Yemeklere lezzet katan acı biberler, sağlığımıza da büyük faydalar sağlamaktadır. Yemeğin daha iştahlı yenmesini sağlayan ve sindirim sistemimizi hızlandıran acı biber, mucizevi etkiler göstermektedir.
Acı biberin faydaları genellikle sindirim sistemi ve vücut dengesi üzerine kurulu.
Özellikle doğu ve güney doğu bölgelerinde yetiştirilen ve her yemekte kullanılan acı biber, önemli besin değerlerini bünyesinde barındırıyor.
Özellikle kilo vermek isteyenlerin sık sık acı biber türevlerini tüketmesi gerekmektedir. Ancak mide ve hemoroit şikayeti olan hastaların kesinlikle tüketmemesi gereken bir yiyecektir. Özellikle prostat kanseri hastalarının acı biberi sık sık tüketmesi gerekmektedir. Acı biber, kanser hücrelerinin yayılmasını ve çoğalmasını önlemektedir. B6, C ve E vitaminleri gibi vücudunuz için çok önemli vitaminler acı biberlerde bulunmaktadır.
Acı Biberin Faydaları

  • İçerdiği likopen maddesinden dolayı tüm hücrelerinizin korunmasını ve yenilenmesini sağlar.
  • Tüm acı biberlerin ortak noktası ise Antioksidan özelliğidir.
  • Özellikle Prostat kanserinde ilerlemeyi durdurucu etkisi vardır. Kansere yakalanma riskini düşürür.
  • Anemi hastalığı olan kişilerin demir emilimini arttırır ve demir seviyesini düzenler.
  • Uyku problemi yaşayan kişilerin sorunlarını B6 ve Magnezyum ile giderir. Uykusuzluk problemi olan kişiler sık sık acı biber tüketmesi gerekir.
  • Beyin hücrelerini de koruyan acı biber, unutkanlığı önler ve hafızayı güçlendirir.
  • Yüksek veya düşük kolesterol hastalarına birebir katkı sağlar. Kolesterol seviyesini düzenler ve sağlığınıza kavuşturur.
  • Özellikle pul biberlerde hipertansiyonu düşürme özelliği bulunmaktadır.
  • Hücreleri koruduğundan dolayı yaşlanmayı da önler.
  • Sindirim sistemini güçlendirir, bağırsakları çalıştırır.
  • Sindirimi güçlendiren acı biber, kilo vermek isteyenlere de katkı sağlar.
  • Lösemi hastalarında kanserli hücrelerin yayılmasını engeller. Birçok kanser tehlikesine karşı savaşarak kanser olma riskini düşürür.
  • Tam bir kalp dostu olan acı biber, kalp krizi riskini düşürür. Damar tıkanıklarının oluşmasını engeller.
  • Kan basıncını düzenler, vücut dengesini sağlar.
  • Özellikle kış aylarında bağışık sistemini güçlendirir.
  • Kabızlık ve diğer bağırsak sorunlarını giderir.
  • Bağırsak kurdu ve parazitlerine birebir faydalıdır.
  • Güçlendirdiği bağışıklık sistemi ile soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarını engeller, hastaların iyileşmesinde yardımcı olur.
  • Akciğer kanserine yakalanan kişilere de oldukça faydalıdır. Kanser hücrelerinin diğer organlara sıçramasını engeller.

Acı Biberin Zararları

Acı biberin sağlıklı bireylere hiçbir zararı yoktur. Ancak bazı hastalık durumlarında tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Acı biberi midesinde problem olan kişilerin tüketmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda yaralı bağırsak problemleri ve basur hastalıklarında da kesinlikle tüketilmemeli. Bunun dışında sağlıklı kişilerde de aşırı tüketimlerde mideye ve bağırsaklara zarar verebilmektedir. Öğünlerinizde 1-2 tutam dışında tüketmeniz olumsuz etkilerle karşılaşmanıza sebep olabilir.
Acı Biber Nasıl Tüketilmeli?

Türk mutfağında birçok acı biber çeşidi bulunmaktadır. Her öğünde tüketilebilecek acı biber çeşitleri bulunmaktadır. Bunun dışında en çok tavsiye edilen acı biber türü ise pul biber ve turşu biberidir. Hem yemeklere lezzet katması hem de faydalı etkileri ile oldukça önemli bir besindir. Acı biberi ne çok ne az tüketmeliyiz. Sulu yemeklerin üzerine 1-2 tutam atmamız yeterli olacaktır. Turşu biberi ise en fazla 3-4 adet tüketmemiz, bize zarar vermeden faydalı etkilerini göstermesinde yararlı olacaktır.