Düşünce tarzı ve hizmeti ile oldukça dikkat çekici olan Korkut Eken, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışmış, bir Türk askeridir. Devlete hizmet etmiş olmasına rağmen bir dönem hapis hayatı yaşamıştır. İsminin Abdullah Çatlı gibi isimlerle anılması, Susurluk olaylarıyla ilgisinin olması gibi nedenlerle dikkat çekmiştir. PKK ve Abdullah Öcalan ile ilgili ağır söylemleri ile özellikle ülkücü grupların ilgisini çekmiştir. Korkut Eken’e göre PKK ile mücadelede halkın PKK’ya desteği göz ardı edilmemelidir.
Görev aldığı dönem boyunca bölge halkını devlet tarafına çekebilmek çok çabaladıklarını dile getirmiştir. PKK’ya destek konusunda Mesut Barzani’yi işaret eden Eken, onun etkisinin büyük olduğunu ve halkın yeniden kazanılabilmesi için en az 25 yıla ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Hayatının büyük kısmını Güneydoğu’da savaşarak geçiren Korkut Eken böyle devam ederse Güneydoğu’nun kaybedilebileceği tespitini yapmıştır. Bir dönem Yeşil kod adlı, Mahmut Yıldırım’ın yaşadığı iddiasıyla da gündeme gelen Korkut Eken’in biyografisine gelin hep birlikte göz atalım.
Korkut Eken Kimdir?
1945 yılında, Ankara’da dünyaya gelen Korkut Eken, ülkemizde özellikle terörle mücadele konusunda başarılı işlere imza atmış önemli bir Türk askerdir. Kıbrıs Harekatı’na da katılmış, ilerleyen dönemlerde MİT’te görev almıştır. Kendisinden Efsane Yarbay olarak da söz edilir. Askerliğe ilk adımını, baba mesleği olan subaylıkla atmıştır. Adını PKK ile mücadelede, Abdullah Çatlı, Susurluk ve Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yaşadığı iddiasıyla duyuran Korkut Eken, unutulmaz askerlerden biri olarak tarihe adını yazdırmayı şimdiden başarmıştır.
Korkut Eken’in Hayatı
Korkut Eken, 1963 yılında Kara Harp Okulu’nda eğitime başlamıştır. Mezun olup göreve başladıktan sonra 20 Temmuz 1974’de yapılan Kıbrıs Harekatı’na katılmıştır. Kıbrıs Harekatı başarı ile sonlanmış; bu başarıda Korkut Eken’in de büyük etkisi olmuştur. Eken’e bu harekatta gösterdiği cesaret ve verdiği hizmetlerden ötürü ödül verilmiştir. İsmini Kıbrıs Barış Harekatı ile duyurmayı başaran Korkut Eken, 1978 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Özel Harp Dairesinde görev aldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinde bulunduktan sonra 1982 yılında özellikle rehine kurtarmaya yönelik alanda 40 kişinin olduğu özel eğitimli bir timin yetiştirilmesine katkı sağladı. Korkut Eken yoğun askeri hayatı, çatışmalar ve eğitimler gibi ağır süreçlerin arasında mutlu bir evlilik sıkıştırabilmiştir. Bu evlilikten üç çocuğu dünyaya gelmiştir.
Korkut Eken ve PKK ile Mücadele
Türkiye’nin PKK ile mücadelesi 1984 yılında başlamıştır. O dönemde başarılı bir asker olarak ön planda olan Korkut Eken terörle mücadele ve terör ortamında yaşanabileceklere karşı eğitimli ve donanımlıdır. Bu nedenle 1984 yılında Eruh ve Sason bölgelerinde görevlendirilmiştir. Eken uzun yıllar hizmet verdiği Türk Silahlı Kuvvetlerinden 1987 yılında emekliye ayrılmıştır. Emekliliği kendi isteğiyle olmuştur.
Korkut Eken’in MİT Hizmetleri
PKK ile mücadele ve emeklilik süreçlerinden sonra Korkut Eken, MİT’e bağlı olarak Güvenlik Dairesi Başkan Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Bir yıl görevde kaldıktan sonra bu görevden ayrılmıştır. Efsane Yarbay takma adı ile bilinen Eken’in bu ismi almasının en önemli edeni PKK ile mücadele etme sürecinde son derece başarılı bir çalışma yürütmüş olmasıdır.
Korkut Eken’in Emniyet Müdürlüğü Görevleri
Milli İstihbarat Teşkilatındaki görevinden ayrıldıktan sonra 1993 ile 1994 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde göreve başlamıştır. Burada Polis Özel Harekat Timlerinin donatım, teşkili ve eğitiminde görev almıştır. Emniyette görev aldığı yıllarda bir yandan da PKK mücadele faaliyetlerine devam etmiştir. Güneydoğu’da yaşayan bölgenin nüfuslu aşiretlerinin ve ailelerinin silahlanmasını sağlamış, bölge halkını örgütlemiştir.
Korkut Eken’in Abdullah Çatlı ile İlişkisi
Abdullah Çatlı konusunda Korkut Eken’in kendi ifadeleri dahilinde net bilgiler vardır. Abdullah Çatlı ile MİT’ten emekli olduktan sonra tanıştığını dile getirmiş ve sıradan bir akşam yemeğinde kendisiyle tanıştığını söylemiştir. Çatlı ile Emniyette göreve başladığı zaman iletişim kurduğunu belirtmiştir. Çatlı’yı tanıması konusunda çekineceği bir şey olmadığı için mahkemesi sırasında onu tanıdığını dile getirmiştir. Eken, Çatlı’ya görev teklif etmiş ve sonucunda kendisinden güzel bilgiler aldığını dile getirmiştir.
Korkut Eken ve Susurluk İddiaları
3 Kasım 1996 yılında yaşanan Susurluk kazasında kamuoyunda mafya, devlet ve siyaset üçgeni ortaya çıkmış; bu üçgende yasa dışı ilişkilerin ortaya çıkartılması konusunda kamuoyu tarafından ciddi baskı yapılmıştır. Susurluk skandalına adı karışan pek çok isim olmuştur. Korkut Eken de bu isimlerden bir tanesidir. Abdullah Çatlı ile ilişkilerinin ortaya çıkması, Susurluk Skandalı derken Korkut Eken hakkında dava açılmıştır. Açılan davada mahkum edilmiş ve bir süre hapis yatmak durumunda kalmıştır.
Korkut Eken’in Ödülleri
Korkut Eken başarılı bir askeri hayat geçirmiştir. Başarıyla sonuçlanan Kıbrıs Harekatı’nda gösterdiği üstün hizmetlerden dolayı kendisine Şerit Rozet Beratı ödülü verilmiştir. Aradan yıllar geçtikten sonra Eken PKK ile mücadele kapsamında uzun yıllar görev aldığından ve bu sürede ciddi başarılara imza attığından kendisine Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından TSK Üstün Cesaret ve Feragat madalyası uygun görülmüştür.
Korkut Eken hayatını tam anlamıyla görevine bağlı olarak geçirmiştir. Onun eserleri kaleme alınmış somut türde değil; kazandığı zaferler ve başarılar en büyük eseri olmuştur. Eken hiçbir eser bırakmamasına karşın kendisi hakkında çok sayıda kitap yazılmıştır. Bunlardan biri de Hasan Yılmaz tarafından kaleme alınan, “Efsane Yarbay Korkut Eken” isimli kitaptır. Kitaplarda övgüler kadar eleştiriler ve sorgulayıcı cümlelere de yer verilmiştir.