Sigara içmek sağlığa zararlıdır. Vücudunuzdaki her organ tütün dumanında yer alan binlerce zehirli madde tarafından etkilenir. Bu yüzden dünya çapında kampanyalar ve sigaranın zararlı konusunda farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Direkt sigara kullanımına bağlı oluşan ölümler bir yana çoğu insan da pasif içicilik yüzünden sigaranın zararlı etkilerine maruz kalmaktadır. Pasif içicilik asbest, radon ve benzin zehirlenmesi gibi zehirlenme kategorileri ile aynı grupta değerlendirilmektedir. (Amerikan Kanser Derneği). Sigara dumanında 4000 kimyevi madde vardır ve kanserojen olduğu bilinen en az 40 madde içerir. Tütündeki nikotin ise ani kalp atış hızına ve tansiyona neden olmaktadır.
Sigaranın tüm bu zararlarına rağmen sigara karşıtı mesajlar ne yazık ki ciddiye alınmıyor. Belki de daha farklı yöntemler denenmelidir. Kapsayıcı bir sağlık eğitimi ve bireylerin sorumluluk bilincinin geliştirilmesi iyi bir başlangıç olabilir.
SİGARANIN VÜCUT GELİŞTİRMEYE ZARARLARI
Bir ağırlık antrenmanı programına başlamak sigarayı bırakmak konusunda sizi motive edecektir. İyi planlanmış bir antrenman programı fiziksel görünümünüzü ve performans seviyenizi geliştirecektir. Böylelikle sigara içmenin sağlıklarına zarar verdiği gerçeğiyle daha kolay yüzleşeceklerdir. Aslına bakılırsa sigarayı bırakmak için antrenman yapmaya başlayanlar sigaranın zararlarını daha iyi bir şekilde hissederler çünkü performans düzeyleri zayıftır ve gelişimleri olması gerektiği gibi gerçekleşmez.
Kanınızdaki oksijen miktarı azalır.
Örneğin antrenman anında oksijen ihtiyacı artar. Sigara içimine bağlı akciğerlerinizin kapasitesinin gerilemesi akciğerlerinizdeki oksijen miktarını azaltır. Bu da gaz değişiminde bir bozukluk meydana getirir ve kanınızdaki oksijen miktarı azalır. Mesela ağır setlerden oluşan squat egzersizinde sigara kullanan bir sporcu oldukça zorlanacaktır. Bu kişi antrenman yapmaya düzenli bir şekilde devam ederse sigarayı bırakmak zorunda kalacaktır.
Oksijen ile birlikte besin maddeleri emilimi de azalır.
Sigara içmek iyi bir fiziğe ulaşmak için gerekli olan antrenman yükünü uygulama kapasitesini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda hücre büyümesini engeller ve vücudunuzun oksijen ve besin maddeleri emilimini azaltır.
Performansta gözle görülür düşüşe neden olur.
Sigara içmek vücut geliştirme çabalarınıza performansınızı düşürerek zarar verir. Vücut geliştirme konusunda antrenman performansınız oldukça önemli bir konudur çünkü iyi bir performans sergileyememeniz doğrudan fiziğinizi etkileyecektir yani gelişiminizi sınırlayacaktır. Sigara içmek tüm hücrelerinize zarar verir ve buna kas hücreleri de dahildir.
Sigaranın vücut geliştirmeye olan zararlarını kısaca özetlersek;
- Sigara içmek fitness seviyenizi düşürür. Uzun süre antrenman yapmanızı engeller ve antrenman veriminiz azalır. Akciğerlerinize zarar verdiğinden ötürü vücudunuzun yeterli oksijen almasını engeller.
- Akciğer kapasiteniz zayıfladığından ötürü vücut geliştirme konusunda oldukça önemli olan son tekrarları çıkarabilmeniz zorlaşır. Sigara akciğerlerinizin çalışmasını geriletir ve antrenman anında en çok ihtiyacını hissettiğiniz anlarda nefes nefese kalmanıza neden olabilir.
- Sigara içenler, sigara içmeyenlere kıyasla daha yüksek bir kalp atış hızına sahiptir (bu oran ortalama %30’dur). Bu, nikotinden kaynaklanmaktadır. Kalp atış hızında ve tansiyondaki bu artış çelişkili bir şekilde kan damarlarınızdaki akışı azaltır. Bu da performansınızı etkiler.
- Sigara içmek daha çok balgama neden olur ve balgam hava yollarınızı tıkar.
- Sigara içmek egzersiz sırasında kaslarınıza daha az oksijen taşınmasına neden olur. Buda performansınız etkiler. Oksijen vücuttaki tüm enerji sistemlerinin işleyişi için oldukça önemlidir. Vücuda oksijen alımı ve taşınmasına zarar veren her şey enerji üretimine de zarar verir. Atletik performansınızda böylelikle zarar görür.
SİGARANIN KASLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?
Sigara içmeye dayalı olarak karbon monoksit, kanınızda oksijenin yerini almaya başlar ve oksijenin kas hücrelerine gönderilmesini zorlaştırır. Kaslarınızda ne kadar az oksijen olursa o kadar hızlı bir şekilde yorulurlar. Bu da kas hacminizi arttıracak yoğunlukta antrenman seanslarını yapmakta zorlanacağınız anlamına gelir.
Sigara içmek kas hacminizi azaltır. Bunun nedeni sigaradaki nikotinin beyninize daha az yemek yenmesi konusunda sinyal göndermesinden kaynaklanmaktadır. Bu şekilde vücudunuz besin maddeleri yönünden eksik kalır. Bu da kas hacminizi etkiler.
SİGARA NASIL BIRAKILIR?
1. AŞAMA
- Bir tarih belirleyin. Yapabiliyorsanız bir arkadaşınızla sigarayı bırakma yolculuğunuza başlayın.
- Ne zaman ve neden sigara içtiğinizi anlamaya çalışın. Sigara eşliğinde günlük olarak uyguladığınız eylemleri bulmaya çalışın (Sabah kahvenizi içmek ya da araba sürmek)
- Sigara içme rutinlerinizi değiştirin: Sigaralarınızı farklı yerlerde saklayabilirsiniz. Diğer elinizle sigara içmeye çalışın. Sigara içerken başka bir şey yapmamaya çalışın. Sigara içerken nasıl hissettiğinize odaklanın.
- Sigara içtiğiniz yerleri kısıtlayın.
- Sigara içmek istediğiniz zaman biraz bekleyin. Dikkatinizi başka işler yaparak değiştirmeye çalışın; sakız çiğneyebilir ya da bir bardak su alabilirsiniz.
- Sevmediğiniz sigaraları tüketerek kendinizi sigaradan soğutmaya çalışın.
2. AŞAMA
- Tüm sigara paketlerinizi atın. Küllüklerinizi ortadan kaldırın.
- Sabah rutininizde değişikliğe gidin. Kahvaltı yaptığınızda her zamankinden farklı bir yerde oturun. Meşgul olmaya çalışın.
- Sigara içmek istediğinizde başka şeyler yapın.
- Sakız çiğneyebilir ya da ağzınıza bir bonbon alabilirsiniz.
- Günün sonunda kendinizi sigara içmediğiniz için ödüllendirin. Film izlemeye gidebilir ya da kendinize sevdiğiniz bir yemek ısmarlayabilirsiniz.
SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER
- Sigarayı bıraktıktan sonra daha uykulu ve asabi olabilirsiniz. Bunların geçici hisler olduklarının farkında olun.
- Egzersize başlayın, yürüyüşe çıkın ya da bisiklete binin.
- Sigarayı bırakmanın yararları hakkında düşünün.
- Kendinizi gergin hissediyorsanız meşgul olmaya çalışmalısınız. Yaşadığınız problemler için çıkış yolları arayın. Sigara içmenin sorunu çözmeyeceğini kendinize hatırlatın.
- Düzenli öğünler tüketin. Açlık hissetmek sigara içme isteğiyle karıştırılmaktadır.
- Sigaraya vermediğiniz paraları biriktirdiğiniz bir kumbaranız olsun.
- İnsanlar sigarayı bıraktığınızı bilsinler. Sigara içen diğer arkadaşlarınızda bun nasıl başardığınızı öğrenmek isteyeceklerdir.
- Olur da yine sigara içmeye başlarsanız motivasyonunuzu kaybetmemelisiniz. Çoğu kişi sigarayı tamamen bırakmadan önce birçok deneme yapmışlardır. Siz de öyle yapın.