2017 LYS giriş belgesi dökümünü çıkartmak isteyen milyonlarla öğrencinin beklediği haber geldi. LYS belgesi çıkartmak için bu haberi okuyun... Üniversite adaylarının gireceği Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) giriş belgeleri erişime açıldı. ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 10, 11, 17 ve 18 Haziran’da yapılacak LYS’ye başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı.
Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ÖSYM’nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinebilecek.
Sosyal bilimler sınavı (LYS-4) 10 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da, matematik sınavı (LYS-1) 11 Haziran Pazar günü saat 10.00’da, fen bilimleri sınavı (LYS-2) 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da, yabancı dil sınavı (LYS-5) aynı gün saat 14.30’da, edebiyat-coğrafya sınavı (LYS-3) ise 18 Haziran Pazar günü saat 10.00’da gerçekleştirilecek.
Adayların, saat 10.00’da başlayacak sınavlarda saat 09.45’ten, saat 14.30’da başlayacak LYS-5’te ise saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacağı uyarısında bulunuldu. Bu sorulardan en merak edilenleri; LYS sınavı ne zaman?LYS tarihi, LYS sınavı konuları oluyor. Öğrenciler için hayati önem taşıyan LYS sınavına dair tüm detayları haberimizde okuyabilir, LYS sınavına dair bütün bilgilere ulaşabilirsiniz...
LYS SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTISI İÇİN TIKLAYIN
ÖSYM'den LYS açıklaması...
ÖSYM, 10 Haziran'da başlayacak Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girecek adaylar için, çekimleri 6 ilde gerçekleşen ve sınav kurallarının yer aldığı bir film hazırladı.
LYS adaylarından, bu yıl ilk kez sorulacak kısa cevaplı soru çeşitleri, daha önceden ÖSYM'ye bildirilmeyen astım spreyi-insülin pompası gibi araç ve gereç ile sınava gelmemeleri ve sınavda yanlış işaretleme yapmamaları konularına dikkat etmeleri istendi.
ÖSYM Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince, çekimleri Antalya, Şanlıurfa, Kütahya, Konya, Sinop ve Kırklareli'de yapılan ve LYS adayları için sınav kurallarına yönelik uyarıların yer aldığı 10 dakikalık film hazırlatıldı.
Filme gün içinde kurumun internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek.
Açık uçlu sorular ilk kez sorulacak
Bu yıl LYS'de ilk kez adaylara kısa cevaplı sorulardan oluşan açık uçlu soruların yöneltileceği anımsatılan filmde, "Kısa cevaplı sorular, cevabı bir sözcük veya bir sayıdan oluşan ve adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardır. Bu soru çeşidine dikkat etmeniz önemli." uyarısı yapıldı.
Adaylara sınavın başlamasına 15 dakika kala bina girişlerinin kapatılacağı ve bu saatten sonra içeriye hiçbir adayın alınmayacağı hatırlatıldı.
Sınava girecek adaylar için geçerli kimlik kartlarının T.C. nüfus cüzdanı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya süresi geçerli pasaport olduğuna işaret edilen filmde, yeni T.C. kimlik belgesi için başvuran adayların, ilgili nüfus idaresinin verdiği "resimli nüfus cüzdanı talep belgesi (e-imzalı ya da ıslak imzalı) ile de sınava girebilecekleri bilgisi paylaşıldı.
"Astım spreyi, insülin pompası ÖSYM'ye bildirilmeli"
Filmde, adaylara yönelik şu uyarılara yer verildi:
"Sağlık ve engel durumu gibi nedenler ile kullanılan ve önceden ÖSYM'ye bildirilmeyen araç ve gereç ile (astım spreyi-insülin pompası gibi) gelmeleri kesinlikle yasaktır. Kılavuzda belirtildiği üzere sınav binasına gelirken yanınızda yasaklı eşya olmadığından emin olunuz.
Cevaplarınızın cevap kağıdına işaretlenmiş olduğundan emin olun. 2016 LYS'de yanlış işaretlemeler sonucu 22 kişinin sınavı iptal edilmiştir. 'Sınav bitmiştir' uyarısından sonra kural gereği sınav evrakı üzerinde hiçbir işlem ve işaretleme yapılmayacağını unutmayınız. Salondaki kameranın da sınav süresince kayıtta olduğunu unutmamalısınız."
ÖSYM'nin adaylara yönelik tanıtım filminde, 5 oturumda yapılacak LYS takvimine de yer verildi.
2017 LYS sınavı ne zaman saat kaçta başlayacak?
İlk LYS sınavı 10 Haziran'da Sosyal Bilimler oturumu ile yapılacak. İşte LYS sınav tarihleri:
Buna göre, LYS 4 Sosyal Bilimler Sınavı, 10 Haziran 2017 Cumartesi saati 10.00'da başlayacak ve 135 dakika sürecek.
LYS 1 Matematik Sınavı, 11 Haziran 2017 Pazar günü saat 10.00'da başlayacak ve 135 dakika sürecek.
LYS 2 Fen Bilimleri Sınavı, 17 Haziran 2017 Cumartesi günü saat 10.00'da başlayacak, 135 dakika sürecek. L
YS 5 Yabancı Dil Sınavı, 17 Haziran 2017 Cumartesi saat 14.30'da başlayacak ve 120 dakika sürecek.
LYS 3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı, 18 Haziran 2017 Pazar saat 10.00'da başlayacak ve 120 dakika sürecek.
LYS'ye kimler başvuru yapabilecek
YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme
hakları bulunmayacak. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan
adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS’ye başvurabilecek. LYS’ye başvurular, 4-17 Nisan’da alınacak.
LYS 1 Matematik Konuları
11 Haziran 2017 Pazar günü yapılacak olan LYS-1, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecektir. LYS-1'de Matematik Testi yer alacaktır. Testte 80 soru bulunacaktır. Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.
Sayılar- Sayı Basamakları- Bölünebilme
Obeb- Okek
Basit Eşitsizlikler- Sıralama
Rasyonel Sayılar
Temel Kavramlar
Üslü ve Köklü Sayılar
Mutlak Değer
Dereceden Denklemler- 2. Dereceden Denklemler
Oran-Orantı
Çarpanlara Ayırma
Kümeler
Fonksiyonlar- Özel Tanımlı Fonksiyonlar
Kombinasyon- Permütasyon- Olasılık- Binom Açılımı- İstatistik ,
Kartezyen Çarpım- İşlem
Polinomlar
Eşitsizlik
Toplam Çarpım Sembolü
Parabol
Logaritma
Karmaşık Sayılar
Trigonometri
Limit ve Süreklilik
İntegral
Türev
LYS 1 Geometri Konuları
Üçgende ve Doğruda Açılar
Özel Üçgenler
Dik Üçgende Trigonometrik Bağlantılar
Eşkenar ve İkizkenar Üçgen
Üçgende Alanlar
Üçgende Kenarortay ve Açıortay Bağlantıları
Üçgende Eşlik- Benzerlik ve Açı-Kenar Bağlantıları
Dörtgenler- Çokgenler- Yamuk- Paralel Kenar- Dikdörtgen
Eşkenar Dörtgen- Deltoid
Çemberde Açılar ve Uzunluk
Daire- Prizmalar- Küreler- Piramitler
Koordinat Düzlemi ve Noktanın Analitiği
Vektörler
Doğrunun Analitiği
Uzay Geometri
Tekrar Eden, Dönen ve Yansıyan Şekiller
Dönüşümlerle Geometri
Çemberin Analitiği
Genel Konik Tanımı
Parabol- Elips- Hiperbol
LYS 2 Biyoloji Konuları
17 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-2'de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacaktır. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru olacak.
Biyoloji Bilimi
İnorganik- Organik Bileşikler
Hücre
Madde Geçişleri
DNA- RNA
Protein Sentezi
Enzimler
Ekoloji-Canlıların Sınıflandırılması
İnsanda Üreme ve Gelişme
Hücre Bölünmeleri- Eşeysiz- Eşeyli Üreme
Kan Grupları
Mendel Genetiği
Biyoteknoloji- Evrim
Solunum- Fotosentez- Kemosentez
Cinsiyete Bağlı Kalıtım
Sistemler
Duyu Organları
LYS 2 Fizik Konuları
17 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-2'de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacaktır. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru olacak.
Fizik Bilimine Giriş
Vektör- Kuvvet- Kuvvet Dengesi
Tork
Ağırlık Merkezi
Basit Makineler
Sıvıların Kaldırma Kuvveti
Madde ve Özellikleri
Doğrusal Hareket- Bağıl Hareket
Basınç- Isı ve Sıcaklık- Genleşme
Atışlar
Dinamik
Dönme Hareketi- Basit Harmonik Hareket
İş Enerji
Kütle Çekimi- Kepler Kanunu- Büyük Patlama
İtme-Momentum
Işık ve Gölge
Kırılma ve Renkler
Düzlem Ayna- Küresel Aynalar
Elektrik Alan- Elektriksel Potansiyel ve İş
Elektrostatik
Elektrik Akımı ve Devreler
Mercekler ve Aydınlanma
Yüklü Parçacıkların Hareketi
Manyetizma
Temel Dalga Bilgileri- Yay Dalgaları- Su Dalgaları- Ses ve Deprem Dalgaları
Alternatik Akım ve Transformatör
Elektromanyetik İndüksüyon
Dalga Mekaniği ( Kırınım- Girişim- Doopler )
Sığaçlar
Fotoelektrik ve Comptpn
Elektromanyetik Dalgalar
Atom Altı Parçacıklar
Atom Modelleri
Radyoaktivite
Özel Görelilik
Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları
LYS 2 Kimya Konuları​
17 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-2, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-2'de, Fizik Testi, Kimya Testi ve Biyoloji Testi yer alacaktır. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru olacak.
Kimyasal Hesaplamalar
Modern Atom Teorisi
Sıvı Çözeltiler
Gazlar
Tepkimelerde Hız
Kimya ve Enerji
Kimya- Elektrik
Kimyasal Denge- Sıvı Çözeltilerde Denge
Organik Bileşikler
Karbon Kimyası
LYS 3 Edebiyat Konuları​
10 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-4'te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.
Güzel Sanatlar ve Edebiyat
Şiirler
Olay Çevresinde Oluşan Edebi Metinler
Tarih İçinde Türk Edebiyatı
Öğretici Metinler
İslam Uygarlığı Çevresinde Gelişen Türk Edebiyatı
Destan Dönemi Türk Edebiyatı
Tanzimat Dönemi Edebiyatı
Servet-i Fünun Edebiyatı ve Fecr-i Ati Topluluğu
Yenileşme Dönemi Türk Edebiyatı
Milli Edebiyat Dönemi
Cumhuriyet Döneminde Olay Çevresinde Oluşan Edebi Metinler
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı
Cumhuriyet Döneminde Şiirleri
Cumhuriyet Döneminde Öğretici Metinler
LYS 3 Coğrafya Konuları
10 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-4'te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.
Doğal Sistemler- Beşeri Sistemler
Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler
Mekansal Sentez Türkiye
Ekonomik Faaliyetler
Çevre ve Toplum
LYS 4 Tarih Konuları​
10 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-4'te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.
Tarih Bilimi
Uygarlığın Doğuşu- İlk Uygarlıklar- İlk Türk Devletleri
İslam Tarihi- Türk-İslam Devletleri
Türkiye Tarihi- Beylikten Devlete
Osmanlı Devleti
Avrupa ve Osmanlı Devleti
1881’den 1919’a Mustafa Kemal
Kurtuluş Savaşı’nda Cepheler
Milli Mücadele’nin Hazırlık Dönemi
Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri
Türk İnkılabı
Atatürk’ün Ölümü
Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
Yüzyılın Başlarında Dünya
Soğuk Savaş Dönemi
İkinci Dünya Savaşı
Küreselleşen Dünya
Türklerde Devlet Teşkilatı- Toplum Yapısı- Hukuk- Ekonomi- Eğitim- Sanat
LYS 4 Felsefe Grubu Konuları​
10 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacak olan LYS-4, sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecektir. LYS-4'te, Tarih Testi, Coğrafya-2 Testi ve Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer alacaktır. Tarih Testinde 44 soru bulunacak ve 65 dakika cevaplama süresi verilecektir. Coğrafya-2 Testinde 14 soru bulunacak ve 20 dakika cevaplama süresi verilecektir. Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecektir. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacaktır. Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.
Mantık- Klasik Mantık- Sembolik Mantık
Mantık ve Dil
Psikolojinin Temel Süreçleri
Öğrenme Bellek Düşünme
Sosyolojiye Giriş
Ruh Sağlığının Temelleri
Toplumsal Yapı- Değişme ve Gelişme- Kültür- Kurumlar
Birey ve Toplum
YGS'ye 2 milyon aday girdi
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2017-YGS) sonuçlarına göre, YGS’ye giren 2 milyon 162 bin 895 adaydan 2 milyon 161 bin 438’inin puanı hesaplandı.
ÖSYM istatistiklerine göre, ÖSYS’ye başvuran 2 milyon 265 bin 844 adaydan 102 bin 949’u başvurusunu yapıp sınav ücretini ödediği halde sınava
girmedi. Geçen yıl başvurusunun ardından sınav ücretini ödediği halde sınava girmeyen aday sayısı 61 bin 482 olmuştu. Bu yılki YGS’de 103 bin 492 aday ise
başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini ödemediği için sınava girmedi. Geçen yıl bu sayı 62 bin 822 olmuştu.
Lise son sınıf öğrencileri arasında geçen yıl 4 bin 622 aday başvurusunu yapıp sınav ücretini ödediği halde sınava girmezken bu yıl bu rakam 8
bin 976 oldu. Sınava giren adaylardan 2 milyon 161 bin 438’inin puanı hesaplandı, bin 457 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Geçen yılki YGS’de 473 adayın sınavı
geçersiz sayılmıştı.
YGS-1’de adayların 1 milyon 301 bin 126’sı 150 ve üzeri, 773 bin 322’si 180 ve üzeri, YGS-2’de adayların 1 milyon 308 bin 936’sı 150 ve üzeri, 762 bin 359’u 180 ve üzeri, YGS-3’te 1 milyon 824 bin 654’ü 150 ve üzeri, 1 milyon 476 bin 908’i 180 ve üzeri, YGS-4’te 1 milyon 805 bin 711’i 150 ve üzeri, 1 milyon 426 bin 897’si 180 ve üzeri, YGS-5’te adayların 1 milyon 726 bin 622’si 150 ve üzeri, 1 milyon 317 bin 761’i 180 ve üzeri, YGS-6’da 1 milyon 573 bin 155’i 150 ve üzeri, 1 milyon 84 bin 651’i 180 ve üzeri puan aldı.
Herhangi bir puan türünde 150 ve üzeri puan alan aday sayısı 1 milyon 846 bin 845 iken 180 ve üzeri puan alan aday sayısı 1 milyon 506 bin 479 oldu.
Testlerin ortalamaları
Bu yılki YGS adaylarının Türkçe, temel matematik ve fen bilimleri testlerindeki ortalamaları, geçen yılki ortalamalara göre düştü; sosyal bilimler
testindeki ortalama ise yükseldi. Sınavda puanı hesaplanan adayların, Türkçe testinden ortalamaları 17,278, standart sapmaları 8,758, sosyal bilimlerden ortalamaları 12,308,
standart sapmaları 7,67, temel matematikten ortalamaları 5,128, standart sapmaları 7,456, fen bilimlerinden ortalamaları 4,611, standart sapmaları 7,594
oldu.
Geçen yıl ise YGS adaylarının ortalamalar şu şekilde gerçekleşmişti: "Sınavda puanı hesaplanan adayların, Türkçe testinden ortalamaları 19,101, standart sapmaları 8,379, sosyal bilimlerden ortalamaları 10,752, standart sapmaları 7,359, temel matematikten ortalamaları 7,891, standart sapmaları 9,796, fen bilimlerinden ortalamaları 4,697, standart sapmaları 8,068."
Adayların yüzde 47,60’ı kız, yüzde 52,40’ı erkek
Puanı hesaplanan adayların yüzde 86,93’ü 150 ve üzeri, yüzde 70,91’i 180 ve üzerinde puan aldı. YGS adaylarının yüzde 47,60’ını kızlar, yüzde 52,40’ını erkekler oluşturdu. Kız adayların yüzde 88,60’ı 150 ve üzerinde, yüzde 73,72’si 180 ve üzerinde, erkek adayların ise yüzde 82,58’i 150 ve üzerinde, yüzde 66,04’ü 180 ve üzerinde puan aldı.
Adayların yüzde 43,99’u son sınıf öğrencisi
Adayların yüzde 43,99’unu lise son sınıf öğrencileri, yüzde 28,02’sini lise mezunları, yüzde 18,68’ini üniversite öğrencileri, yüzde 7,81’ini üniversite mezunları, yüzde 1,50’sini de yüksek öğrenimden kaydı silinenler oluşturdu. Lise son sınıf düzeyinde adayların yüzde 82,46’sı 150 ve üzeri, yüzde 66,25’i 180 ve üzeri, lise mezunu adayların yüzde 83,04’ü 150 ve üzeri, yüzde
65,16’sı 180 ve üzeri, üniversite öğrencilerinin yüzde 92,31’i 150 ve üzeri, yüzde 78,75’i 180 ve üzeri, üniversite mezunlarının yüzde 94,96’sı 150 ve üzeri, yüzde 85,33’ü 180 ve üzeri, yükseköğrenimden kaydı silinen adayların yüzde 82,94’ü 150 ve üzeri, yüzde 61,36’sı 180 ve üzeri puan aldı.
​