Oruç Tutarken Yaz Mevsiminin Zorluğu

Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı yani oruç tuttuğumuz ay yaz mevsimine gelmektedir. Bu ne demek? Yani oruç tutulan süre çok uzun ve havalar çok sıcak. Bu iki durum oruç tutmayı zorlaştırdığı gibi sağlık sorunları olan bazı müslümanların sağlık durumlarını da tehlikeye sokmaktadır. Zira bu kadar uzun süre bir şeyler yemeyen ve özellikle sıvı tüketmeyen şekeri, kolestrolü, tansiyonu v.b. olan insanlar risk altındalar.
Gıda ve Sıvı Tüketimi Az

bu uzun ve sıcak günlerde oruç tutmanın zorluğu göz önüne alındığında sağlıklı beslenme daha fazla önem arz etmekte. Oruç tutan bir kişinin vücudu dinç ve sağlıklı olmalıdır. Bu şekilde oruç tutan birisi bu günlerde zorluk çekmez.



Bunun için öncelikle bol sıvı tüketilmelidir. Her önümüze geleni yemek yerine vitamini ve minerali bol olan gıdalar tüketilmelidir. Bu şekilde vücudunuz daha dirençli olacaktır. Oruç tutulduğu zaman beslenme düzeni değişmekte ve öğün sıklığı azalmaktadır. Dolayısıyla metabolizma hızı düşmektedir. Ayrıca sahura uyanmamak bu hızı iyice düşürür ve bu da kilo almanıza neden olur. Bundan dolayı sahura uyanmak çok önemli. Ayrıca sahura kalkmamak şeker dengenizi de bozar.


Yeme İçmeyi Zamana Yayın

Oruç tutulan zamanın uzun olması demek yeme-içme zamanının kısıtlı olduğu anlamına gelir. Yani günün yaklaşık 17 saati oruç tutup, geriye kalan yaklaşık 7 saati yiyip içebiliyoruz. Bu nedenle yeme içme olayını yaymalıyız. Yani iftarda midemizi tıka basa doyurmamalıyız. Mesela iftar ve sahur arasında 2 ara öğün yapmak yararınıza olacaktır. Özellikle ağır yağlı yemeklerden ve ağır tatlılardan kaçının. Bunların yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
Bunların yanı sıra iftardan bir süre yaklaşık 2 saat sonra hafif tempoda bir yürüyüş sağlığınız için çok önemli. Hem sindirmiş olursunuz hemde metabolizmanızı hızlandırmış olursunuz.