Özellikle moda endüstrisinde çığ gibi büyüyen özgürleşme ve vücudunu ne olursa olsun sevme akımlarıyla beraber, büstiyer kullanımı da iç çamaşırı olmaktan çıkıp sokak modasıyla iç içe geçmiştir.
Elbette ki büstiyer ile güzel görünmek için düzgün bir fiziğe sahip olmak gerekir. Özellikle sıfır beden kavramının trend olduğu 2010 ve sonrası yıllarda, ince belden ziyade kaslı karın görüntüsü çok daha önemli hale gelmiştir.
Göbekteki fazlalıkların kesinlikle olmaması gerektiği gibi bir algı olsa da, kimi moda ikonları da beli ve göbek kısmı daha kıvrımlı ve etli insanlarda büstiyerin çok daha ****i durduğunu düşünmektedir. Özellikle 80’li ve 90’lı yıllarda televizyonda boy gösteren pek çok dansözün hep büstiyer ile ekranlara çıkarak balık etli fizikleri ile herkesi büyülediklerinden bahsedilmektedir. Bu nedenle büstiyer, orantılı fiziği olan her kesimden insanın, özellikle yaz aylarında sık sık tercih ettikleri önemli bir parça haline gelmiştir.
Büstiyer Nedir?
İlk olarak açıklamak gerekirse, genel algının aksine büstiyer sütyen değildir. Sütyen sadece göğüs bölgesini içine alan bir iç çamaşırı ürünü olmasına rağmen, büstiyer göğüs üstünden başlayarak bel oyuntusuna kadar devam eder. Dar ve genellikle ****i duruşu nedeniyle, kısa tişörtlerden farklılık gösterir.
Aslında ilk çıktığı dönemlerde bir iç çamaşırı olarak kullanılan büstiyer, 1800’lü yıllardan beri kullanılmaktadır. Genellikle kadınların blazer ceketlerin içerisinde kullandıkları büstiyer, günümüzde en çok sporcular tarafından kullanılmaktadır. Son dönemlerde, beline kemer kullanımı, uzun ve renkli kolyeler ile uyum yakalaması ve askılı, straplez gibi modellerinin üretilmesi ile sokak modasında kendisine yer bulmaktadır.
Büstiyerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Büstiyer vücudu daha dik ve sıkı gösterdiği için sıklıkla kullanılan bir parçadır. Özellikle Victorian dönemi tarzı korseler gibi, sırt bölümünden ip ile sıkılan büstiyerler, belin inceliğini ön plana çıkararak kadınların ideal olarak tabir ettikleri kum saati görünümüne kavuşmalarını sağlar. Bu görünüm ile çok daha kadınsı bir görünüme ulaşıldığı düşünülmektedir. Sporcuların sıklıkla tercih ettikleri büstiyerler ise, yarım atlet tarzında ve çeşitli renklerde olabilir. Son yıllarda özellikle bir spor giyim markası olan Puma’nın sırf kadın büstiyeri üzerine oluşturduğu koleksiyon ile kıyafet sektöründe büstiyere yönelik talep büyük ölçüde artmıştır.
Puma’nın erkeksilikten uzak, feminen ve göğüsleri toparlayıcı olarak ürettiği büstiyerleri, Nike ve Adidas gibi markalar da takip ederek çeşitliliği arttırmışlardır. Spor sırasında kullanımı dışında günlük hayatta da sık sık tercih edilen bu büstiyerler, içlerindeki balenli doku sayesinde göğsü sıkıp, kaldırırken, daha hacimli ve dolgun görünmesini sağlar. Çoğu spor büstiyeri ter emme özelliğinde olduğu için yaz aylarında bile hiçbir sıkıntı yaşatmaz. 2016 itibari ile ünlü giyim markası H&M de spor tayt ve büstiyer koleksiyonu ile daha düşük fiyatlı fakat çok renkli ve çeşitli ürünleri piyasaya sunmuştur.
Büstiyer Nasıl Giyilir?
Çok eski yıllardan bu yana kadınların, daha kadınsı ve dişi görünmek amacıyla kullandıkları büstiyer; birçok farklı kombin ve tarzda giyilebilir. Günümüz şartlarına baktığımızda, herkesin kendi modasını oluşturduğunu göz önünde bulundurursak, büstiyerin de nasıl giyildiği tamamen kişinin zevkine kalmıştır. Biz yine de büstiyer adı verilen parçanın en uygun nasıl giyildiği ve doğru kombinlendiği hakkında birkaç bilgi vereceğiz.
Öncelikle büstiyeri hemen her şeyle birlikte giyebilirsiniz. Örneğin; iki parça şeklinde tasarlanan gelinlikleri, nişan elbiselerini düşünün. Alt tarafı oldukça kabarık bir eteğin üzerine, taşlarla veya dantellerle süslenmiş bir büstiyer giyerek olduğunuzdan daha zayıf görünmenizi sağlayabilirsiniz. Vücudu saran büstiyer hem belinizi daha ince, hem de göğüslerinizi daha dolgun gösterecektir.
İlk çıktığı zamanlarda her ne kadar bir iç giyim ürünü olsa da, büstiyeri günümüzde her alanda görebilmekteyiz. İş yaşamında kullandığınız bir ceket içerisine büstiyer giyebilirsiniz. Elbette burada yapacağınız tercih, daha sade ve gösterişsiz kumaşlardan olmalıdır. Yine 2016 yılı modasında yer alan uzun kumaş yelekler içerisine, zevkinize hitap eden bir büstiyer giyebilirsiniz.
Bunlardan başka kalem eteklerle, yüksek bel pantolonlarla da büstiyeri doğtu kombinleyerek kullanabilirsiniz. Düşük bel pantolonlarla önermiyoruz çünkü; büstiyerler genelde bel hizasında bittiği için, bir de düşük bel pantolonla giyildiğinde çok da hoş olmayan görüntülerin doğmasına sebep olabiliyor.
Büstiyer Çeşitleri Nelerdir?
Büstiyer genellikle ipek, saten ve pamuk gibi maddelerden üretilmesine rağmen, özelikle 1940 ve 1950’li yıllarda film ve tiyatroya bilim kurgu türünün girmesi ile metal, bakır gibi materyallerden yapılmaya başlanmıştır. İlk başlarda sadece dekor için kullanılan bu ürünler bir dönem Dolce&Gabbana, Rimondo ve Versace gibi dünyaca ünlü markaların podyumdaki tercihleri arasında olmuştur. Özellikle saten –dantel ve saten- ipek uyumu hem şık hem zarif olması nedeniyle en çok tercih edilen iki çeşittir. Zara ve Mango gibi Türkiye’de büyük pazara sahip bu markalardan ürünlere ulaşmak mümkündür.
Spor yaparken kullanılan büstiyerler genelde tayt kumaşından yapılır ve vücudu çok fazla sıkmaz. Burada amaç; spor esnasında sütyen kullanmadan göğüsleri hem toparlamak hem de rahat nefes almayı sağlamaktır. Blazer ceketlerin içine giyilen büstiyerler sade ve gösterişsiz kumaşlardan tercih edilir. Bu büstiyer çeşitlerinde dantel veya saten gibi kumaşlara asla yer verilmez. Gece için kullanılan parçalar ise genelde payetli, parlak taşlardan oluşan gösterişli büstiyerlerdir.
Dar kesim bir pantolon veya jean üzerine dilediğiniz renk ve özellikte seçeceğiniz büstiyerler, sizin bambaşka bir havaya girmenizi sağlayacaktır. Son olarak büstiyer denince akıllara sadece straplez ve askılı modeller gelmemelidir. Günümüz modasında, uzun kollu, düşük omuz veya boğazdan bağlı büstiyer modellerine rastlamak da mümkündür.
Büstiyerin Tarihçesi
Büstiyerin tarihçesi yabancı kaynaklarda belirtildiği üzere 1000 yıllık bir döneme kadar dayanmaktadır. İlk olarak randevu evlerinde çalışan kadınlar tarafından dönemin imkanları ile vücudu toparlamak ve göğüsleri kaldırmak amaçlı kullanılmıştır. Büstiyer ile bir nevi şimdiki push – up etkili sütyenlerin temeli atılmıştır denilebilir. En çok Victoria döneminde kullanılan büstiyer, ilk başlarda asiller tarafından alt sınıf bir ürün olarak görüldüğü için aşağılanılarak kullanılmamıştır. Sonrasında vücudu saran güzel etkileri keşfedilerek, uzun bir süre boyunca gömleklerin üzerine giyilmiştir. 1800’lü yıllardan sonra şimdiki halini alarak, zamanla günümüzdeki formuna kavuşmuştur.