Pegan diyeti hakkında bilmeniz gerekenler
2015 yılında adını duyurmaya başlayan Pegan diyeti,2016 ve sonrasında daha da popüler olacak gibi görünüyor...Nedeni ise, çoğu sağlık otoritesi tarafından ‘’dünyanın en iyi diyeti’’ olarak gösterilmesi!
Sağlıklı ve hızlı kilo vermek için ideal diyet olarak gösterilen pegan,aslında Paleo (Taş devri) diyeti ve Vegan diyetinin bir kombinasyonu.Her iki diyetin olumlu yanlarını alarak oluşturulan Pegan diyetini yapmak ise çok kolay!
Paleo diyetinin nasıl yapıldığını merak eden okuyucularımız,sayfanın el altındaki linki tıklayarak o yazımızı da okuyabilirler.
Pegan diyetinin temellerini bu şekilde açıkladıktan sonra,alt detaylara inebiliriz.İşte Pegan diyetinin yaratıcısı olan doktor Mark Hyman’ın Pegan diyeti tavsiyeleri;
*Beslenmede odaklanmanız gereken esas konu glisemik yük! Bu yükü düşürmenin en iyi yolu ise,doğal protein,yağlar ve sebzelerle beslenmek.
*Bitki tohumları, (kabak çekirdeği,chia,keten,susam,kinoa),avokado ve yer fıstığı hariç kabuklu kuruyemişler mutlaka günde bir avuç (20 gr) tüketilmeli.
*Toplam diyetin %75’ini şeker içermeyen sebze ve meyveler oluşturmalı.Bu da yaklaşık 2 öğün birer porsiyon sebze yemek anlamına geliyor.Sebzelerin az haşlanmış olması,yağda kızartılmaması ise dikkat edilmesi gereken bir diğer konu.
*Soya,kanola,ayçiçek ve mısır yağı kullanmayın.Bu tür bitkisel yağlar sağlıklı diye lanse edilse de,vücut onları depolamaya eğilimlidir.Fındık yağı Pegan diyetinin mutfak için önerdiği yağdır.
*İnek sütü ve işlenmiş tüm süt ürünlerinden kaçının.Süt ve süt ürünleri olarak keçi ve koyundan elde edilen ürünleri tüketin.
*Özellikle mercimek başta olmak üzere baklagiller, protein alacağınız en önemli kaynak olmalı.Doğal yollarla elde edilmiş mercimek,kurufasülye,nohut gibi baklagiller az yağlı ve ekmeksiz olarak her gün 1 fincan tüketilebilir.Ama bu sınır aşılmamalıdır.Çünkü baklagiller sindirim sorunlarına ve diyabete neden olabilirler.
*Ekmek ve buğdaydan yapılmış tüm yiyecekler ile vedalaşmanız gerek.Mutlaka ekmek tüketmek isterseniz glüten içermeyen,ekşi maya ile yapılmış doğal kepek ekmeklerden günde 2-3 dilim yiyebilirsiniz.Buğday ekmeği yerine diğer bir alternatif de yulaf kepeği ve yulaf ekmeği.
*Et kendi yağında az pişmiş olarak sınırlı miktarda yenilebilir.Önemli olan ise haftada üç porsiyonu geçmemek.Pegan diyetinde et sebzeden sonra geliyor.
*Somon ve sardalya başta olmak üzere,temiz deniz balıkları Pegan diyetinde bolca öneriliyor.Kızartılmadan,fırında veya buğulama yapılan balıklar,haftada en az 3 gün yenilebilir.
İşlenmiş beyaz et (tavuk,hindi v.d) kesinlikle yenilememl,eğer imkan var ise köyde doğal beslenen kümes hayvanları haftada 2-3 kez tercih edilebilir.
*Şekeri az miktarlarda ve doğal yollardan alın.Bal,pekmez,hurma,kuru üzüm şeker krizini atlatmanıza yardım eder.Bir tatlı kaşığı bal veya pekmez haftada 2 sefer tüketilebilir.
*Yukarıda tavsiye edilen besinler dışındaki tüm paketli,işlenmiş gıda ürünleri kesinlikle yasak.