Geleneksel sofraların vazgeçilmezi kuruyemiş sadece tadıyla değil sağlığımıza faydalarıyla da dikkat çekiyor.
AY ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
– Kolesterolü düşürür.
– Damar sertliğini giderir.
– Kır işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir.
– Cinsel arzuyu artırır.
– Kalp ve sinir hastalıklarını önler.
– İdrar söktürür.
– Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir.
BADEMİN FAYDALARI
– Sinirleri güçlendirir.
– Göğüs hastalıklarını önler.
– Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
– Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.
– Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir.
– Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır.
– Kolestrolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır.
– Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
– Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır.
– Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir.
– Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir.
– Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.
BEYAZ LEBLEBİNİN FAYDALARI
– Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
– Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
– Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.
-Anne sütünü artırır.
CEVİZİN FAYDALARI
– Kanda kolesterolün yükselmesini önler.
– Beynin çalışmasını güçlendirir.
– Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir.
– İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır.
– Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
– Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler.
– Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir.
– Kansızlığı önler.
– Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür.
– Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
– Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir.
– Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önler.
– Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir.
– Safra kesesinde taş oluş
KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
– Böbrekleri güçlendirir.
– Böbrek, mesane iltihaplarını önler.
– İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir.
– Bağırsak kurtlarını düşürür.
– Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır.
KAJU FISTIĞININ FAYDALARI
– Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler.
– İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler.
– Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Özellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini içerir.
– İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur,şeker hastalığının gelişimini engeller,kansere karşı direnci arttırır.
– İçerisinde bulunan potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir. Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
KURU KAYISININ FAYDALARI
– Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
– Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.
– Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
– Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur.
– Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.
– Böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır.
– Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır.
– Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
– Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
– Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar.
– Potasyum oranı yüksek olması nedeniyle kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir.
– Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağıdır.
– Ciltteki pürüzleri gidererek daha düzgün ve canlı görünüm sağlar.
– Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır.
KURU HURMANIN FAYDALARI
– Hurma, zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar.
– Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir.
– Kemik hastalıklarında faydası ise yadsınamaz.
– Mineraller açısından oldukça zengindir. İçeriğinde kalsiyum. potasyum. demir, B vitamini bulunmaktadır.
KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI
– Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
– Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir.
– Protein ve karbonhidrat kaynağıdır. A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini
içerir. Günlük kalsiyumun 1/5’ini ve demirin ise 1/3’ünü karşılar. Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder.
– Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir.
– Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
– Diş çürümelerini engeller.
– Üzümde yüzde 20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır.
– Gıda şekli anne sütüne benzer.
– Üzümdeki bol demir kan yapar.
KURU İNCİRİN FAYDALARI
– Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar.
– Yaşlılarda kemik erimesini önler.
– İçerdiği protein ile hücreleri tamir eder ve yeniler.
– Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir.
– Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
– Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler.
LEBLEBİNİN FAYDALARI
– Anne sütünü artırır.
– Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır.
– Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır.
– Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.
PATLAMIŞ MISIRIN FAYDALARI
– Mısır lifli bir besindir. Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı riski de azalır.
– İçerdiği yüksek karbonhidrat miktarı sayesinde enerjinize enerji katar.
– Mısırda protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI
– Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir.
– Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar.
– Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
– Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.
– Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5-7 saat
sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var.
– Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor. Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek.
– Kanser riskini azaltıyor: Norveç’te yapılan bir araştırma, meyve ve sebzeden bile daha çok antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur.
– Alzheimer’i önlüyor Portekiz’de 2002 yılında yapılan araştırmaya göre kafein beyni zinde tutuyor.
TUZLU FISTIĞIN FAYDALARI
– Cinsel arzuyu artırır.
– Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır.
– Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir.
– Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür.
– Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir.