Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, Avrupa Birliği (AB) Konseyi'ne Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti.
Strasbourg'daki oturumda yapılan oylamada, Türkiye Raportörü Kati Piri'nin hazırladığı rapor 64'e karşı 477 oyla kabul edilirken, 97 üye de çekimser kaldı.
Raporda, Türkiye'de insan hakları ve demokrasi alanlarında görülen gerilemeye dikkat çekiliyor.
Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) dönemindeki uygulamaların, kamudan ihraçların ve basın özgürlüğünü tehlikeye atan adımların eleştirildiği raporda, Gümrük Birliği müzakerelerine siyasi kriter getirilmesi çağrısı da yapılıyor.
AP, üyelik müzakereleri yerine "kuvvetli işbirliğinin mümkün olabileceği ortak çıkar alanları üzerine Ankara ile samimi ve açık bir tartışma başlatılmasını" savunuyor. AP, Türkiye'ye verilen üyelik öncesi AB fonlarının da gözden geçirilmesinden yana.
Parlamento, üyelik müzakerelerinin askıya alınması halinde bu fonların da askıya alınmasını, bu paranın doğrudan Türkiye'de sivil toplum ve sığınmacılar için kullanılmasını istiyor.
Avrupa Konseyi onayı gerekiyor
AP'nin oyladığı bu yıllık Türkiye değerlendirme raporu tavsiye niteliğinde olup, bağlayıcılığı bulunmuyor.
Müzakerelerin dondurulması çağrısının AB liderlerinin oluşturduğu Avrupa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.
AP, Kasım ayındaki Genel Kurulu'nda da müzakerelerin dondurulması çağrısı yapmış ancak bu tavsiye Aralık ayında toplanan AB Konseyi tarafından kabul görmemişti. Ancak Konsey, müzakerelerde yeni başlık açılmamasına karar vermişti.