin açılışını yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş Dana Bayramı kutlamalarının bugünlere gelmesinde büyük emeği Mustafa Olpak'ı anarak, “Mustafa Olpak'ı geçen yıl kaybettik ama o hep bizim için Dana Bayramı'nda el ele, kol kola yürüdüğümüz Mustafa Olpak olarak kaldı. İzmir'deki Afro-Türklerin kültürlerini zenginlik olarak gördü ve kültürlerinin yok olmaması için çok çaba sarf etti. Buradan Olpak'a selamlarımızı gönderelim. İyi ki yaşadı ve iyi ki bizim dostumuz oldu” dedi. Serginin ardından Selahattin Akçicek Kültür Merkezi Dana Bayramı kutlamaları kapsamında bu kez ‘Afro-Türk Tarihi ve Mustafa Olpak' konulu panele ev sahipliği yaptı.


ALSANCAK'TA AFRİKA RÜZGARI ESTİ

Dana Bayramı Festivali’nin Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki ÖSYM binası önünden başlayan yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. Korteje İzmir'de yaşayan Afro-Türklerin yanı sıra Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, SÖZCÜ Yazarları Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil de katıldı. Geleneksel kıyafetleri ile dikkat çeken Afro-Türklerin kendilerine özgü danslarıyla yaptıkları yürüyüş büyük ilgi gördü. Kortejde temsili dana da unutulmadı.


FOTO:SÖZCÜ

GÜZEL İZMİR'İN GEÇMİŞİNİN İZLERİ

Burada düzenlenen törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Dana Bayramı'nın İzmir'in tarihi zenginliğinde iz bırakan önemli olaylardan biri olduğunu söyledi.




Pekdaş, “Bu şehir yüzyıllardır medeniyetlerin birlikte, barış içinde yaşaması ile güzel İzmir oldu. Bizim görevimiz ise bu şehirde iz bırakan kimliklerin yaşamasını sağlamak. Dana Bayramı bolluk ve bereket simgelesin diye yapılan bir kutlamadır. Bugün Türkiye'de unutmaya başladığımız sosyal devleti, sosyal belediyecilik anlayışını diri tutmak amacı ile bu gelenekleri hatırlatmamız gerekiyor. Çünkü insan insana muhtaç ve insan insana iyi geliyor. Birlikte değerlerimiz savunarak, yükselterek, kültürlerimizi devam ettirerek çoğalıyor ve zenginleşiyoruz. Hep birlikte İzmir'i zenginleştirmek, çoğaltmak için çalışalım. Çünkü İzmir Türkiye'nin aydınlık yüzü, tüm Türkiye'ye ışığını yayıyor. Türkiye'nin de bunlara ihtiyacı var. Bizlerde medeniyetlere, kültürlere sahip çıkarak bu aydınlığı sürdürmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
DANA BAYRAMI NEDİR?

İzmir'de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kültüründe yer alan ‘Dana Bayramı' 1800'lerden, 1920'lerin sonuna kadar kutlanmıştır. Daha önce üç hafta süren kutlamalarda godyaların (Afrika topluluğu ileri gelenleri) topladığı parayla dana alınır ve mayıs ayının ilk cumartesi kurban edilirdi. 2006 yılından itibaren Afro-Türk Derneği tarafından kültür ve geleneklerini yaşatmak amacıyla ‘Dana Bayramı Festivali' adıyla gerçekleşen kutlamalar 2 gün sürmekte ve artık kurban kesilmemektedir.