İngiltere’de bulunan araştırmacılar, kalamar, ahtapot ve mürekkep balığı gibi canlıların yüz milyon yıl kadar önce denizde gerçekleştirilen bir evrim savaşının sonunda bugünkü hallerini aldıklarını söyledi.
Bu sayılan canlıların arasında bulunduğu kafadan bacaklılar, zeki omurgasızlar olarak bilinmektedir. Bu canlılar jet hızıyla ters yöne kaçabilme, sıvı püskürtme veya renk değiştirme gibi sıra dışı özellikler taşıyorlar. Bristol Üniversitesine göre yürütülen araştırmaya göre, bu hayvanlar zaman geçtikçe atalarından gelen kabuklarını kaybederek çok daha hızlı ve daha çevik bir hale gelmektedir. Fosiller karşılaştırılarak kafadan bacaklılar evriminin nasıl geliştiği incelendi. ‘Proceedings of the Royal Society B’ dergisince yayınlanmış bir araştırmada, kafadan bacaklılar 100 ile 160 milyon yıl önce gerçekleştirilen Mezozoik Denizel Devrimi esnasında, kafadan bacaklılar ahtapot, kalamar, mürekkep balığı gibi çeşitler sunulmuştur.
Bristol üniversitesinden Alastair Tanner, O devirde karadan dinazorlar hüküm sürmekteydi. Ama denizlerde bulunan ekoloji hızla değişim gösteriyor. Balıklar, kalamarlar ve onların avcıları tarafından evrimsel bir silahlanma yarışı gerçekleşmiştir ve bu dinazorlar daha yüksek oranda hızlı ve çevik olmaktan av durumuna geçmiştir.
Kafadan bacaklılar da bu temel dönüşümüne çok yakındır. Atalarından gelmekte olan kabuklarını kaybeden bu canlılar, dinamik ve diğer deniz canlılarından farklı bir biçimde bulundukları ortama uyum sağlayan deniz canlılarına dönüşmüştür.
Araştırmalarda bu canlıların farklı türlere ne zaman ayırdıklarını bulmak için moleküler saat adı verilen bir teknik kullanılmıştır.