Emziren annelerin en çok merak ettikleri ve endişelendikleri konular arasında, hastalandığı zaman içtiği ilacın, sütüne geçip geçmediğidir. Aslında kesinlikle kullanılmaması gereken yahut annenin sağlığı için kullanması gereken ve kullanacaksa da bebeğini sütten kesmesi gereken ilaç sayısı azdır.
Vitamin ve Mineraller
Hamilelik süresince birçok vitamin ve mineral ilacının, fazlası zarar olmakla birlikte normal dozda kullanılması sonucu herhangi bir sorun teşkil etmez.
Ağrı Kesiciler
Minoset-Parol, Nurofen-Artiril, Apranax, Aprol gibi ağrı kesiciler yahut ateş düşürücüler, emzirme sürecinde rahatlıkla kullanılabilir.
Antibiyotikler
Penisilin ve türevi olan ilaçlar; Penadur, Pronapen, Pen-os, Duocid, Combicid, Sulcid, Augmentin , Klamoks, Bioment, Amoklavin, Amoksilav, Klacid, Macrol, Eritrosin, Zitromax, Azitro, Azro, Rocephine, Novocef, Forcef, İecef, Unacefin, Cephaxon, Zinnat, Cefatin, Cefaks, Oraceftin, Enfexia, Zimax, Serozil, Fortum, İesetum gibi ilaçlar emzirme döneminde rahatlıkla kullanılabilir.
Alerji ilaçları
Alerji ilaçları hakkında çok fazla bir bilgi olmadığı için kurdeşen yahut saman nezlesi durumlarında önerilen ilaçlar; Alarin, Claritine, Loradif, Loritine ve Ritin gibi Loratadine içeren ilaçların süte geçişi %1’in altındadır. Ancak yine de bu tür ilaçları kullanmadan önce doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
Epilepsi ilaçları
Tegretol ve muadilleri, Epanutin, Hidatin, Convulex, Depakin gibi ilaçlar emzirme döneminde kullanılabilir. Fakat uyuklama gibi yan etkiler sebebiyle bebek sürekli izlenmelidir. Fenobarbital içeren ilaçlar ise yüksek oranda anne sütüne geçer ve bu yüzdenden kullanılması kesinlikle önerilmez.
Antidepresanlar
Depresyon sebebiyle kullanılan ilaçların yan etkileri sebebiyle, bebek sürekli izlenmeli ve mecbur olmadıkça kullanılmamalıdır.