ABD’de flamingolar üzerinde yapılan bir araştırma çarpıcı bulguların ortaya çıkmasına sebep oldu. ABD’li bilim insanları flamingolara özgü meşhur bir hareket olan tek ayak üstünde durmanın bu hayvanlara daha az enerji harcattığını ortaya çıkardı. Flamingolar neden tek ayak üstünde dururlar? Sorusu uzun süredir bilim çevrelerinde merak edilen konulardan bir tanesiydi.

ABD’de yapılan bir araştırmada bir grup bilim insanı, flamingoların tek ayak üzerinde durarak aktif halde bulunan kaslarını çalıştırmalarına gerek olmadığını, bu sayede enerjilerini kendilerine saklayabildiklerini tespit etti.
ABD’de bulunan Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan araştırmada bilim insanları, hem yaşayan hem de ölmüş olan kuşlarda yaptıkları deney sonucunda flamingoların kadavralarının dahi hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan ayakta durabildiğini keşfetti.

Flamingolara özgü bu duruşa ‘Pasif Yerçekimsel Durum Mekanizması’ ismi verildi.
Araştırma ekibinden profesör Younh-Hui Chang, flamingoya önden baktığınız zaman tek ayağı üzerinde durduğu zaman diğer ayağını doğrudan bedeninin altına alarak yatay ve içe dönük bir biçimde tuttuğunu görürsünüz. Bu ayakta durma mekanizmaları için ihtiyaç duydukları bir duruş, dedi.

Ölü flamingolar tek ayak üzerinde durabilirken iki ayak üzerinde aktif kas gücü gerektiği için duruş sağlayamıyorlar. Diğer ayal dikey olduğu vakit denge bozuluyor. Öte yandan flamingonun sabit bir pozisyonda durması ve başkaca hareketler yapmaması duruşun sürdürülebilir olması için önemli. Flamingolar eğildiğinde veya bağırdığında, tek ayak üzerinde durmakta zorlanıyorlar. Bazı bilim insanları ise flamingoların vücut ısılarını ayarlamak adına bu duruşu yaptıklarını iddia ediyorlar.